E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıB.1.1.529 kodlu yeni varyantın piyasalara etkisi---

B.1.1.529 kodlu yeni varyantın piyasalara etkisi

B.1.1.529 kodlu yeni varyantın piyasalara etkisi
26 Kasım 2021 - 08:13 borsaningundemi.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende küresel borsalar inceleniyor.

Şükran Günü dolayısıyla piyasalar sığ ve ortalığa çıkan yeni bir kovid varyantı bu sıg piyasaları kırmızı yaptı. Güney Afrikalı bilim adamları B.1.1.529 kodlu yeni bir Korona virüsü varyantını tespit edip bu varyantta hem Botswana’da hem de Hong Kong’da da görülünce, Asya borsaları, bu yeni ve muhtemelen aşıya dirençli korona virüs çeşidinden dolayı yatırımcıların bono, yen ve dolar yönelmesiyle iki ayın en sert düşüşünü yaşadı.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1.3 , Japon Nikkei %2,5 ve ABD ham petrol vadeli işlemleri de yaklaşık %2 gerileme gösterdi. İngilizler bunun bugüne kadarki en önemli varyant olduğunu , aşılara direnebileceğinden endişe ettiklerinden hemen Güney Afrika, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Lesotho ve Esvatini'den İngiltere'ye yapılacak uçuşları geçici olarak durduklarını açıkladı. Güney Afrika randı %1 düşerek bir yılın en düşük seviyesine gerilerken, İngiliz sterlini, 11 ayın en düşük seviyesi 1,3305'e geriledi. Euro %0.12 artarak 1.12185$'a yükseldi ve haftanın başında yaklaşık 17 ayın en düşük seviyesini 1.1186$'da gördükten sonra istikrar kazandı.
S&P 500 vadeli işlemleri %0,9, FTSE vadelileri ve Euro STOXX 50 vadelileri yaklaşık %1,4 düştü. ABD Gösterge 10 yıllık getirileri yaklaşık 6 baz puan düşerek 1.5841'e geriledi. Avrupa, Japonya ve başka yerlerdeki merkez bankaları daha güvercin duruşlarına bağlı kalırken, giderek şahinleşen FED’in 2022'de üçe kadar faiz artırımı fiyatlaması yapılmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi  Avrupa Merkez Bankası , artan enflasyon baskısına rağmen, devam eden teşviklere ve herhangi bir politika değişikliğine temkinli bir yaklaşım gösterirken, Japonya Merkez Bankası ise büyük parasal teşvik konusundaki kararlılığını yineleyerek, merkez bankasının gerekirse daha da artırmaya hazır olduğunu belirtmişti.
Merkez Bankası Başkanı bankacılarla yapılan görüşmesinin ardından, "bu toplantının önceden planlanmış rutin bir toplantı olduğunu, karşılıklı görüş alış verişinde bulunduklarını “ söyledi. TBB'den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise ; toplantıda küresel ve yurt içi ekonomi, piyasalar ve bankacılık sektöründeki gelişmelerin görüşüldüğü bildirildi. Çeşitli kaynaklara göre ise; TCMB başkanı ; cari dengenin fazlaya dönmesine müteakip enflasyonun da düşeceği konusunda görüşlerini bildirirken, Türkiye’yi “kısır bir döngüde bırakan” yüksek faiz ve cari açık veren tüketime dayalı büyüme modelinin, artık yerini düşük faiz, yüksek istihdam ve üretime dayalı bir büyüme modeline bırakacağını “net olarak” ifade ettiği kaydedildi. Bügün gündem çok zayıf; TCMB, "Finansal İstikrar Raporu"nu yayımlayacak, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, 2021 ECB Hukuk Konferansı açılış konuşmasını yapacak.

Altında ralli bitti mi?

 

Korona virüs vakalarında artış Asya borsalarına satış getirdi

 

Petrolde düşüşün sebepleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)