E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalarda çöküş sürüyor. 2022 yılının başından bu yana düşüş eğiliminde olan piyasalarda yatırım yapmak giderek zorlaşıyor. Yatırımcıların, başarılı bir yatırım serüveni için ayı piyasasında geleneksel kuralları bir kenara bırakması gerekiyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ayı piyasasında yatırım yapmak için yeni ve denenmemiş kurallara ihtiyaç olabilir. Bu da alışılageldik yatırım ezberlerinden vazgeçilmesini gerektirebilir.
Geleneksel bilgelik rafa kalkıyor
Barron’s’tan Lauren Foster’ın haberine göre, ayı piyasasında yatırım yapmak için yeni bir oyun kitabının zamanı geldi. ABD merkezli yatırım firması T. Rowe Price'ın Baş Yatırım Sorumlusu John Linehan, “Ayı piyasaları, Tolstoy'un mutsuz ailelerine çok benziyor. Hiçbiri birbirine benzemiyor” diyor. Linehan, “Piyasaların önümüzdeki yıl boyunca ve aslında önümüzdeki on yıl boyunca ne yapacağını düşündüğümüzde, gerçekten geleneksel bilgeliği pencereden atmamız gerektiği ortaya çıkıyor” şeklinde konuşuyor.
Linehan, yatırımcıların karşı karşıya olduğu faktörlerin birleşimi göz önüne alındığında, geleneksel ezberlerin bu sefer işe yaramayabileceğinin altını çiziyor. Linehan, 2023 yılı ve sonrasında, ayı piyasasında yatırım yapmayı düşünmenin başka bir yolunu öneriyor. Buna göre, Linehan, temel tüketim ürünlerini yeniden değerlendiriyor ve orta ve uzun vadede daha rekabetçi hale gelmesi muhtemel bugünün dağılmış şirketlerini ararken yatırımlarında, ‘değer ve büyüme hisse senetleri’, bankalar ve Avrupa'nın bir karışımına yer veriyor.
Değer mi, büyüme mi?
Linehan, ayı piyasasında da büyüme hisse senetlerinin yatırıma bir kez daha öncülük edeceğini düşünüyor. Linehan'ın bakış açısına göre, değer hisse senetleri ise ucuz görünüyor. Büyüme Hisse senetlerinin ileriye dönük olarak değer hisse senetlerinden daha iyi performans göstereceğine dair hala ‘çok güçlü beklentiler’ olsa da, Linehan, “Bu beklentilerin hayal kırıklığına uğrayabileceğini düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz ortam düşünüldüğünde, daha yüksek faiz oranları, değer hisse senetleri gibi daha kısa süreli varlıkların daha iyi performans göstermesi gerektiği anlamına geliyor” diyor.
Bu yıl değer endeksi, uzun yıllardır oluşan en büyük farkla büyüme endeksini eziyor. S&P 500 Değer Endeksi bu yıl sadece yüzde 4,7’lik değer kaybıyla, yüzde 25,7’lik düşüş yaşayan S&P 500 Büyüme Endeksi’nden çok daha iyi performans gösteriyor.
Linehan, faiz oranlarının ve enflasyonun yüksek kalmasını ve değerlemelerin gelecekte olduğundan daha önemli olmasını bekliyor. Linehan, “Portföyde bir dengeye sahip olmanın ve portföyde hem büyüme hem de değer hisselerine sahip olmanın muhtemelen ileriye dönük en iyi yol olduğunu düşünüyoruz” diyor.
Enerji şirketleri yatırım için doğru adres
Linehan, bugün petrol fiyatlarının geldiği nokta göz önüne alındığında, bu yılın en iyi performans gösteren sektörü olan enerji konusunda ‘oldukça tarafsız’ olduğunu söylüyor ve dünyanın fosil yakıtlardan kalıcı olarak uzaklaştığı fikrini reddediyor.
Linehan, “Dünyanın yakın gelecekte herhangi bir zamanda hidrokarbonlara veya enerjiye ihtiyacı olmayacağına dair anlatıyı rafa kaldırdık. Avrupa, Rus gazından vazgeçmenin bir işlevi olarak enerjide yeniden yapılanmaya zorlandığından, Avrupa'da gördüğümüz önemli aksama, bence enerji endüstrisini görmezden gelmemiz veya önümüzdeki on yıl içinde küresel ekonomide oynayabileceği rolün farkına varmamamızla ilgili bir şablon niteliği taşıyor” şeklinde konuşuyor.
