E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) 15’incisini gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi, sektör paydaşlarını biraraya getirdi. Dün düzenlenen zirvede, ‘İşimiz Metrekare’ teması ile düzenlenen oturumda, mevcut sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, sektörde ‘sat-yap’ modelinin sorunlara yol açabileceğini dile getirdi. Torun, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in “Dünya ve Türkiye ekonomisi için ‘geçici bir bahar havası yaşıyoruz’ aldanmayalım” ifadesine atıfta bulunarak, şunları söyledi:
‘KDV’ye yeni düzen...’
“Beklenen olumsuz hava şartları fırtınalı kışa dönerse ne yapacağız, bir hazırlığımız var mı, emin değilim. Endişelerim var. Bir zamanlar bir musluk reklamı vardı. Açıyorum, kapıyorum, ben bunu hep yapıyorum. Biz de satıyoruz, yapıyoruz, biz bunu 10 senedir yapıyoruz diyerek yolumuza devam ediyoruz ama bu model bizi yarı yolda bırakabilir. Bu olumsuzluktan ilk etkilenecek sektör gayrimenkul olur, böyle zamanlarda önce alım satım durur. Sektör olarak iyimser tahminle hareket etmenin yanısıra B, C planlarını da programa almamız lazım.”
15-16 ay önce Başbakan Davutoğlu’nun Ankara’da sektörün önde gelen isimleriyle biraraya gelerek, sorunlarını dinleyip fikir alışverişinde bulunduğunu hatırlatan Torun, “Aradan geçen zamanda 2 seçim oldu, iki hükümet değişti. Sıkıntılarla ilgili kaydadeğer bil gelişme olmadı” dedi.
‘Alacak güç var mı’
İmar yasasının bir an önce çıkarılmasını, vergi ve harçların hafifletilmesini beklediklerini belirten Torun, “Haksız rekabete yol açan KDV oranları yeniden düzenlenmeli. Arsa rayiç fiyatları yüzde 1 KDV için çok sembolik rakamlarda kaldı, sektör KDV muafiyetinden yararlanmak için parsel bazında kentsel dönüşüme yöneliyor, dönüşüm ada bazında olmalı” diye konuştu.
Sat-yap’a dayalı bir sistemin sektörü zor durumda bırakabileceğini tekrar ele alarak öneriler sunan Torun, “Farklı finansal modeller veya güçlü ortaklıklar bulunmalı” dedi.
Torun, sektörde üretim fazlalığı değil, muhtemel bir talep yetersizliği olabileceğini kaydetti. Nitelikli konuta olan ihtiyacın sürekli arttığını söyleyen Torun, “Ancak ihtiyaç artarken satın alma gücü artıyor mu? Bunu alacak satın alma gücü var mı? Fert başına gelir artıyor mu? Bu, sorun olabilir. Burada olan arkadaşlarıma da bakınca, 4 bin liranın altına konut üretmek mümkün değil diyebiliriz” dedi.
‘Bardağın dolu tarafı’
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Torun’un konuşmasının ardından, “Bardağın dolu tarafına da bakmak lazım” dedi. Ceylan, “Türkiye 2002 yılından itibaren çok önemli adımlar atarak, işler yaptı. Sektörün öneminin farkındayız. Bunun bilincinde olarak sektörü desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Türkiye fırsatlar ülkesi’
‘Yabancı Yatırımcılar Gözüyle Türkiye’de Gayrimenkul Sektörü’ başlıklı oturumda Türkiye’de ikamet eden yabancı yatırımcı ve uzmanlar, Türkiye’nin gayrimenkulde yatırım için fırsatlar barındıran bir ülke olduğunu ifade etti. EBRD Gayrimenkul ve Turizm Direktörü Claudia Pendred, birçok alanda Türkiye’ye yatırım yaptıklarını, buna gayrimenkul alanını da eklediklerini söyledi. Türkiye’de bir gayrimenkul fonuna ortak olduklarını kaydeden Pendred, “Türkiye’de yabancı yatırımcıyı çeken bir durum var. Yurtdışındaki bazı emekli fonlarını da bu gayrimenkul fonuna çekmeye çalışıyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm, öğrenci yurtları gibi alanlara şirketlerinin ilgisinin ciddi oranda devam edeceğini söyleyen Pendred, “Türkiye fırsatları olan bir ülke. Perakende, AVM ve konutta önemli bir pazar oluştu ve biz Türk işadamları ile çalışıyoruz ve şimdiye kadar da çok başarılı olduğumuz görülüyor” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:03)