Azalan risk algısı yatırımcıların borsaya odaklanmasına neden oluyor. Marttan bu yana yükselen borsa ilk çeyrek bilançolarla birlikte hareketine devam ediyor. Geçtiğimiz haftayı yüzde 5.28 oranında artış ile kapatan endeksin son üç aydaki getirisi ise yüzde 21.5 oldu.
Bu süre zarfında en fazla kazandıran hisseler ise holding ve mali sektörde yer alan şirketler arasından çıktı. BIST 100 kapsamındaki hisselerden en yüksek getiri ise yüzde 89.22 ile Tekstilbank’ta gerçekleşti. Onu İttifak Holding yüzde 79.37 ile ve GSD Holding yüzde 64.77 ile takip etti.
Geçtiğimiz yıl FED’in sıkılaştırma kararlarıyla birlikte haziran ayından başlayarak gerileyen endeksteki düşüş mart ayında son buldu. Endeks, 3 Mart 2014 tarihinde en düşük kapanışını görürken, sonrasında özellikle yabancı yatırımcılardan gelen alımların da etkisiyle tekrar çıkışa geçti. Piyasada en fazla tartışılan konu çıkışın devam edip etmeyeceği. Teknik analizcilere göre BIST 100 26 Mart’ta gerçekleştirdiği sert çıkışının ardından düşüş trendini yukarı yönlü kırdı.
Onlara göre artık yeni bir trendin içindeyiz ve endeks çıkış kanalı içine hareket ediyor. Gerçekleşen işlemlere ve fiyat artışına bakıldığında alıcıların ağırlıklı olduğu bir piyasadan söz etmek pek de yanlış olmaz. Bu durum boğa piyasasının varlığını teyit eder nitelikte. Endeksin çıkışa geçtiği son 3 aydan bu yana yüzde 21.5 oranında değer kazanan bir BIST 100 söz konusu. Aynı süre içinde yabancıların payında ise yüzde 2’yi aşan bir artış var. Payları yüzde 61.07’den yüzde 63.44’e çıktı.
Endeks 30 hisseleri Son üç ayda borsada gözlenen çıkış dar bir hisse grubu içinde kaldı. Borsada halihazırda işlem gören toplam hisse sayısı 442 adet. Söz konusu hisselerden son bir ayda endekse paralel olarak yüzde 21.5’in üzerinde getiri elde eden hisse sayısı ise 135 ile sınırlı kaldı. Prim yapan hisselerden 17’si, BIST 30 Endeksi’ne dahil olan hisselerde yer alırken BIST 100’e dahil hisselerden yüzde 21,5 ve üzerinde artış gösteren hisse sayısı 43’te kaldı. Bu durum istatistiki olarak endeks 30 içinde yer alan hisselere yatırım yapanların daha kazançlı olduğunu gösteriyor. Endeks yükselmeye başladığında endeks hisselerine yönelim arttığı için bu hisseler de gözde oluyor.
Çıkışta kaybettirenler Borsada yükselişe rağmen kaybettiren hisseler de oldu. İşlem gören toplam 442 hisseden 89’u yatırımcısına kaybettirirken en fazla değer kaybı yüzde 69.39 ile İhlas Madencilik’te görüldü. İhlas Madencilik’i yüzde 66.88 ile Aksel Enerji ve yüzde 51.76 ile Esem spor hissesi takip etti.
Endeks 30 hisseleri içinde sadece ENKA hissesi düşerken kaybı sadece yüzde 1.18 oldu. Endeks 100 içinde düşen hisse sayısı ise dokuz. Bu grup içindeki en fazla kayıp yüzde 31.44 ile Vakıf GYO hissesinde yaşandı. Geri kalan hisseler BIST 100 dışında kalan hisselerden. Bu durum da gösteriyor ki borsadaki her çıkış yatırımcıya kazandırmayabiliyor. Borsada seçici yaklaşılmadığı taktirde yükselen endekse rağmen kaybetme riski hiç de küçük değil.
GÖZALTI PAZARI’NDAN UZAK DURUN Borsa yükseldiğinde yatırımcıların en büyük beklentisi bir an önce en yüksek getiriyi elde etmek. Kuşkusuz böylesi çaba içine girenlere yardımcı olan ona tüyo verenlerin sayısı da hiç az değil. Ancak gelen önerilerin büyükçe kısmı riskli ve zarar ettirme olasılığı yüksek olan hisselerden olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bu nedenledir ki özellikle de Gözaltı Pazarı’nda yer alan hisselere yönelip gereksiz riskler alınmamalı.
Halihazırda Gözaltı Pazarı’nda bulunan şirket sayısı 25. Gözaltı Pazarı’na firmaların alınma nedeni ise izlenme ve inceleme kapsamına alınmış olmaları. Bu grupta yer alan şirketler sahip oldukları risk nedeniyle sürekli olarak gözetim, denetim ve izleme altında bulunuyorlar. Bunun nedeni ise mali yapılarındaki ciddi belirsizlikler.
BANKA BİLANÇOLARI GERİLİYOR Bankalarda beklenen performans düşüklüğü ilk bilançolarla birlikte gerçekleşmeye başladı. Gelen banka bilançolarına bakıldığında bankaların ilk çeyrek bilançoları bir önceki yılın aynı dönemine göre gerilediği gözleniyor. Ortalama düşüş ise yüzde 25 civarlarında. Halkbank’ın dönem kârı yüzde 25 gerilerken Akbank ve Garanti Bankası’nın kârındaki düşüş yüzde 24 oldu. Yapı Kredi Bankası’nın ise yüzde 10 oranında kârında var.
Sanayide kârlar arttı Bankalarda kârlar gerilerken sanayi firmaların kârında artış yaşandı. En yüksek kârlar Ereğli, emlak konut GYO ve Ford Otosan’da görüldü. En yüksek kâr artışı ise Euro Trend YO ve Sasa’da yaşandı. Bilançosu açıklanan şirketlerden 66 tanesinin kârı artarken kârı azalan şirket sayısı 29 oldu. Kârdan zarara geçen ise 16 şirket var.
Geçen yıl mayısta borsadaki yabancı payı yüzde 66.41 iken bu oran şubatın sonuna kadar gerçekleşen satışlarla birlikte geriledi ve 21 Şubat’ta dip seviye olan yüzde 61’e kadar geriledi. Bu tarihten sonra yabancı payında kademeli bir artış var. Yabancılar özellikle martta ciddi alımlar gerçekleştirirken 16 Nisan’da yüzde 63.78 ile 2014 yılının en yüksek payına ulaştılar.
Yabancı yatırımcılar bu yılın mart ayına kadar ağırlıklı olarak banka hisseleri arasında işlemlerde bulundu. Garanti Bankası, Halkbank ve Yapı Kredi hisselerinde ciddi alımlar olurken Emlak GYO hissesinden de yüzde 16.85 gibi yüksek alımların yapıldığı gözlendi. Aynı sürede Pegasus ve THY hisselerinde ise ağırlıklı olarak satış yönlü işlemlerde bulundular.
Zeynep Aktaş - Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.