E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı---

Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı

Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı
30 Eylül 2019 - 10:53 borsaningundemi.com

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Cari açıkla mücadelede önemli bir başarı elde ettik. Cari fazlada Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık." dedi. Bakan Albayrak, "Temel mücadele eylemlerimizin başında yine enflasyon gelecek" diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020-2022 Yeni Ekonomi Programın lansman toplantısını gerçekleştirdi. "Değişim başlıyor" temalı toplantıda önemli kararlara yer verildi. Albayrak, yılı yüzde 12 enflasyon ve yüzde 0,5 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini bildirdi. 

Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefleri, 2019 için yüzde 12, 2020 için yüzde 8,5, 2021 için yüzde 6, 2022 için yüzde 4,9 olarak belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Maliye Yerleşkesi'nde açıklamalarda bulunun Bakan Albayrak, 2019 yılını yüzde 0,5 büyüme ile tamamlamayı planladıklarını belirterek sonraki 3 yıl için yüzde 5'er büyüme hedefi belirlediklerini açıkladı.

İşte Bakan Albayrak’ın açıklamalarından satır başları:

Avrupa ekonomisinin küçülmesinde dengelenme hedefi başarı ile uygulandı. IMF yalanları ve felaket senaryoları ile tüm toplumda korku hakim kılınmaya çalışılıyor. Ülkemizin potansiyeline her zaman güvendik.

Rahatlamanın çok daha iyi olacağına hep inandık. Bu duruşumuz birilerini rahatsız etti. Milletimizle birlikte büyük badirenin etkilerini bir yıl gibi kısa bir sürede geride bıraktık. Bu yılki programın ana temasına ‘değişim başlıyor’ dedik. Artık ülkemizin bir üst lige çıkması için bu değişimi inanarak gerçekleştirebiliriz.

“DENGELENME SÜRECİNDE TÜRKİYE KÜÇÜLMEDİ”

Yaşanan kur ataklarının ardından resesyon beklentisine rağmen kuvvetle muhtemel yıl sonunu pozitif bir büyüme ile kapatmaya hazırlanıyoruz. Ciddi bir dengelenme sürecinde Türkiye küçülmedi. Son iki büyüme rakamı bunu ortaya koydu. 2009 yılında neden bu kadar küçülürken cari fazla veremedik?

“ÖZEL TÜKETİMDE İVMELENME BEKLİYORUZ”

Doktora tezlerinde irdelenecek diğer ülkelere örnek bir bir yıllık dengelenme süreci yaşadık. Özellikle yılın ikinci yarısında ertelenen özel tüketimde ivmelenme bekliyoruz. Makro ekonomik göstergelerin hemen hemen hepsinde o döneme geldik. Kur ataklarının piyasalarda tamamen hissedildiği dönemi diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyasladığımızda görüyoruz.

“ENFLASYONU YÜZDE 5’İN ALTINA ÇEKMEK TEMEL HEDEF OLMAYI SÜRDÜRÜYOR”
 
2019 yılında ekonomide daralma malumunuz genel kabüldü. Bankalar kredilerde aşırı ihtiyatlı davrandı. Faiz maliyetlerinden dolayı yatırımlar azaldı. Birilerini üzecek bir şekilde yumuşak inişi sağladık. Bir süre daha bunu sürdürdükten sonra programımızı ikinci faza taşıyacağız. 2019-2021 dönemini kapsayan programda 112 maddeden oluşan eylem planı hazırlamıştık. Bu dönemde özellikle ekonomide temel mücadele alanlarında enflasyon gelecek. Eğer ekonomide güçlü bir Türkiye ideali ortaya koyuyorsak, bunlar enflasyonu yüzde 5'in altına çekmeden gerçekleşmesi çok zor. Enflasyonu yüzde 5'in altına çekmek temel hedef olmayı sürdürüyor.

ENFLASYON HEDEFLERİ

2019'u yüzde 12'lik enflasyon tahmini ile geride bırakmayı hedefliyoruz. 2020 yüzde 9.8'di yüzde 8 oldu. 2021 yüzde 6, 2022'de yüzde 4.9'luk enflasyon hedefliyoruz.

