E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD ve Rusya’nın müdahalelerine rağmen çatışmaların devam ettiği ve yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği çatışmaları değerlendiren Financial Times’ın Moskova muhabirleri Henry Foy ve Max Seddon ile birlikte Ankara muhabiri Laura Pitel’in imzasının olduğu makalede, “Drone ve füzeler, Ermenistan’la savaşında Azerbaycan’a avantaj sağlıyor” başlığı kullanılıyor.
Makalede, “Bakü askeri üstünlüğün keyfini çıkarıyor fakat kış yaklaştıkça çatışmalar da zorlaşacak.Ermenistan Dışişleri Bakanı geçen hafta Moskova’ya gidip ateşkes için diplomatik tura çıktığında Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasındaki kritik bir yol olan hedefine 65 kilometre kadar yaklaşmıştı. Ateşkesten 5 gün sonra ve Washington’daki görüşmelerin ardından durum daha da kötüydü, Azerbaycan ordusu bu geçişe 30 kilometre mesafedeydi” ifadesi kullanıldı.
Azerbaycan ordusunun İsrail’den alınan askeri ekipman ve Türkiye yapımı insansız hava aracı (drone) ile askeri bir üstünlük sağladığı belirtilirken, “Azerbaycan ordusu Ermenistan tanklarına, hava kuvvetlerine ve ağır silahlarına ciddi hasar verdi ve son günlerde çok büyük kazanımlar elde etti. Daha önce Ermenistan’ın işgali altındaki toprakları geri aldı” yorumu yapıldı.
HACIYEV FT’YE KONUŞTU
Financial Times’a konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış ilişkiler danışmanı Hikmet Hacıyev, “Burada gördüğümüz şey Ermenistan’ın yıllar boyunca yenilmez olduğuna dair bir algı vardı fakat onlar sırtlarını eski askeri doktrinlere ve düşüncelere dayıyorlardı. Tanklar, ağır silahlar ve güçlendirmeye öncelik veriyorlardı. İkinci Dünya Savaşı gibi bir hava vardı. Onun yerine mobil güçler, drone teknolojisi ve modern yaklaşımı benimsedik biz” dedi. Hacıyev, Türkiye’nin çok kapsamlı savunma eğitimi verdiğini söylerken Ankara’nın çatışmalara doğrudan dahil olmadığını dile getirdi.
Azerbaycan’ın askeri harcamasının son 10 yıl içerisinde 24 milyar dolar olduğunu hatırlatan Financial Times, Ermenistan’ın aynı zaman zarfı içerisinde 4.7 milyar dolar harcadığını yazdı. Azerbaycan ordusunun İsrail’den satın alınan Harop droneu ile Ermenistan’ın S-300’lerinden birini imha ettiği ve Türkiye’den satın alınan TB2 dronelarını yoğun olarak kullandığı ve Ermenistan ordusuna ait tankları yok ettiği belirtildi.
Financial Times, kış aylarının yaklaşması, havanın daha kötü olması ve Laçin koridorunun dağlık alanda olması sebebiyle çatışmaların daha da zorlaşacağını öne sürdü.
GERİLİMİN SEBEBİ ERMENİ İŞGALİ
Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.
Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.
Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.
KAN DONDURAN OLAY: HOCALI KATLİAMI
Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.
Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat’ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görülmüştür. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edilmiştir.
Bütün dünyanın kanını donduran Hocalı Katliamı 1992'de yaşanmıştı.
Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisinde olan Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedef niteliği taşımaktaydı. Kasaba Hankendi’yle Ağdam’ı bağlayan yolun üzerinde bulunup bölgenin tek havalimanı için üs konumundaydı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre Hocalı kasabası Hankendi’yi top ateşine tutan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından üs olarak kullanıldığı için Ermeni kuvvetler tarafından top ateşine tutulmaktaydı.
Aralık 1991’de Hankendi çevresinde yerleşen ve Azerilerin yaşadığı Kerkicahan kasabasının alınmasından sonra, Hocalı kasabası tamamen Ermeni ablukasında kaldı. 30 Ekim’den itibaren karayoluyla ulaşım kapanmış ve tek ulaşım vasıtası olarak helikopter kalmıştı. 20 Kasım 1991’de Hocavend semalarında Mi-8 helikopterin Ermeni kuvvetler tarafından vurulması ve sonuçta birkaç Azerbaycan devlet resmileri, Rus ve Kazak gözlemciler dahil 20 kişinin ölümünden sonra, hava ulaşımı da kesilmişti. İşgalden önce 1991-1992 kış aylarında Hocalı sürekli olarak bombalanmıştır. Hocalı'dan çıkmış mültecilerin İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne söylediklerine göre, bazı durumlarda bombardımanlar açıkça sivil hedeflere karşı yönlendirilmiştir. Saldırı öncesi, birkaç aydır kasaba elektrik ve gazdan yoksundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hepimiz ermeniyiz diye meydanlarda bağıranlar sizlere sesleniyorum bugün HEPİMİZ AZERİYİZ diyecek CESARETİNİZ ONURUNUZ VARMI.yoksa HAYSİYETTEN YOKSUNMUSUNUZ.
Hepimiz ermeniyiz diye meydanlarda bağıranlar sizlere sesleniyorum bugün HEPİMİZ AZERİYİZ diyecek CESARETİNİZ ONURUNUZ VARMI.yoksa HAYSİYETTEN YOKSUNMUSUNUZ.
Tabi ki yok! Yeni mi anladın? Ne namus ne haysiyet olmadığı için lgtb liler ile beraberler.
erivan tarihte erivan türk hanlığına aitti bugün türkçe soyadlı ermenilerin kökeni kıpçak türkleridir gürcüstanda öyledir yarısı kıpçak türküdür o coğrafya da mezar taşları köy kasaba dağ tepe göl ırmak adları bile türkçedir maaalesef ATATÜRK ÖLDÜKTEN SONRA GELEN ÇAPSIZ VE TARİH bilincinden yoksun siyasetçiler bize türklümüzü unutturdular
güçlü ermeni ordusunu yenmek zordur.hem arkalarında amerika,rusya ve fransa gibi çok güçlü süper devletler var.azeri ordusunun yapacağı tek şey karabağdan çıkmasıdır.işi tatlıya bağlamak en iyi çözümdür.
Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış!
Sıkıyorsa hemen koş cepheye ne duruyorsun burada soytarı?
Agam bizle egleniir.Parkişyan cennetten tapu da verii miii agaaaa
Şu anda sivil yerleşim yerlerine Ermenistan’ın attığı füzelere karşılık verilmiyor ama bekle!... Karabağ geri alındıktan sonra Erivan füze yağmuruna tutulacak ve önce savunma bakanlığı binası vurulacak! O zaman sözde güçlü ordunun başındaki dangalaklardan Ermeni halkı da kurtulacak.
Sen sayıklamaya devam et.Kendine geldiğinde Karabağ'ın kurtulmuş olduğunu göreceksin.Ermeniler 30 yıldır oralara hendekler kazdı,ama geçilecek.
adamlar gavurluklarından bir adım geri adım atmıyorlar, ermenistana işgal ettiğin yerden çekil , sorun çözülsün demiyorlar, ne koparırsa kardır diyorlar...
en iyi ermeni gebertilmis ermenidir,bu pislik surusunu tepeleyip durucan ki birdaha yesermesin.......
BİZ TÜRKLER, AZERİ TÜRKÜ KARDEŞLERİMİZE DESTEK OLMASAK, ermeniler gine ilerlerdi. çünkü ermenistan ın arkasında avrupa, rusya, abd, kanada, çin gibi birçok güçlü ülke var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:19)