E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen hafta ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), mevcut yönergelerini güncellemiş ve Kovid-19’u atlatan kişilerin üç aya kadar karantinaya alınmasına veya test yaptırmasına gerek olmadığını belirtmişti:
"Kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerin, tekrar semptom göstermedikleri sürece 3 aya kadar karantinaya alınmaları veya tekrar test yaptırmaları gerekmez."
Ancak CDC’nin dün CNN’e yaptığı açıklamaya göre söz konusu güncelleme, insanların enfeksiyona karşı bağışık kalacağı, yani yeniden enfekte olmayacağı anlamına gelmiyor.
CDC’nin bir sözcüsü konuyla ilgili şunları söyledi:
"Yönerge, Kovid-19’a dair son bilimsel bulgulara dayanıyor. Bu bulgulara göre insanlar teşhisten sonra üç aya kadar pozitif test sonucu almaya devam edebilir ama bunu başkalarına bulaştırmazlar."
Yani açıklamaya göre bu durum, söz konusu kişinin hastalığı takip eden üç ay boyunca korona virüse karşı bağışık kaldığı anlamına gelmiyor.
CDC’nin yönerge hazırlığında yer almayan, Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde önleyici tıp ve bulaşıcı hastalıklar profesörü Dr. William Schaffner, “Britanyalıların da dediği gibi, bu virüsün son derece yapışkan bir yapı olduğunu düşünüyorum” dedi ve ekledi:
"Antikorların virüsten korunmayla ilişkili olduğunu düşünüyoruz ama henüz bunu gerçekten bilmiyoruz."
Bu nedenle Schaffner, antikor taşıyan kişilerin maske takmak gibi pratik önlemleri kesinlikle gevşetmemesi gerektiğini ifade etti.
Bağışıklık 101
Önceden tanınan, belirli bir istilacıyı hedeflemek için tasarlanmış bağışıklık sistemi, iki ana hücresel bileşen içeriyor: B hücreleri ve T hücreleri.
Şimdiye kadar bağışıklık üzerine yapılan çalışmalar, yabancı istilacıları bulmaya ve onlara bağlanmaya programlanmış bir tür beyaz kan hücresi olan B hücresine odaklandı.
CNN Tıp Muhabiri Dr. Sanjay Gupta’ya göre B hücresi virüse bağlandıktan sonra kendini kopyalıyor ve antikorları üretiyor. Ancak Gupta sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ne yazık ki son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, korona virüse karşı gelişen bu antikorların, özellikle hafif Kovid-19 vakalarında hızla kaybolabileceğini ortaya koydu."
T hücrelerinin tepkisi
Öte yandan bilim insanları, Kovid-19’a yönelik bağışıklığın bir başka kolundan, yani T hücrelerinden umutlu. T bellek hücresi adı verilen bir tür, vücudun belirli bir patojeni, geri gelmesi durumunda hatırlamasına yardımcı oluyor.
Kısa süre önce yapılan bir çalışmada, Sars-Cov-2’yle enfekte olan kişilerde bu T bellek hücreleri bulundu. Söz konusu bulgu, bazı insanların Kovid-19’u hafif geçirmesinin, başka korona virüslerle daha önce enfekte olmasından kaynaklandığına dair spekülasyonlara da neden oldu.
SARS ve MERS korona virüsü haricinde insana bulaştığı bilinen korona virüsler, yalnızca soğuk algınlığına neden oluyor. Yani birçok insan, Sars-Cov-2’nin bu "kuzenlerinden" birine önceden maruz kalmış olabilir.
Schaffner bilim insanlarının bu korona virüsler üzerinde çoktan çalıştığını söyledi ve ekledi:
"Soğuk algınlığı oluştuktan sonra o korona virüs suşuna karşı antikor geliştiğini ve bunun bireyleri koruyacağını biliyoruz. Ancak bu koruma, yaklaşık bir yıl sonra azalmaya başlıyor. Kovid-19 söz konusu olduğunda ise bağışıklığın bizi ne kadar süreyle koruyacağını merak ediyoruz. Ama bunun cevabını henüz bilmiyoruz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:49)