İŞSİZLİK HEDEFLERİ

2019 yılını yüzde 12.9'luk ile işsizlik oranı ile kapattıktan sonra 2020'de 11.8’e, 2021'de 9.8'e düşürmeyi hedefliyoruz.

“SERA YATIRIMLARINI TEŞVİK EDECEĞİZ”

Merkez Bankası'na güçlü destek vermeyi sürdüreceğiz. Enflasyon yapışkanlığına karşı önemli başarı elde ettik. Fiyatlama davranışlarında olabilecek bozulmalara karşı sağlam bir duruş sergiledik. Para politikasının etkinliğini kazanmasıyla fiyat ve vergi desteklerini sona erdirdik. ÜFE ve TÜFE arasındaki makası kapatarak süreci tamamladık. Gıda enflasyonu ile mücadele için sulama yatırımları sebze meyve fiyatlarında dalgalanmanın önlenmesi için sera yatırımlarını teşvik edeceğiz.

“YILI CARİ FAZLA VEREREK KAPATACAĞIZ”
 
Kamunun yönlendirdiği fiyatlarda YEP enflasyon hedeflerine göre ayarlamalar yapacağız. 2019 yılı için cari açığın milli gelire oranı yüzde 3'tü, bu yıl cari fazla vererek yılı kapatacağız. Talepteki değişimle birlikte cari dengede açık vereceğimizi biliyoruz. 2020 yılı için cari açıkta milli gelire oran yüzde 1.2, 0.8., 2021. 2020'de sıfıra indirmek için çalışacağız. Burada kilit kelime, değişim…

“LÜKS TÜKETİME YÖNELİK TEDBİRLER DEVAM EDECEK”

Dış ticarette sağladığımız dönüşüm, cari açıktaki kazanımların temelini oluşturuyor. 2020 yılında lüks tüketime yönelik tedbirler devam edecek. İthal ara malların üretimi konusunda çalışmalar sürüyor. İVME paketi ile başlattığımız ihracatı ve yerlileştirmeyi sağlayan kredi politikası genişleyerek ve artarak devam edecek. Bunun yanında Türkiye Varlık Fonu cari dengeyi güçlendiren sabit sermaye yatırımları ile birlikte bu sürece katkıda bulunacak.

DAHA ÇOK KAZANANDAN DAHA ÇOK VERGİ

Bu yıl bütçe dengesinde program hedefinin üzerinde kaldık. Gelirlerimiz hedeflerimizin altında kaldı. Böylesi zor bir dönemde ekonomiyi desteklemek cari açığı azaltmak için özellikle ithalatı frenlemeye yönelik adımlar kaçınılmazdı. Her halükarda bütçenin milli gelire oranını yüzde 3'ün altında tutacağız. Vergi adaleti sağlayacağız. Daha çok kazanandan daha çok vergi alınmasının önünü açacak bir vergi reformu adımını atmaya başlıyoruz. KİT'leri verimlilikleri artacak şekilde yeniden yapılandırıyoruz. Şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artıran bütçeyi hayata geçireceğiz. Yine vergi reformu ile birlikte vergi tahsilat oranını artırmak amacıyla önemli değişiklikler yapıyoruz. Sektör bazlı eğitimler veriyoruz.

“BÜYÜMEDE HEDEFİN UZAĞINDA KALACAĞIZ”

Tüm alanlardaki hedeflerimizle uyumlu kazanımlarımızı riske atmayacak bir büyüme hedefliyoruz. Yüzde 2.3'lük hedefin biraz uzağında kalacağız. 2020 yılının bir önceki yıldaki 3.5 büyüme rakamını yüzde 5 ile başlayıp sürdürülebilir bir büyüme oranını devam etmeyi hedefliyoruz. Ekonomik aktivitedeki oranla iyileşmeye başladı.

