E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAyçiçek yağının rekor kırması bekleniyor---

Ayçiçek yağının rekor kırması bekleniyor

Ayçiçek yağının rekor kırması bekleniyor
22 Kasım 2023 - 14:00 borsaningundemi.com

Küresel pazarda ayçiçek yağı üretiminin, büyük ihracatçılardan gelen yüksek arzın etkisiyle rekor kırması bekleniyor.

ABD Tarım Bakanlığı'nın tahminlerine göre, küresel ayçiçek üretiminin 2023 hasat yılında 22 milyon metrik tona ulaşması bekleniyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Rusya'nın Ukrayna'yı 2022 yılında işgal etmesi sonrası küresel ayçiçek yağı ticaretinde aksaklıklar olmuş ve fiyatlar tavan yapmıştı.

Fiyatların ton başına 2 bin 300 doların üzerine çıktığı savaşın hemen ardından Ukrayna'daki çiftçiler savaş zamanı mahsullerini beklenenden daha fazla aldı. Tarım analistleri, ayçiçek yağı üretiminin büyük ihracatçılardan gelen yüksek arzın etkisiyle rekor kırmasını beklediklerini açıkladı.

ABD Tarım Bakanlığı'nın tahminlerine göre, küresel ayçiçek üretiminin 2023 hasat yılında 22 milyon metrik tona ulaşması bekleniyor. Söz konusu tahminin gerçekleşmesi durumunda, küresel ayçiçek üretiminde 1960 yılından bu yana ilk kez rekor kırılacak.

UkrAgroConsult Genel Müdürü Sergey Feofilov, ayçiçek tohumu yetiştirmenin buğday ve mısır yetiştirmekten daha karlı olduğunu belirterek, ayçiçek tohumu üretiminde şu anda dünyanın en büyük ikincisi olan Ukrayna'da hasadın henüz bittiğini ve arzın zirvede olduğunu söyledi.

Ayçiçek yağı fiyatlarının son 2 yıl boyunca yükselmesiyle gıda üreticileri, cipsten kurabiyeye kadar birçok ürün tariflerinde değişiklik yapmak zorunda kalmıştı.

TARİŞ'ten zeytinyağı alımı için rekor fiyat

 

Zeytinyağı ihracat yasağına ilişkin yeni karar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.22 Kasım 2023 14:33

    FİYAT REKORU KIRILMASIN DA ÜRETİM REKORU KIRILSIN ÜRETİCİ DAHA ÇOK ÜRÜNDEN ÇOK DAHA FAZLASINI KAZANSIN