E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM-ANKARA
Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) devreye soktu. DİTAP’ın lansmanı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı on-line basın toplantısı ile yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Dijital Tarım Pazarının online tanıtımında fırsatçılara ve stokçulara sert tepki göstererek, milletin sofrasına el uzatılmasına imkan vermeyeceklerini belirtti. Albayrak, “Fırsatçılara söylüyorum, normalleşme sürecinin başlamasıyla bakanlığım adına çok daha sert ve net tedbirler alacağız” dedi.
İVME KAZANDIRACAK
Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, “Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracaktır” dedi. Korona virüs salgını nedeniyle sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerine ulaşımın ve tarımda kendi kendine yeter bir ülke olmanın öneminin ortaya çıktığına dikkati çeken Pekcan, Bakanlık olarak e-ticaret ve dijitalleşmeye verdikleri öneme değinerek, şöyle konuştu:
“Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. e-Ticaret alanında KOBİ’leri ve girişimcileri bilinçlendiren projeler uygulamaktayız. KOBİ’lerimizin e-ticaretten daha fazla faydalanmasına yönelik ‘e-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ kampanyasını başlattık. Kampanya çerçevesinde belli platformlar KOBİ'lere vadelerinde ve komisyonlarında indirim sağlayacaklar. e-Ticarette güven damgası gibi mekanizmalarla bu uygulamaların güvenilir bir biçimde gelişmesine yönelik altyapı faaliyetlerini yürütmekteyiz.”
ÜRÜN ZAİYATI ORTADAN KALKACAK
DİTAP’ın tanıtımına yapan Pakdemirli, ilk etapta Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmının DİTAP üzerinden geçmesinin hedeflendiğini söyledi. Pakdemirli şöyle konuştu:
“DİTAP ile tarımsal üretimde arz ve talebi buluştururken, tarımsal üretimin de sözleşmeli tarım modeli sayesinde daha planlı hale getirilmesi mümkün olacak. Tohumdan, çatala tüm zincirin takip edilebildiği, sürdürülebilir üretimin sağlandığı bu sistem sayesinde küçük çiftçi, büyük çiftçilerimiz ile aynı fiyat ve rekabet koşullarına ulaşacak. Üreticiyi koruyan, tüketiciyi kollayan bu sistem sayesinde tarımsal üretim zincirinde sıfır atık da mümkün hale gelecek. Dünyada üretilen her 3 tarımsal ürünün biri çöpe atılıyor. DİTAP, tarımsal üretim zincirinde etkin planlama sayesinde ürün zaiyatını da ortadan kaldıracak.”
TÜRKİYE TARIMDA KENDİNE YETEN BİR ÜLKE
DİTAP’da ilk fazda sebze, meyve, bakliyat gibi tarımsal ürünlerin işlem göreceğini, projenin ilerleyen fazlarında hayvancılık, gübre, ilaç, tohum gibi tarımsal ara girdilerin de DİTAP kapsamına gireceğini belirten Pakdemirli, “Yaşadığımız korona virüs salgını gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Tarımın önemi daha iyi anlaşılmıştır. Türkiye kendi kendine yeten bir ülkedir. Tarımda bulunduğumuz bu iyi konumu geliştirebileceğimiz” dedi.
Geçirdiğimiz bu zor günlere gıda arz güvenliği için tarımsal planlamanın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü kaydeden Pakdemirli, üretici ile tüketici arasında doğru bağın kurulması ile halinde dönem sonunda üretilen ürününün satılması, pazara ulaştırılma noktasında herhangi bir kaygı yaşanmayacağını kaydetti.
PANDEMİ SONRASINA HAZIRLANIYORUZ
Korona virüs salgının dünyada bütün sanayi ve teknoloji sektörünün, ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girmesine yol açtığına dikkat çeken Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Tarımsal üretim savunma sanayinden daha önemlidir. Biz, yaptığımız yatırım ve desteklerle dünyada gıda arz sorunu olan bir ülke değiliz. Diğer ülkelere gördüğümüz market mağazalarındaki manzaraları, bizim ülkemizde görülmemiştir. Pandemi sürecini iyi yöneterek Türk tarımı için de bu dönemde yeni şeyler söyleyerek ve yaparak pandemi sonrasına hazırlanmamız gerekiyor. Çünkü dünya artık farklı bir dünya olacak ve farklı bir yöne doğru ilerleyecektir.”