“İŞSİZLİKLE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Son bir yıldaki istihdam kaybının üçte ikisi inşaat sektöründen kaynaklandı. Tarım sulama ve sera yatırımlarının desteklenmesiyle tarımda arzın artırılması ile tarım alanında işsizliğin azaltılması sağlanacak. Sanayi ve hizmet sektöründe ve turizm alanında istihdam artacaktır. Gençlerde işsizlik özellikle çok popüler talebi olan kodlama bilgi işlemci bir çok alandaki hedef odaklı sertifika ile maksimum genç istihdam edilecek. Yeni eğitim sisteminin yetkinlik bazlı meslek seçimi ile ilgili yeni mesleklere ilişkin yönlendirmeleri ile orta vadede işsizlikle mücadele edeceğiz.

“KAMU BANKALARI ÇOK ENSTRÜMAN GELİŞTİRDİ”

Programın son alanını finansal istikrar için devreye alacağımız aksiyonlar oluşturuyor. Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve tasarrufların artırılması öncelikli olacak. Bankalarımızın artık gerçek meseleleri olan finansman sağlamaya döneceklerini düşünüyoruz. Bu yıl kamu bankalarımız çok enstrümanlar geliştirdiler. Bu yıl ve önümüzdeki süreçte özel bankalarımızın da yeni ürünler devreye alarak sektörde daha etkin rol oynamalarını bekliyoruz.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi kurularak özellikle sermaye piyasalarını geliştirilecek bir paket sunulacak. İstanbul finans merkezini de 2021 yılının sonuna doğru devreye alacağız.

“ÇOK DAHA ETKİN SAHADA OLACAĞIZ”

Oluşturulmak istenen korku havasını dağıttıktan sonra kolları yeniden sıvıyoruz. Geçen seneden farklı olarak çok daha etkin sahada olacağız. Değişim tüm Türkiye olarak hepimizden başlıyor. Türkiye yeni bir ekonomik modele geçiyor. Çünkü bir üst lige çıkmak istiyorsak bütün paydaşlar olarak değişmek zorundayız. Değişim başlıyor! Yeni YEP programı ile gerçekleştireceğiz.

BÜYÜME PROJEKSİYONU

- Yılın ikinci yarısında ertelenen özel tüketimde dönüş bekliyoruz.

- 2019 yılında yüzde 0,5 büyüme bekliyoruz.

- 2020 yılında yüzde 5 büyüme hedefliyoruz.

- 2021 yılında yüzde 5 büyüme hedefliyoruz.

- 2022 yılında yüzde 5 büyüme hedefliyoruz.

- 2019 yılında hayata geçmesi planlanan 53 eylemden 40'ı hayata geçirildi.

- 2019 yılında hayata geçmesi planlanan 53 eylemden 13'ünde ilerleme kaydedildi.

ENFLASYON PROJEKSİYONU

- Enflasyonu artık yüzde 5'in altına çekmek temel hedefimiz olmayı sürdürüyor

- Enflasyonda 2019'u yüzde 12'lik bir enflasyonla geride bırakmayı hedefliyoruz.

- Enflasyonda 2020'yi yüzde 8,5 olarak revize ettik.

- Enflasyonda 2021 hedefi yüzde 6,0, 2022 hedefi yüzde 4,9.

- Mal ve hizmet fiyatlarındaki kur geçişkenliğini azaltmak için tedbirler alacağız.

- Gıda üretimini artırmak için sulama yatırımları yapılacak

- Sera yatırımlarını teşvik edeceğiz.

- Hal ve perakende yasasını en kısa sürede hayata geçirmeye çalışacağız.

CARİ DENGE PROJEKSİYONU

- 2019'da cari denge/GSYH beklentisi %0,1

 -2020 cari denge/GSYH beklentisi -%1,2

- 2022 cari denge/GSYH beklentisi %0,0

- İthal ara malların üretimi konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor

- Lojistik master planı hazırlanacak

- Cari denge öncelikli uygulamaları artırarak devam ettireceğiz.

