E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAy sonu işlemleri pozisyon ayarlamalarını zorlayabilir---

Ay sonu işlemleri pozisyon ayarlamalarını zorlayabilir

Ay sonu işlemleri pozisyon ayarlamalarını zorlayabilir
26 Şubat 2021 - 09:15 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar yakından inceleniyor

Global tahvil faiz hadlerindeki yükselişin artık yatırımcıları rahatsız etmeye başladığı noktalara yaklaştığımızı göstermesi mevcuttaki fiyatlamaların yarattığı stres ile teyit ediliyor. Bu noktada ilk sorgulamamızı Amerikan 10y tahvili %1.20 bölgesine ulaştığında, ikincisini ise %1.32 seviyesini aştığında gerçekleştirmiştik. Aklımızdaki esas soru işareti ise %1.70-2.00 aralığına geldiğinde, S&P 500 beklenen temettü getirisini aştığında gösterilecek tepkinin ne olacağıydı. 25 Şubat işlemleri artık genele yayılır şekilde yatırımcılardaki huzursuz ortamın daha net bir hal aldığına işaret ediyor. Dün takip edilen yüksek oynaklığın bir diğer önemli ayağı ise bono/tahvil piyasasındaki satışların birbirini tetikleme, kendi döngüsü içerisinde besleme riskinin belirmesiydi.

Yani, pozisyonlanma ve bilanço yönetimi gereği aklında satış düşüncesi olmayan kimi kesimlerin de devreye girme ihtimalinden söz ediyoruz.

Yeni gün başlangıcında hasar tespit ve son durumu analiz etmeye çalıştığımızda ise nispeten stresin azaldığını, hisselerdeki satış eğiliminin Asya fiyatlamaları ile devam ettiğini, vadeli ABD endekslerinin ise negatif seyretmekle birlikte kapanışa kıyasla düşük ivmede hareket ettiğini görüyoruz. Pandemi fiyatlamalarının öne çıkan grubu olan teknoloji hisselerindeki rotasyon devam ederken, yatırımcı kesimi normalleşme sürecini ve doğal olarak da mobilite artışını bir adım öne çıkarıyor. Son 1 hafta içerisinde JP tarafından ölçümlenen EMFX endeksi Amerikan doları karşısında %1.44 değer kaybı yaşarken, alt kırılımlardaki fiyatlamalar daha sert yaklaşımları barındırmakta. Türk lirası %-5.05, ZAR %-2.78, MXN %-2.61, BRL %-1.63i COP %-1.48 ve RUB %-1.14 ile karşımıza çıkmakta. Görüldüğü üzere, yüksek getirili üyelerden emtia üreticilerine dek tabana yayılmış satış baskısından söz ediyoruz. 6 Kasım sonrasındaki lira pozisyonlanması ve performansı dikkate alındığında emsallerinden bir adım önde durma durumu bize şaşırtıcı gelmiyor. Muhtemelen bugün de fiyatlamalar açısından zor geçecektir. Ay sonu işlemleri pozisyon ayarlamalarını zorlamaya devam edebilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %2.53 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.35 yükselişle 1488 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +10bp ile %13.27 olurken, ülke risk primi %1.8 yükselişle 298bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıpları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %-0.56, FTSE 100 %-0.11, DAX %-0.69 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.31 ile takip edildi. Fiyatlamalarda işlem hacimleri son 5 gün ortalamalarına kıyasla %30’lar civarında artarken, Rusya’daki değişim ise %111 oldu.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa’ya kıyasla satışın boyutu ve oynaklığında artış gözlendi. Tahvil faizlerindeki hareketliliğin desteklediği eğilimde Nasdaq endeksi günü %3.52, S&P 500 %2.45 ve Dow Jones ise %1.75 değer kayıpları ile tamamladı. Benzer yaklaşım gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da geçerliydi. Bovespa %-2.95, Merval ise %-1.38 ile takip edildi.

Asya’da haftanın son işlemleri değer kayıplarının devamına işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-3.19, Hang Seng %-2.56, CSI 300 %-2.10 ve KOSPI %-3.28 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi 6.4812 ile yuan lehine oluşmakta.

Günün önemli şirket haberleri 26/02/2021

 

Yabancıların gözde hisse senetleri

 

Işık Plastik ve EUYO sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)