E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBabacan ekolü sona mı eriyor?---

Babacan ekolü sona mı eriyor?

Babacan ekolü sona mı eriyor?
16 Eylül 2015 - 09:18 borsaningundemi.com

Türkiye'nin ekonomi yönetiminde Ali Babacan'ın yer almaması halinde ne olacağı merak ediliyor

Kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini yaparken hep aynı soruyu soruyor: “1 Kasım’dan sonra Türkiye ekonomisinin dümeninde kim olacak?”

Bu sorunun yanıtını vermek zor. Sadece bizim açımızdan değil, Başbakan Ahmet Davutoğlu açısından da zor.

Zorluğun kaynağı, sorunun aslında başka bir tercümesi olması.. O da şu: “1 Kasım’dan sonra Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ekolü Türkiye ekonomisini yönetmeyi sürdürecek mi sürdürmeyecek mi?”

Hürriyet'ten Deniz Zeyrek bu sorunun yanıtını isimler üzerinden yanıtladı:

- Başbakan Ahmet Davutoğlu açısından: Daha önce, faiz-enflasyon ilişkisiyle ilgili tartışma zirvedeyken, kritik karar aşamasında tercihini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın değil, Babacan ve ekibinin görüşlerinden yana kullanmıştı. Bu nedenle Babacan ile devam etmekten yana. AK Parti kulislerinde Babacan’a ‘Adaylık için başvuru yapın’ mesajı verdiği konuşuluyor. 

- Ali Babacan: Siyasette devam etme konusunda isteksiz. Babacan Tekstil’in başına geçip, büyütmeyi planlıyor. Bu nedenle Başbakan Davutoğlu’nun aday olma konusundaki çağrısını karşılıksız bıraktığı konuşuluyor. Yakın çevresine “adaylık başvurusu olmadan da aday gösterebilirler” dediği de iddialar arasında. “Tek çıpa mali disiplin” yaklaşımıyla, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gelen farklı ekonomik yaklaşımlar karşısında ekonominin dümeninde daha fazla kalamayacağı endişesi de var. Ayrıca, aday olsa, AK Parti tek başına iktidara gelse bile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine o kritik görevi vermeyebileceği de Ankara kulislerinde konuşulanlar arasında.  Bütün bunları hesaba katan Babacan’ın aday olması, ekonominin başında kalması düşük bir ihtimal gibi görünüyor.

- Mehmet Şimşek: Adaylık başvurusu yaptı. Görev verilirse kabul etmeyi planlıyor. Ancak görev alırsa ekonomi yönetimi konusundaki mevcut duruşunu değiştirmeyi düşünmüyor. Yakınlarına ‘Ben doğru olanı yaparım, yapmamı istemezlerse ben giderim’ dediği konuşuluyor. Diğer taraftan, ekonomi yönetiminin ekip işi olduğuna ve Babacan ya da onun gibi kararlı bir isim olmadan yürümeyeceğine inanıyor. Geçici hükümette Babacan’ın koltuğuna oturan Cevdet Yılmaz’ın konumunu koruması halinde birlikte çalışma önerisini reddetmeyecek.

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Babacan, Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüşlerinin örtüşmediği artık aşikar. Son zamanlarda ekonomi ile ilgili kararlarını Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli, Berat Albayrak ve Yiğit Bulut gibi isimlere danışarak aldığı biliniyor. Erdoğan açısından Babacan ve Şimşek gibi isimler artık ‘olmazsa olmaz’ görünmüyor.

‘Disipline devam’ 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten bütçe uyarısı geldi. Şimşek, yılın ilk 8 ayında bütçe performansının iyi olduğunu belirterek, “Yılın ilk 8 ayındaki güçlü performansa rağmen bütçe disiplinini korumaya devam etmeliyiz. Zira bütçe, Türkiye’nin kısa vadede tek çıpasıdır. Küresel ekonomi, FED ve Çin şokları ile karşı karşıya kalabilir. Son olarak cari açık ve enflasyonla mücadele etmek, büyüme performansını yükseltmek ve daha da önemlisi dış şoklara karşı dirençli olmak için mali disiplin olmazsa olmazdır” dedi. Bütçe sonuçlarının ardından Şimşek dün yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılın ilk 8 ayında bütçenin 2.7 milyar lira açık verdiğini, bu yıl için öngörülen bütçe açığının 21 milyar lira olduğu göz önüne alındığında 2015’in 8 ayındaki bütçe fazlasının cesaret verici olduğunu kaydetti. Şimşek, “2015 ocak-ağustos döneminde bütçe gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13.1 artarken, bütçe giderlerinin artış oranı yüzde 11.8 olarak gerçekleşmiştir. Bütçedeki güçlü performans, haziranda gerçekleşen genel seçimlere, OVP’ye göre daha düşük gerçekleşen büyümeye, bölgedeki jeopolitik gerginliklere, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve siyasi belirsizliğe rağmen elde edilmiştir” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 07716 Eylül 2015 19:33

    Zeybekçi var,Jöleli var varda var

  • serkan 16 Eylül 2015 14:05

    biri sıcak para ekolü diğeri de popülist enflasyonist ekol ikisi de beş para etmez

  • kadafi16 Eylül 2015 13:27

    Kemal Derviş hocasının kitabıyla buraya kadar geldiler. Kemal hocanın tedbirleri akp için bir şanstı. Ama Babacanda sesiz sakin bir bakandı, işin iyi tarafı ona yazıldı.

  • ÖZ-ÖZ16 Eylül 2015 13:04

    En azından teknokrat idi, ama çok uzun süredir etkisi kalmamıştı zaten. Şimdi şu etrafına toplayıp akıl aldıklarına bir bakın... Babacan'ın tahmin ettiğim kadar kafası çalışıyorsa, artık bunlarla birarada kalmaması lazım zaten.

  • ÖZ-ÖZ16 Eylül 2015 13:00

    Ekolü mü vardı ki?

  • ahmet16 Eylül 2015 12:57

    yazıklar olsun ALİ BABACAN hakkında olumsuz fikir yürütenlere. kendisi ve ekibinin ülke için yaptıklarına teşekkür ediyorum ve ALLAH razı olsun diyorum.

  • Kadayıf ci abuzer16 Eylül 2015 11:55

    Al birini Vur digerine bunlar ekonomiyi anlayan siyasiler değil kemal devrişin çizdiği yoldan bu zamana gelindi yoksa rte ne dediyse o oldu ne yaptı babacan koca bir sıfır ve simit

  • Borsa..16 Eylül 2015 11:15

    yatırımcısının ve aracı kurumların şimdiki hali ortada,buna sebep olanlar kim ..bence bir an önce eskiye dönelim yatırımcı bu tuzaklardan kurtulsun ..

  • Yorumcu16 Eylül 2015 11:01

    cevdet YILMAZ da enaz babacan kadar donanımlı ve tecrübeli bir isim...

  • e16 Eylül 2015 10:09

    herkes bi yana BABACAN bi yana. olmazsa olmaz