E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, üç kamu bankasının desteğiyle uygulanacak olan İvme Finansman Paketi ile yıl sonuna kadar üç ana faaliyet alanına 30 milyar TL finansman sağlanacağını söyledi.
Albayrak "İvme (ileri, verimli, milli endüstri) finansman paketinin tanıtıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, paketin dört temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyeceğini söyledi. Buna göre, ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörler bu paket kapsamında finansman sağlayabilecek.
Albayrak, bu kapsamda stratejik önceliğin orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacağını belirterek, "Finansman paketimiz ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsiyor. Sadece sektör bazında değerlendirme yapılarak değil, dış ticaret açığına pozitif katkı sağlama potansiyeli olan ürünlere finansman sağlanacak. Bu sayede, ilgili ürünlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılması hedeflenecek ve böylece stratejik ürünlerin ihracat potansiyeli ortaya çıkarılmış olacak" dedi.
Sanayicinin ve yatırımcının finansmana erişimini kolaylaştıracak adımları attıklarını kaydeden Albayrak, yeni paketin sanayicinin, üreticinin finansmana kolay erişimini uygun maliyetlerle mümkün hale getirmiş olacağını belirtti.
Üç ana faaliyet alanı, hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendiğini belirten Albayrak şöyle devam etti: "İlk finansman alanımız hammadde ve ara malı imalatı. Bu alanda sağlayacağımız iyileşme, cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu alanda kimyasal/medikal ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere dört alt başlık belirlendi."
Albayrak, dört ana başlığın altında, birincil formda plastik hammaddeleri, organik temel kimyasallar, suni sentetik elyaf başta olmak üzere uçucu yağlara, inorganik temel kimyasal maddelere kadar 21 alt başlıkta hammadde ve ara malı üretiminin destekleneceğini söyledi.
İKİ FARKLI FAİZ SEÇENEĞİ SUNULACAK
Kredi paketinde enflasyon ve DİBS endeksli olmak üzere 2 farklı faiz seçeneği sunulacak. Hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL'ye kadar yatırım kredisi sağlanırken, bir yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 5 yıl olmak üzere- 30 milyon TL'ye kadar işletme kredisi verilecek. İkinci faaliyet alanı olan makine imalatında ise, iki yıla kadar ana para geri ödemesiz azami 10 yıl olmak üzere 150 milyon liraya kadar yatırım kredisi, bir yıla kadar ödemesiz azami beş yıl olmak üzere 30 milyon liraya kadar işletme kredisi verilecek. Tarım sektöründe sağlanacak kredilerin vadesi seracılıkta işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için de 84 ay olarak belirlenirken, tarım alanında verilecek kredilerin faiz oranları yüzde sıfır ile yüzde 14.25 arasında değişecek.
HAZİRAN'DA CARİ FAZLA
Albayrak Haziran ayı itibarıyla ilk defa cari fazla dönemine geçilmiş olacağını belirterek, "Bu ivme ve istikamet böyle devam ederse ... en yüksek cari fazla verdiğimiz yıl olacak 2019 yılı" dedi.
Özellikle yılın ikinci yarısından sonra atılacak adımlarla, alınacak tedbirlerle 2019 yılını bütçe anlamında da daha rahat yöneteceklerini kaydeden Albayrak, "Nitekim aldığımız tedbirler neticesinde, ister ekonomik, ister siyasi hangi saikle olursa olsun, TL'ye karşı yapılan manipülatif pozisyon almak isteyenlere karşı mücadelemiz hiç durmadan devam edecek" dedi.
İşsizlikte en kötüyü geride bıraktıklarını ifade eden Albayrak, "Ocak ve Şubat, hem mevsimsellik kaynaklı, hem geçtiğimiz yıl sonu ve yıl başı itibarindeki süreçle birlikte en kötü dönem olarak geride kaldı" diye konuştu. Özellikle Mart ve Nisan aylarına bakıldığında 500,000'in üzerinde SGK girişi gördüklerini belirten Albayrak, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında turizmin de etkisiyle bu rakamın 1 milyonun üzerine çıkacağını kaydetti.
Türkiye'nin yurt dışı finansman konusunda da rahat pozisyonunu koruduğunu belirten Albayrak, "Birinci çeyrekten itibaren, bir önceki çeyrek bazlı, teknik resesyon süreci inşallah geride kalacak. İkinci yarıdan itibaren de büyüme tarafında daha da pozitif gelişmeleri göremeye başlayacağız" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:17)