E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Genel Kurulu, FETÖ davasında tutuklu Zaman gazetesinin eski yazarlarından Şahin Alpay için ikinci kez hak ihlali kararı verdi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından derhal tahliye edilmesini talep etti. AYM'nin kararının ardından Alpay'ın durumunu yeniden ele alan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yaklaşık 20 ay sonra ev hapsi kararıyla ve oy birliğiyle Alpay'ın tahliyesine hükmetti. Alpay, gece yarısı cezaevinden çıkarak yakınlarıyla birlikte evine gitti.
BUGÜN NELER OLDU?
AYM Genel Kurulu, 11 Ocak’ta FETÖ üyeliğinden tutuklu yargılanan gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ve “ifade ve basın özgürlükleri”nin ihlal edildiğine karar vermişti. İstanbul 13 ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri ise AYM’nin ihlal kararına direnmişti. İki isim mahkemenin tahliye kararı vermemesi üzerine yeniden AYM'ye başvurmuştu. İki isim ayrıca AİHM'e de başvuru yapmıştı.
AİHM'nin 20 Mart'ta konuyla ilgili karar verecek olması nedeniyle AYM, Alpay'ın başvurusunu bugün için yeniden görüşme kararı almıştı.
AYM, Şahin ile ilgili oturumunda ikinci kez hak ihlali kararı verirken, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden derhal tahliye kararı çıkması için de hüküm koydu.
20 BİN LİRA TAZMİNAT
AYM, 11 Ocak’ta verdiği ilk hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle Alpay’ın ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’ ile ‘hak arama hürriyeti’nin ihlal edildiğine hükmetti. AYM, Alpay’a 20 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti. AYM kararında, Alpay’ın tahliye edilerek ihlalin ortadan kaldırılması için açık hüküm konuldu. İlk ihlal kararından farklı olarak bu kez gerekçeli kararın hüküm bölümünde tahliye istenirken, şöyle denildi: “Kararın bir örneğinin başvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine.”
MAHKEMELERE ELEŞTİRİ
AYM gerekçeli kararında ilk ihlal kararına direnen iki mahkemeye ise “Göreviniz ihlal ve sonuçları ortadan kaldırmak” eleştirisi yaptı. AYM, “Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesinin başvurucu hakkında verdiği ihlal kararının yargı organları dâhil herkes yönünden nihai ve bağlayıcı olduğu açıktır. Buna göre derece mahkemelerinin görevi, Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerinin kapsamını değerlendirmek değil, Mahkemece tespit edilen ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmaktır” dedi. Tahliyeye ilişkin bölümde işe şu değerlendirme yapıldı:
İŞTE TAHLİYE GEREKÇESİ
“Başvurucu, tutukluluk halinin sonlandırılması ve 100 bin TL manevi tazminata hükmedilmesi talebinde bulunmuştur. Başvurucunun tutukluluk durumu halen devam etmektedir. İncelenen başvuruda tespit edilen ihlalin niteliği dikkate alındığında bu ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için başvurucunun tutukluluk durumunun sona erdirilmesi dışında bir imkan kalmadığı değerlendirilmiştir. Bu nedenle başvurucunun tutukluluk durumunun sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın Mahkemesine gönderilmesi gerekir.
Başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yönelik müdahale nedeniyle yalnızca ihlal tespitiyle giderilemeyecek olan manevi zararları karşılığında başvurucuya net 20.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi gerekir.”
İŞTE KARARIN HÜKÜM BÖLÜMÜ
AYM'nin, Alpay’a ilişkin ikinci kez verdiği hüküm:
- Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
- Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,
- Kararın bir örneğinin başvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine (E.2017/112) GÖNDERİLMESİNE,
- Başvurucuya net 20.000 TL manevi tazminat ÖDENMESİNE, tazminata ilişkin diğer taleplerin REDDİNE,
- 294,70 TL harç ve 1.980 TL vekalet ücretinden oluşan 2.274,70 TL yargılama giderinin BAŞVURUCUYA ÖDENMESİNE,
- Ödemenin kararın tebliğini takiben başvurucunun Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması halinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,
- Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 15/3/2018 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
13. AĞIR CEZA AYM KARARINA UYDU
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Şahin Alpay hakkında hak ihlali kararı vermesinin ardından, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Alpay'ın tutukluluk durumunu yeniden ele aldı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Alpay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ''kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin başvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine'' şeklinde karar verildiğinden, sanığın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesine oy birliğiyle hükmetti.
Heyet, tahliyesine karar verilen Alpay hakkında, ''yurt dışına çıkış yasağı'' ile ''konutunu terk etmeme''den oluşan adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına da karar verdi.
GECE SAATLERİNDE TAHLİYE
Şahin Alpay, gece saatlerinde Silivri Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edildi. Alpay’ı cezaevi çıkışında eşi, çocukları ve torunu karşıladı.
Alpay, 20 ay tutuklu bulunduğu cezaevinden cezaevi aracıyla çıkarılarak Kınalı gişelerine getirildi. Kendisini burada bekleyen ailesine kavuşan Alpay, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"20 AY ÇOK ZOR GEÇTİ"
Alpay konuşmasında, "Aileme kavuştuğum için fevkalade mutluyum ama özgürlüğüme kavuştuğumu söyleyemem. 20 ay çok zor geçti. Çıktığım zaman da arkada kalan ne terörizm ile ne darbe ile ilgisi olmayan binlerce insan var. Onlar özgür olmadıkça Türkiye’nin de özgür olamayacağını düşünüyorum" dedi.
Alpay daha sonra eşi, çocukları ve torunu ile bir süre hasret giderdi. Anayasa Mahkemesi’nin kendisine 1 ay ev hapsi verdiğini söyleyen Alpay’ın ailesi ise ikinci bir sevinç daha yaşadı. Kendisini bekleyen gazetecilere gitmeden aile pozu veren Alpay, araca binerek buradan ayrıldı.
Cezaevinden tahliye olan 74 yaşındaki Gazeteci-Yazar Şahin Alpay, 30 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanmıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ağır ceza mahkemesi hala hata yapıyor. 74 yaşındaki torunu olan gazeteciye bu kez de ev hapsi vermiş. Bu mahkeme hakimi hakkında HSYK soruşrurma açmalı. Bu tazminat ve diğer mahkeme masrafları bu hakime ödetilmeli.
Bu 20.000 tl bizim vergilerimizden kesilecek degil mi? 3-5 hakimin hatasını niye halk çekiyor?
Balık baştan kokar demiş atalarımız. Akp Anayasa Mahkemesi kararlarından işine geldiğini kabul edip, işine gelmeyeni kabul etmeyip eleştirince mahkemeler de bundan cesaret alarak Anayasa Mahkemesi kararlarını dinlemiyorlar. Vah ülkem ne hale geldi.
zübeyir sen şahin alpayın eleştiri yazılarını okudunmu yok ama anayasa mahkemeside okumamışki aldığı karar bağlayıcı olamaz tarafsızda olamaz şahin alpayın yazıları düşünce ve fikir özgürlüğü kabul edilemez açık ve net bölücü vatan haini
Gazeteci herşeyi yazar kardeşim. Akp yi eleştiren gazetrciler hapse güdiyor sonra da delil yetersizliğinden çıkıyorlar. At izi it izine karıştı. Soner Yalçın gibi değerli bir gazeteci yazar bile bu dönemde hapis yatmadımı 😳
Nasıl bir ülke olduk. Anayasa mahkemesinin adı üstünde yani. Ana. Anayasa mahkemesibşn kararına uymayan mahkeme hakimleri hakkında soruşturma açılmalı bence.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:14)