E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uzmanlara göre, Avrupa'daki mali piyasalar sendelerken İtalya'nın geçirdiği siyasi çalkantı, yeni bir euro borç krizinin kapıda beklediği ve popülist siyasetçilerin Avrupa Birliği'nin çöküşünün hızla yaklaşmasını sevinçle beklediği görülüyor.
Peki bu gelişmelere rağmen Avrupa'da değişen ne?
Son birkaç yıldır bu gelişmelerin hepsi, hemen hemen haftanın her günü gündemdeydi. Ancak uzmanlar, İtalya'da yaşanan siyasi krizin Avrupa Birliği'nin varlığını, iki yıl önce İngiltere'de yapılan Brexit referandumundan çok daha büyük ölçüde tehdit ettiğini söylüyor.
Avrupa Birliği'nin varlığının devam ettirilmesi için İtalya'nın kısa süre içinde sağlam bir siyasi temel kazanması gerekiyor. İtalya’da hükümet kuruldu ancak ömrü ne kadar olacak kimse tahmin edemiyor.
Web sitesi Atlantic Sentinel'ın editörü Nick Ottens, ”İtalya ilk kez siyasi bir kriz yaşamıyor. Ancak bu kez Roma'da olup bitenlerin mali piyasalar, euro ve Avrupa Birliği'nin uzun vadeli geleceği açısından etkisi çok daha büyük olabilir” diyor.
Küresel mali piyasalar, İtalya'daki siyasi çalkantıya sert tepki gösterdi. Avrupa hisselerinde hızlı satış yaşanırken euro’nun değerinde düşüş kaydedildi ve euro, neredeyse bir yıldır ilk kez dolar karşısında en düşük seviyeye geriledi. Tahvil piyasaları da küresel yatırımcıların Amerikan hazine tahvillerine yönelmesiyle sarsıntı yaşadı. Bu gelişmeler, Yunanistan'ı iflasa sürükleyen ve Euro bölgesinde kırılma yaşanması tehdidi oluşturan borç krizini akıllara getirdi.
İtalyan siyasetçiler, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın yerleşik düzen karşıtı Beş Yıldız Hareketi ve göçmenlik karşıtı Lig'in ortak para birimi euroya olumsuz yaklaşan bir maliye bakanı seçmesini veto etmesi üzerine erken seçime yol açacak siyasi çalkantıyı kontrol altına almakta zorlandı. Bu kriz atlatılsa da, satış dalgasının yükselmesine yol açtı. Koalisyon hükümetinin daha kurulma aşamasında çöküşe uğraması, başbakan adayının sadece 90 saat içinde istifa etmesiyle sonuçlandı. Bu gelişmeler, İtalyan siyasetinin standartlarına göre bile baş döndürücü bir hızla yaşandı.
Mattarella'nın hükümeti kurma görevini eski bir IMF iktisatçısı olan Carlo Cottarelli'ye vermesi, birçok sorunu beraberinde getirdi. Uzmanlara göre Cumhurbaşkanı Mattarella, seçimleri önümüzdeki yıla kadar geciktirmek gibi bir plan yapıyor.
İtalya'da yaşanan siyasi çalkantı, Avrupa'da adeta şok dalgalarının yayılmasına yol açtı. İtalyan kamuoyunun Brüksel güdümlü kemer sıkma politikalarından hoşlanmadığı, ancak euro bölgesinde kalmayı tercih ettiğini gösteren anket verilerine rağmen İtalya'nın eurodan çıkma yoluna girdiği yönünde uyarılar, hızla yayıldı.
Economist dergisi, Roma'daki siyasi krizi ve krizin Avrupa için ne anlama geldiğini inceleyen haberlerine, ”Paniğin Kıyısında” başlığı attı.
Uzmanlar ve yatırımcılar, İtalya'da gerek yeni popülistlerin gerekse yerleşik düzen yanlısı eski siyasetçilerin yaptıkları yanlış hesaplar ve attıkları riskli adımların, ülke içindeki çalkantıları daha da derinleştireceği ve tüm kıtayı sarsacak büyük bir krize dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.
Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros, AB'yi parçalamaya niyetli popülist siyasi partilerin Avrupa Birliği'ni yeni ve büyük bir mali krize sürüklemesinden korktuğunu söyledi. Soros, Londra'da yaptığı konuşmada, ”Avrupa Birliği, bir varoluş krizi içinde. Kötüye gidebilecek ne varsa hepsi kötüye gitti” dedi.
