E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAYM’ye bireysel başvurunun vergiye etkisi tartışıldı---

AYM’ye bireysel başvurunun vergiye etkisi tartışıldı

AYM’ye bireysel başvurunun vergiye etkisi tartışıldı
14 Mart 2019 - 14:22 borsaningundemi.com

DKR Denetim ve Danışmanlık’ın organize ettiği 1. Vergi ve Temel Haklar Sempozyumu İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu'nda düzenlendi. Sempozyum hukuk ve mali işlerin otorite isimlerini, önde gelen akademisyenlerini buluşturdu.

DENİZ ALTUNTAŞ – BORSAGUNDEM.COM

Denetim Kontrol Revizyon Denetim ve Danışmanlık (DKR) tarafından düzenlenen 1. Vergi ve Temel Haklar Sempozyumu, Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvurunun Vergi Yargısına Etkisi gündemiyle İstanbul Üniversitesi'nde yapıldı. Sempozyumda vergi uyuşmazlıkları açısından adil yargılanma hakkının uygulanabilirliği, vergi aslı ve cezalarının dayanağı bilgi ve belgelerin verginin muhatabına tebliği sorunu ve adil yargılanma hakkı, mülkiyet hakkı açısından vergisel müdahalelerin de aralarında bulunduğu konular ele alındı.

DEMİRKOL: YARGIÇ TOPLUMUN ADALET DUYGUSUNU TATMİN ETMEDE HUKUKİ VE VİCDANİ SORUMLULUK TAŞIMAKTADIR

Sempozyuma genel giriş konuşmasını Danıştay İdari Dava Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Selami Demirkol yaptı. 'Hukuk devleti ilkesinden hukukun üstünlüğü ilkesine' konu başlığı altında konuşmasına başlayan Demirkol, "Uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulmasında mahkemelere önemli görevler düşmektedir. Mahkemeler  uyuşmazlıkları çözdükleri ve adalet duygusunu tatmin ettikleri sürece saygı duyulan yerler olmaktadırlar. Saygı duyulan yer olma olgusu ancak yargıçların yargılama işlevleri ve hükümleriyle kazanılmaktadır. Dünyadaki tüm ülkelerde idareler hukuk dışına çıkma eğilimi içerisinde olabilmektedirler. Bu eğilimi taşıyan idareler idari yargının varlığı ve işlerliğiyle duraksamaktadırlar. İdari yargılamanın etkin ve yetkin olduğu ülkelerde idari yargı yerleri, idarelerin bu eylemine caydırıcı bir tablo çizmektedir. karşılıyor ve önemsiyorum. Kendileri ile gurur duyuyorum" diye konuştu.



4 ANA BAŞLIKTA OTURUMLAR DÜZENLENDİ

Sempozyum kapsamında Kanunilik İlkesi Açısından Vergisel Müdahaleler, Adil Yargılanma Hakkı Açısından Vergi Yargısı, Mülkiyet Hakkı Açısından Vergisel Müdahaleler ve Vergi Yargısı Bireysel Başvuru İlişkisinde Sorunlar başlıkları altında dört oturum düzenlendi.



KANUNİLİK İLKESİ AÇISINDAN VERGİSEL MÜDAHALELER

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Burak Gemalmaz’ın başkanlığını yaptığı Kanunilik İlkesi Açısından Vergisel Müdahaleler başlıklı birinci oturumda Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Abdullah Tekbaş, Vergisel Müdahalelere İlişkin Bireysel Başvuru Kararlarında Kanunilik İlkesi; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Altan Rençber ise Vergi Kabahatlerinin Kanunilik Açısından Değerlendirilmesi başlıklı sunumu yaptı.

TEKBAŞ: HUKUK YORUMDUR

Sempozyumun birinci oturumunda Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Abdullah Tekbaş 'Vergisel müdahalelere ilişkin bireysel başvuru kararlarında kanunilik ilkesi' başlığı altında bir konuşma gerçekleştirdi. Tekbaş, "Verginin kanuniliği ilkesi sizi en rahat uyumanızı sağlar. Kanunilik ilkesinin maddi gereği olan kanunun kalitesinin yani hukuki belirliliğinin sağlanması bakımından soyut norm sisteminde mutlaka yorumlanması gerekir. Bu yorum ya idare yapacak, idareden sonra yargı yapacak. Hukuk yorumdur. Kanunlardaki belirsizliğin kanun altı düzenlemeler ya da yargısal içtihatlarla giderilmesi gerekir. Anayasa mahkemesinin hem norm denetimi kararlarında hem de bireysel başvuru kararlarında ifade edilmiştir. Böylelikle öngörülebilirlik koşulu sağlanacaktır. Ama esaslı unsurlar kanunla düzenlenecektir. Burada önemli bir mesele var. İdare yorumunu yaptı ya da yargı yorumunu yaptı. Bu yorumun etkisi hangi tarihten itibaren görülecektir? Yorum tarihinden itibaren mi etkisi mükellefler üzerinde görülecektir? Geçmişe yürütülebilecek midir? Geçmişe yürüttüğünüz zaman yorumun etkisini karşınıza öngörülemezlik problemi çıkar. Bununla ilgili Anaya Mahkemesinin iki önemli kararı var. Bunlardan birincisi malum Türkiye İşbankası kararı. 2017 vergilendirme dönemi ile ilgili 2012 yılında vergi incelemesi yapılır. İdare derki '2017 yılında katkı payı ödemeleri ücrettir. Vergilendirilmesi gerekir.' Yargı da 'Tamam, doğrudur' der. Siz geri döndünüz 2007 yılında mükelleften vergi istediniz. Yorumu2012'de yaptınız. Etkiler 2007'ye götürdü. Bu başvuruda Anayasa Mahkemesi ihlal kararı vermiştir. Siz yeni bir yorumla bir mükellefiyet getirdiğinizde bu yorumun etkisinin yorum tarihinden sonra yürütülmesi gerekir" dedi