BÜTÇE PROJEKSİYONU

- 2019 merkezi yönetim bütçe açığı/GSYH beklentisi %2,9

- 2020 merkezi yönetim bütçe açığı/ GSYH beklentisi %2,9

- 2021 merkezi yönetim bütçe açığı/ GSYH beklentisi %2,5

- 2022 merkezi yönetim bütçe açığı/ GSYH beklentisi %1,5

- Vergi reformu ile ilgili adımları atmaya başlıyoruz

- Vergi denetimlerinin etkinliği artırılacak.

İSTİHDAM/İŞSİZLİK PROJEKSİYONU

- İstihdam teşviklerinin etki analizi yapılacak.

- 2019'da işsizlik tahmini %12,9

- 2020'de işsizlik tahmini %11,8

- 2021'de işsizlik tahmini %10,6

- 2022'de işsizlik tahmini %9.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI'NIN TÜM METNİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realist01 Ekim 2019 15:29

    Açıklanan yeni ekonomi programı tam anlamı ile bir sanal program.

  • elektrık-doğalgaz-benzın01 Ekim 2019 10:56

    bu üçlü zam yapar... her üretim tesiside bu zamlara karşı  =" fiyat güncellemesi " yapmak zorund akalır. elektrık yüzde 85 zamlanırsa, ister sitemez fırıncıda ekmek için fiyat güncellemesi yapar.... mantık budur... bu mantığı ah haber gündeme getirmiştir ilk kez : )))  ozaman alkış layanlar bugun farklı yuhalıyor : : )) yani işçi maaşlara zam aldı... ne oluyor bu ? maaşı elektrık-doğalgaz-benzin e karşı fiyat ayarlaması yapıldı dı... ama alım gücü ha bire düşüyor : ))) tirmler kelimeler tutmuyor... ekonomi dandik ondan

  • emekci01 Ekim 2019 10:48

    fiyat ayarlaması=zam. dengelenme=ekonomik büyümenin sıfırlanması

  • Şahin30 Eylül 2019 22:16

    Üzgünüm bu zamlar olmamalı başkanımızı yıpratıyorsunuz aklınız mı kıt sizlerin

  • Selim Kemahli30 Eylül 2019 21:14

    Bro Mckinsey le cok dolasma Worst is over. Dij mihraklar yuzde 15 elektirigimize zam yapip 4 Maybach sipariş etmis. Ehh artik toplanin yavas yavas zira halk yemiyor erken secim istiyor

  • Hehe teşvik30 Eylül 2019 20:40

    Maşallah 120. paket oldu. Hibe teşvik 1001 tane oldu. Avrupa abd herkes için parasal genişleme yapar, bizimkiler fakirden alır zengine dağıtır

  • Daha ne yapsın ya size yaranılmaz30 Eylül 2019 20:38

    Adam herşeye zam yaparken enflasyon düşebiliyor ve ben dahil çevremdeki herkes işsiz kalmışken büyüme oluyor.Harika şeyler horozlar yumurtlar ve boğaları sağmaya başlarsak şaşırmam.Bak Deutsche yi kafalamış dolar sattırmış diğer fitch öve öve bitiremiyor ama nedense not yükseltmiyor.Pompa fiyatlarını ayarlıyor benzinde yatlar da ucuz benzin alıyor,mankenler bile memnun.Ayyuka çıkmış herkes herşeyin farkında ekonomi çok güzel herkes biliyor.Dimi sonra çok demokratik bir ülkedeyiz herkes fikrini açık seçik yazıyor,dile getiriyor.Daha ne istiyorsunuz???

  • Mustafa Kadir Polat30 Eylül 2019 20:18

    Son 2 yildaki 26. Yeni ekonomi programimiz hayirli olsun. 2016 daki 80 bin tl lik ayni model arabalara 130 bin den alici araniyor. Tabii canim tabii

  • Mehmet Egemen30 Eylül 2019 20:08

    Ahh bi erken secim olsa. Bizde size guzel bir program hazirladik.