İtalya, euro bölgesinin üçüncü, Avrupa Birliği'ninse beşinci en büyük ekonomisi. Aynı zamanda birliğin kurucu üyelerinden biri olan İtalya'nın Brüksel'le yaşadığı anlaşmazlık, birliğin varlığının sınanmasında Brexit oylamasından çok daha etkili olacak.
AB yetkilileri, İtalyan popülistlerin erken seçimlerde oyların çok daha büyük payını toplamasından korkuyor. Daha dört ay önce yapılan ve hiçbir partinin hükümet kurmak için çoğunluğu elde edemediği seçimlere şiddet karışmıştı.
Sonuçları geçen hafta yayınlanan bir ankete göre İtalyan kamuoyunun yüzde 61'i, seslerini Brüksel'de duyuramadıklarına inanıyor. Anketçiler, Lig'in aldığı destek oranının, Mart'taki seçimlerden sonra beş puan daha yükselerek yüzde 22'ye çıktığını bildiriyor.
Mart'taki seçimlerde oyların yüzde 32'sini toplayan Beş Yıldız Lideri Luigi Di Maio da popülist koalisyon hükümeti önerisinin çökertilmesinden iç ve dış müttefikleri suçluyor. Mattarella'nın hamlelerini protesto etmeleri için partisini destekleyenleri harekete geçmeye çağıran Di Maio, Cumhurbaşkanı'nın kararını, ”İtalyan demokrasisinin en karanlık gecesi” olarak tanımladı.
İtalyan araştırma kuruluşu Instituto Bruno Leoni'den iktisatçı Alberto Mingardi, popülistlere zarar verecek ve seçmen desteğini azaltacak etkenlerden birinin, seçmenlerin mali felaketin kapıda olduğu korkusuna kapılması olduğunu kaydediyor. Uzmana göre bir başka etkense İtalyan halkının ekonomik krizin sorumluluğunu cumhurbaşkanından çok popülistlerin omuzuna yüklemesi olabilir. (Amerikaninsesi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sen kendine bak kendine onların tuzu kuru züğürt olup zenginin haline mi acıyacaksın.
Türkiye dış borçlarını Avrupa ülkelerinden aldığı borçla döndürüyor, ihracatta ağırlık Avrupa ülkelerine. Krizin Avrupa'yı vurması demek Türkiye'yi misliyle vurması demektir.
ÖZNE BURADA TÜRKİYE OLMALIYDI.
DEMOKRASİ ,İNSAN HAKLARI, HUKUK ORADA. SIKIŞTIN MI GİDİP ADALET ARIYORSUN AMA BATSIN DİYORSUN.AYIP AYIP.
Afrikayı sömüren insanların kafasını kesen. avrupanın demokrasi havereleri degilmi?. ne çok avrupa hayranı var mış be. avrupadaki kardeşlerin.50 senedir serbest dolaşım hakkı alamadı. kominist ülkeler bile aldı.
AYIP AYIP DİYORSUN. SOLİNGENDE DİRİ DİRİ YAKILANLAR. DEMOKRASİNİN BEŞİYİN DE. YAKIMADIMI?. SEN KİME SAVUNUYORSUN?.
ONLARIN DEMOKRASİSİ HIRISTİYANLAR İÇİN GEÇERLİ. ÜÇMİLYON SURİYELİ Yİ TÜRKİYE KAPILARINI AÇARKEN. ONLAR AVRUPAYI DİKENLİ TELLERLE ÖRDÜ. DÜŞKÜN İNSANLARI FUHUŞA ZORLADI. SENİN ÖLDÜĞÜN DEMOKRASİ BUMU?. NAZİ HAYRANI.
AVRUPANIN ÇÖKÜŞÜNÜ. GÖRMEYE NASİP ET YA RABBİM.
Avrupadan nefret exiyorsun ama diktatörlerden savaşlardan yoksulluktan kaçan avrupaya sığınıyor. Zenginde olsa müslüman ülkelere kaçan yok
Dam yanarsa farelerde yanar STOP rumuzlu zat bu kadarda kin nefret kusmana gerek yok göbekten bagli sin
Dünya soğan ekmeğe muhtaç kalacağı günler olacak,,bu kadar nufüs nasıl beslenir.
Yanlış! Çok yanlış!
İNŞALLAH. YENİ NESİLLER KITLIĞA GÖRMESİ GEREK. YOKSA DÜNYA FELAKETE GİDER. BİZ ÇOCUKLUĞUMUZDA GÖRDÜK. ONLARDA GÖRSÜN Kİ. BİZE HAKSIZLIK OLMASIN. YOKTAN ANLAMAYAN BİR NESİL.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:49)