E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalarda yıl sonu rallisi beklentilerin üzerinde getiriler bırakıyor. Yaşanan yükselişten memnun olsa da, yatırımcılar, yıl başından bu yana süren çöküş nedeniyle risk iştahlarını artırmak konusunda kararlı davranamıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıları tedirgin bekleyişleri nedeniyle suçlamak pek de haklı bir tavır değilmiş gibi görünüyor. Bunda özellikle likiditede yaşanan düşüşün ise büyük etkisi olabileceği düşünülüyor.
Likidite azalıyor, yeni dipler görmek mümkün
Seeking Alpha’da yer alan analize göre, beklenenden daha soğuk gelen Ekim ayı TÜFE raporu, geçtiğimiz hafta piyasaların yükselişe geçmesine neden oldu ve yıl sonu rallisi beklentileri, birden aşırı hızlandı.
Bununla birlikte, yıl sonu rallisi tarafların yükümlülüklerini belli bir süreye kadar yerine getirmekle zorunlu oldukları bir anlaşma niteliği taşımıyor. Özellikle bazı likidite koşulları, yaşanan rallinin tahmin edilenden daha kısa süreli olması riskini belirgin şekilde doğuruyor. Bu da, 180 derecelik bir yön değişikliği ve S&P 500’de yeni dipler görülmesi tehlikesi yaratıyor.
ABD Hazinesi 31 Ekim tarihinde, yıl sonuna kadar 550 milyar dolar değerinde borç vermeyi planladığını ve yıl sonu nakit dengesini 700 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini kaydetti. Bu gerçekleşirse, Fed, banka rezerv bakiyelerini 3 trilyon doların altına çekmiş olacak.
Hazine Genel Hesabı
9 Kasım itibarıyla Fed nezdinde tutulan Hazine Genel Hesabı (The Treasury General Account - TGA) 527 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, TGA'nın şimdi ile yıl sonu arasında yaklaşık 173 milyar dolar artması gerektiği anlamına geliyor. Rezerv bakiyelerini boşaltmaya yarayacak TGA'daki bu artış, hisse senedi piyasasını ve S&P 500'ü ise olumsuz etkileyecek.
Geri alım sözleşmeleri yani repolar ile birlikte yükselen bir TGA, rezerv bakiyelerini boşaltmaya yarıyor. Düşen rezerv bakiyeleri ise piyasalardaki likiditenin boşalması ve sonuç olarak, şimdi olduğu gibi öz sermaye değerlemelerinin aşağı çekilmesi anlamına geliyor. Kasım ayı itibariyle rezerv bakiyesi ise geçen yılki aralığının en düşük sınırı olan 3.07 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşiyor.
TGA hesabının 173 milyar dolar artması durumunda, toplam rezerv bakiyeleri yıl sonuna kadar 2.898 trilyon dolar ile yeni bir dip yapacak gibi duruyor. Geçen yıl boyunca, rezerv bakiyeleri yeni düşük seviyelere düştüğünde, hisse senetlerinin Şubat, Nisan, Haziran ve Eylül sonu dönemlerinde birkaç işlem seansında yeni düşük seviyelere ulaştığı görülüyor.
Endeks, 3275-3540 aralığına düşebilir
S&P 500 piyasa değeri tipik olarak rezerv bakiyelerinin yaklaşık on katı büyüklüğünde işlem gördüğünden, rezerv bakiyelerinin düşmesi halinde potansiyel piyasa etkisini tahmin etmek de mümkün gözüküyor.
Şu anda S&P 500, rezerv bakiyelerinin yaklaşık 10,66 katı büyüklüğünde işlem görüyor. Oranın aynı kaldığı varsayılırsa, rezervlerin 2,898 trilyon dolara düşmesi, S&P 500'ün yaklaşık 30,9 trilyon dolar değerinde olması anlamına geliyor. Rezervlerin 2,67 trilyon dolara düşmesi ise S&P 500’ün piyasa değerinin yaklaşık 28,46 trilyon dolar seviyelerine düşmesine neden oluyor. Bu, mevcut 34,8 trilyon dolarlık piyasa değerinden sırasıyla yaklaşık yüzde 11,3 ve yüzde 18,4'lük düşüşlere karşılık geliyor. Bu da, S&P 500'e 3275 ila 3540 bandında bir değer veriyor.
Tüm bu veriler ışığında, likiditede yaşanacak azalmanın, piyasaların yıl sonuna kadar toparlanmasını neredeyse imkansız hale getireceği ve hatta yatırımcıların yeni dipler görmesine neden olabileceği ihtimaller dahilinde gözüküyor.
Piyasa oynaklığını yenecek 5 güvenli hisse
‘Day trader’lar rekor hızla satışa geçiyor
Destansı ralli uzun sürmeyecek
Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir
Hisse senedi rallisi duvara toslayabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
(6) (6) (6) (6) (6) (6) (6) (6) (6) (6) (6) (M) (M) (M) (M) (M) (M) (M) (M) (M) (M) (M)
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:44)