Bu yılın başlarında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ortaya çıktığı gibi, önemli bir jeopolitik bozulma olmadıkça, varil başına 90 ila 100 dolar civarındaki petrol fiyatlarının sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Linehan, “Aynı zamanda enerji sektöründe yaratılan nakit akışları, bu şirketlerin yarın ve bugün, geçmişte olduğundan çok daha fazla yatırım yapılabilir olmalarını sağlıyor” diye ekliyor.
Bankalar eskiye nazaran daha güçlü
Linehan’a göre, kurtulunması gereken ikinci ezber ise, bir resesyonda bankaların düşük performans gösterdiği ön kabulü. Linehan, bankacılık sektörünün bugün 2007-2009 küresel finans krizinin öncesinden çok farklı olduğunu kaydediyor. Linehan, “Günümüzde bankalar daha iyi sermayeye, daha fazla düzenleyici gözetime ve daha yüksek yüklenim standartlarına sahip” diyor.
Temel tüketim ürünleri
Linehan’ın ezberlerin bozulduğunu düşündüğü bir başka alan ise temel tüketici ürünleri. Linehan’a göre, temel tüketim ürünleri çok savunmacı özellikler sundukları için resesyon döneminde yatırım yapılacak en ideal alanlar olarak öne çıkıyor. Linehan, “Sonuç olarak, temel tüketim ürünlerinde kar marjları daraldı ve enflasyonist bir ortamda, daha az enflasyonist bir ortamda sağladıkları korumayı sağlayamıyorlar ancak yine de doğru adres oldukları kesin” diyor.
Avrupa, yatırım için ideal bir pazar
Linehan'ın reddettiği dördüncü ezber ise, ABD doları güçlenirken yatırımcıların Avrupa'dan kaçınmaları gerektiği düşüncesi. Linehan, “Yatırımcıların Avrupa'dan uzak durarak gözden kaçırdıkları şey, Avrupalı şirketlerin bugün daha güçlü dolar ve daha zayıf euro ile çok daha rekabetçi oldukları” diyor. Linehan ayrıca, ABD şirketlerinin, zayıf euro ve güçlü dolar ile Amerika sınırları dışında gelir artışı sağlama konusunda büyük bir mücadelenin içinde olacaklarının altını çizerek Avrupa’nın yatırım için uygun bir pazar olduğunu vurguluyor.
Eskinin başarısız şirketleri rekabete ortak oluyor
Linehan’ın sorguladığı beşinci ezber ise, yıkılmış şirketlerden kaçınılması gerektiği. Linehan bu düşünceyi tersine çeviriyor ve yıkan şirketlerin on yılının yerini yıkılan şirketlerin on yılına bırakabileceğinin altını çiziyor.
Linehan, “Son on yıl, Netflix'in hizmetleri için olağanüstü bir pazar oluşturduğu ve gerçekten de yakın zamana kadar bu pazarın tamamen kendisine ait olduğu bir on yıldı. Ancak daha yakın zamanda gördüğümüz şey, Walt Disney, Paramount ve Peacock gibi rekabete ara vermiş olan bir dizi şirketten gelen önemli bir rekabet tepkisi oldu” şeklinde konuşuyor. Linehan, bu trendin ve dinamiğin farklı sektörlerde devam edeceğini düşündüklerini belirtiyor.
Ayı piyasasında güvenli liman neresi?
Küresel ayı piyasasında yatırımcıların yol haritası
Borsalarda resesyona dayanıklı 3 sektör
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bazı hisseler de sadet Zinciri oluştu...5... TL den...189.… TL çıktı.önümüzdeki 5 yılın fiyatını gördü...tepeden alan 5 yıl sabreder de satarsa maliyeti kurtarır.uzun vadeli yatirımcı oldular.Geçirmiş olsun ..dedik
yakında borsalar çökecek diyorlar bakalım olacak mı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:11)