  • Mustafa Sen30 Eylül 2019 20:03

    Mckinsey cok guzel slidelar hazirlamis. 2 yil once 80 bin tl olan araba bugun 130 bin aradaki fark kimin cebinde Haci bi de bakalim. Faiz sifir olsada kimse ev araba almaz. Oldu gozlerim doldu.

  • Sefer 30 Eylül 2019 19:21

    Yeni ekonomi paketi elektriğe zam yapıştır

  • MUHAHAHA30 Eylül 2019 17:04

    Tüneldeki ışığı da gördük. Tünelden görünen o ışık, İMF heyetinin otomobilinin farlarıymış :D ahahah... 1 haftadır imf heyeti ile görüşüyormuş. Heret belliki, program yapmış.. gelecekde muhalefetin yönetime geçeceğincen emin ki özel bir istekle CHP heyeti ile de Ankara da görüştü. Işık denen şey İMF nin ve programının ta kendisi... bu programda imf nin talepleride dikkate alındımı başkan ? Soracak gazeteci yok, Burdan biz soralım bari.Gazetecimi kaldı sanki.

  • DarkNight30 Eylül 2019 16:31

    Dolar rekorlar kirmiyor ya... heveslileri burayi yine aglama duvarina cevirmisler , gidin baska yerde aglayin , baska kapiya !

  • Türkçe İsimli30 Eylül 2019 17:27

    Sevgili İngilizce isimli kullanıcı, dolar zaten rekorda. Senin anlayacağın dilden yazayım. 6 sıfır atılırken dolar hatırlarsın 1 milyon 200 bin TL idi, eski para ile şu anda 5 milyon 650 bin TL. Kurun artışının yavaşlaması ve enflasyonun inmesinin EN BÜYÜK sebebi, hükümetin karşı çıktığı merkez bankası hareketiydi. İç savaş ve kronik kriz olan ülkeleri atalım, onun dışında son 5 yılda en kötü performans gösteren para birimine sahibiz. 5 yılda %150 değer kaybetti. Tekrar ediyorum, yüzde 150. (1)

  • Sagol30 Eylül 2019 16:24

    On numara adam, dedigini yapiyor. Ileride yeni baskanimiz olabilir. Ekonomide iyi, rakamlar da iyiymis e hayirli olsun. Sagol bakan

  • bilader30 Eylül 2019 15:17

    sokomeller nerede? pardon bunu Fikret baskana soracaktik.

  • ERSAN30 Eylül 2019 14:54

    SAYIN BAKAN BEY EKONOMIPOROVRAMINIZ .HAYIRLI OLSUN .ASYAB KÜÇÜK HİSSEDARLARIN ALACAGINI NEZAMAN ÖDEYECEKSINIZ 4ÇSENE OLDU .BU DURUMU ÇÖZÜN ARTIK

  • Altümsek30 Eylül 2019 13:43

    Hayal kurmak güzel hiçbiri ulaşılır değil

  • Vatandaş30 Eylül 2019 13:13

    Önceki açıklanan programların sonuçlarını da değerlendirseydiniz net fotoğrafı görürdük. Elde sadece cari oranda düşme var onun üzerinden reklam yapılıyor. Bu düşme de ekonominin iyi gitmesinden kaynaklanmıyor.

  • cello30 Eylül 2019 12:56

    Bu ülkede ekonomiden anlayan donanımlı bakanlığa layık bir insan evladı yokmu.... Bu ülkenin insanları hep çek cakla uyutuldu yazık.

  • Burası çokomelli 30 Eylül 2019 12:52

    ALDATMA VERİLER, YALAN EKONOMİK DÜNYA.NEREDE KALMIŞTIK

  • zühtü30 Eylül 2019 12:49

    lüks tüketim sizde, kendinizle müdadele edin. bizim lüksümüz eve otobüsle gitmek. çoğu zaman yürüyerek gidiyoruz.