DİTAP’ın Türkiye’ye sağlayacağı katkıları da anlatan Bakan Pakdemirli, DİTAP’ın tarım sektörünün tamamını kapsadığını belirtti.
DİTAP’A GELENE FİNANSMAN DESTEĞİ
DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanacaklarını belirten Pakdemirli, “Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Kredi kullanımında İşletme Kredisinde indirim yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, üretimde yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı için ilave yüzde 20, stratejik bitkisel ürün grubunda üretim yapılacaksa ilave yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 80’ne varan oranlarda indirimli kredi kullanabileceklerdir” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Devlet bankalari cok bi sure daha dayanamaz ver kredi boz doviz 6 aya kurur bu döngu bakkal hesabi yapip biz kraliz satislari millete ....her canli ölü mü tadacak yorumsuz
Devletin elinde sadece bir tane banka bırakın. Diğer bütün devlet bankalarını veya tmsf yönetşmindeki bankalatı çinlilete körfez ülkelere satılsa ve sonrada bu satıştan edinilen yüksek doviz de devlet bankasına sermaye olarak eklese harika olur. Böylece daha güçlü daha haimli bir devlet bankası olmuş olur hemde dılarıdan önemli miktar doviz sağlanır.
VAKIFBANK hazine ve maliye bakanlığına bağlandıktan sonra hisseleri yerle bir oldu. Sanırım piyasa banka İyi yönetilmiyor karı çok düşecek diye düşünüyor
Bişey yaptığın yok, masal anlatma. Neyden kısacağımızı şaşırdık. Ayıp yahu.....
Firsatcilara bakin ...kendi olusturduklari, zenginler....
18 yıldır ne iş yaptınız? kıyma 70,portakal,domates v.b.10 tl.Hayatınız palavra. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü,TüKETİCİNİN KORUNMASI öZEL İHTİSAS KOMİSYONU,gıda komitesi ve daha nice ismi şaşalı,hiç bir işe yaramaz kurumların personelini besliyoruz.Değiştir bu tarzını,halkla bu kadar dalga geçemezsiniz.
Allah razı olsun senden ve ekibinden sayenizde hortumları kesildi
Hortumları kendilerine çevirdi, size zırnık yok diyor bana oy veren bi huloģğ kitlesi var zaten ,söylediklerinin meali bu
Huloogghhh
Hangi adımdan Bahsediyorsun sen? Marketler ateş pahası en köklü firmalar mallarına yüzde yüze varan zamlar yapıyor uyuyor musunuz siz ? Adım atmak için ne bekliyorsunuz. Milleti kandırmak mı amacınız?
Bu fırsatçılığı her ramazan öncesi yapıyorlar ve siz hiçbir önlem alamıyorsunuz..Bak burası ÇOKEMELLİ , işiniz gücünüz riv riv riv...haydi millet bahçelerine lay lala lala...
İlk önce her mahallede bulunan zincir marketlerden başlayın.tekel oluşturmuşlar ürünlerin isimleri farklı ama hepsinin fiyatı aynı.milleti güzel sömürüyorlar.yumurtaya bu gün itibariyle yüzde 25 zam gelmiş.enflasyon kaç çıkacak sayın bakan 0,35 mi
Sn Bakanım 5 litre sıvı yağ 40 TL yi 1 karton yumurta 20 TL yi patates 4 lirayi aşmış.
Daha hâlâ bekliyor bakanın harekete geçmek için kantar topu var sanki kiclarinda kaldıramıyorlar....
bazı fırsatçılar dönümü 230 tl'ye boğaza nazır hazine arsası kiralıyor sayın bakanım. ceza verin onlara
Bunlar fakir edebiyatı yapar garip gureba der arkadan böyle işler çevirirler, bunlar utanmıyorlar da
aaaa evet. ben de duydum sayın bakan böyle bir haber var. lütfen en kısa zamanda mal varlığına el konulsun, ramazanda çok büyük günah.
cimere yaz..buradan kimse gormeyebilir..eskiden kralicenin gulu oradayken cimere yazdiklarini bile kaale almazlardi:)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:48)