ADİL YARGILANMA HAKKI AÇISINDAN VERGİ YARGISI

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen’in başkanlığını yaptığı Adil Yargılanma Hakkı Açısından Vergi Yargısı başlıklı ikinci oturumda; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gülay Arslan Öncü, Vergi Uyuşmazlıkları Açısından Adil Yargılanma Hakkının Uygulanabilirliği; Anayasa Mahkemesi Raportörü Mehmet Sadık Yamlı Vergisel Uyuşmazlıklarda Mahkemeye Erişim Hakkına Anayasa Mahkemesi’nin Yaklaşımı; İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bülent Dağ, Hak Arama Hürriyeti Çerçevesinde Vergi Yargılama Hukukunda İspat Külfeti ve İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanı Atanur Erol Vergi Vergi Aslı ve Cezalarının Dayanağı Bilgi ve Belgelerin Verginin Muhatabına Tebliği Sorunu ve Adil Yargılanma Hakkı başlıklarında konuştu.



MÜLKİYET HAKKI AÇISINDAN VERGİSEL MÜDAHALELER


İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ergüne’nin başkanlığını yaptığı Mülkiyet Hakkı Açısından Vergisel Müdahaleler başlıklı üçüncü oturumda Doç. Dr. Burak Gemalmaz, Vergisel Müdahalelerde Ölçülülük Unsurları; Anayasa Mahkemesi Raportörü Özgür Duman Vergi İadesinde Faiz İşletilmemesi ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Gamze Gümüşkaya Vergisel Müdahalelerin Ayrımcı Olması Sorunu başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Danıştay İdari Dava Genel Kurul Üyesi Doç . Dr. Selami Demirkol, sempozyumu düzenleyen DKR Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Öncü'ye plaket takdim etti.

VERGİ YARGISI BİREYSEL BAŞVURU İLİŞKİSİNDE SORUNLAR

Danıştay İdari Dava Genel Kurul Üyesi Doç . Dr. Selami Demirkol’un başkanlığını yaptığı dördündü oturumda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaşıkçı, Vergisel Meselelerde Bireysel Başvuru İncelemesinde Görülen Sorunlar ve Çözüm Önerileri; Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Dr. Osman Sarıaslan Bireysel Başvuru Süreci ve Vergilendirmeye İlişkin İptal Davalarında Görünmeyen Tehlike: Hukukilikten Hak İhlaline Yorum İkamesi ve Anayasa Mahkemesi Başraportörü Yunus Emre Yılmazoğlu ise Bireysel Başvurunun Veri Yargısındaki Dönüştürücü Etkisi başlıklı sunumlarda bulundu.  

 

SEMPOZYUMA KATILANLAR

Sempozyuma, Danıştay İdari Dava Genel Kurul Üyesi Doç. Dr. Selami Demirkol, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abuzer Kendigelen, Anayasa Mahkemesi Başraportörü Yunus Emre Yılmazoğlu, Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Abdullah Tekbaş, Anayasa Mahkemesi Raportörü Mehmet Sadık Yamlı, Anayasa Mahkemesi Raportörü Özgür Duman, İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanı Bülent Dağ, İstanbul Vergi Mahkemesi Başkanı Atanur Erol, Zonguldak Vergi Mahkemesi Başkanı Dr. Osman Sarıaslan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fak. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Ergüne, İstanbul Ünversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mahmut Kaşıkçı, Doç. Dr. H. Burak Gemalmaz, Dr. Öğr. Üyesi Altan Rençber, Dr. Öğr. Üyesi Gülay Arslan Öncü, Dr. Öğr. Üyesi Gamze Gümüşkaya konuşmacı olarak katıldı. Önemli etkinliğin arkasındaki isim Ekrem Öncü sempozyuma katılanlarla tek tek ilgilendi.

HUKUK VE VERGİ DÜNYASININ ÜNLÜ İSİMLERİ I. VERGİ VE TEMEL HAKLAR SEMPOZYUMU'NDA BULUŞTU... İŞTE O KARELER

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)