  • eee30 Eylül 2019 12:41

    Sayın hocam, ışığı anlatmadın ? ışık nerede? merak ettim.. her konuşmada merakla dinliyordum... : )) ışık nerede hocam. en heyecanlı yerinde konuşma bitti :D ahaha

  • astor30 Eylül 2019 13:03

    tünel göçtü ışık kaybolmuş yeniden deneyecekler tabi  imf  para verirse. hani ak troller chp ile imf ne görüştü diyorlardı ya ama adamlar 10 gündür görüşüyormuş haberimiz yok.

  • Aziz30 Eylül 2019 12:30

    Cari fazlada rekor kırmamızın sebebi, ihracatımızın ve üretimimizin artması değil, ithalatımızın düşmesi, çünkü fakirleşmemiz. Fakirleştiğimiz için ihtalat yapamıyoruz, yoksa buradaki malı üretip tükettiğimiz için değil. Allah aşkına cari fazla denklemindeki rakamlara bir bakın, bu kadar göz göre göre insanlara yalan söylemeyin. Rakamlar zaten çok açık ve çok ama çok net. Benzetme yapmak gerekirse, bu biraz da işsizliğin %15'den %10'a düştüğü ancak bu düşünün tamamen beyin göçü sebebiyle olması gibi. 

  • ÖRNEK:30 Eylül 2019 12:28

    Devlet diyecek ki.... Sen borsada köklü vede büyük bir x firmasın. Senin hammannden yılda 1 milyar usd, dışarıdan alıyorsun.... senin yan sanayilerinde öyle... bu hammaddeyi devlet+özelseötkr birlikte yapacaz. sende bende gayret göstercez. birlikte bu hammaddeyi üretecez... devlet olarak xxx yapıcam. semde xxx yapacan... diğer özeö sektörde bizden malını alacak... program budur... DENETİM KAMU DENETİMİNDEN VE SİYASETTEN UZKA, ÖZEL BAĞIMIZ YABANC ÜLKE FİRMA DENETİMİNEDE TABİ OLACAK. SİYASİ ATAMALAR, VE SİYASTTEN ARINMIŞ BİR YAPIDA OLACAK.

  • Derin30 Eylül 2019 12:27

    1.5 yıldır bakan, 10 tane falan program açıkladı. Hayatım ekonomi finans gündemini takip etmekle geçiyor, ancak ben bile açıklanan programları takip edemiyorum. 

  • Bika30 Eylül 2019 18:25

    11.nci kalkınma planı 2023 yılına kadar geçerli, bu yeni ekonomi program  ne kadar uyumlu.

  • cingöz30 Eylül 2019 12:16

    büyüme %0,5 ile 1 sene önceki hedefi tamamen şaşmış durumda. İşsizlik de almış başını gitmiş bu yüzden. Enflasyon hedefi de tutmadı. Tamamen fiyasko...

  • Memet30 Eylül 2019 12:15

    Ziyaaaaaa

  • KY30 Eylül 2019 12:13

    Hayal satıyorum hemde bedava.Ekonomi ve TCMM bürokratlarını toplantı ön sıralarına yerleştir ALKIŞLAT. DENGELEME DENGELENME IKİ BÜYÜKŞEHİRİ KAYBETTİRDİ.SIRA GENEL SEÇİMLERİ KAYBETTİRMEYE GELDİ.

  • yahşi30 Eylül 2019 12:03

    hedef hede hedef. içi boş söylemler. emekliye bir şey yok. oy da yok. kim emeklinin alım gücünü hak ettiği yere getireceğiz derse oyum ona. 12 milyon emekliyi kim desteklerse iktidar olur. sayımız az değil.

  • Cengiz30 Eylül 2019 11:51

    Dolar düşürme bakanı..

  • Bika30 Eylül 2019 11:43

    Cari fazlada rekor kırmak başarıysa, bankalara kredi borcu olan şirketlerin borçlarının silinmesi ne demek.

  • Eskici30 Eylül 2019 11:36

    Cok onemli Mali kararlar alinmis tebrik ederim

  • Alpertunga30 Eylül 2019 11:32

    3 ayda bir aynı muhabbetler.Zam a devam.Millet borç harç içinde sürünüyor.Konuşma ekonomi düzeltseydi 17 yıldır uçardı.