E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupayı solladık!---

Avrupayı solladık!

Avrupayı solladık!
10 Ocak 2013 - 15:27 borsaningundemi.com

Enerjide dışa bağımlılık nedeniyle sorun yaşamak istemeyen Türkiye Avrupa'nın en çok kuyusuna sahip ülkesi oldu

Son dönemde petrol ve doğalgaz aramaları için attığı adımlar ile tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Petrol ve doğalgaz kuyuları için sondaj çalışmaları ile Çin’den sonra en iyi büyüme performansını gösteren Türkiye’nin 31 Aralık itibariyle 26 kulesi varken yeni gelen rakamlarda bu kule sayısının 34’e çıktığı belirtildi.
Karadeniz ve Akdeniz’de sondajların artması ile bölgenin lideri Norveç’in de önüne geçen Türkiye geçtiğimiz 10 yıl boyunca 42 milyon dolar olan harcamalarını 610 milyon dolara çıkartmış oldu.
Geçtiğimiz yıl yüzde 3.5’lik büyüme ile kapatması beklenen Türkiye 2017’de hızını ikiye katlaması bekleniyor. Türkiye, İran, Irak ve Rusya’dan yapılan ithalat bağımlılığını azaltmak için kendi enerji sahasını genişletmesi planlanıyor. Devlete ait Türk Petrolleri Anomin Ortaklığı, Royal Dutch Shell ve Exxon ile ortak çalışmalar yürütürken, Güney Kıbrıs’ta İsrail ve son üç yılda bölgenin en büyük gaz rezervini buldu.
Konuya dair açıklama yapan FirstEnergy Capital’dan Darren Engels’e göre enerjiye en çok ihtiyaç duyan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. TPSO’nun Libya, Irak, Azerbaycan ve Kazakistan’da enerji temini peşinde olduğunu kaydeden Engels, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yerli üretimi arttırmak zorunda olduğunu belirtti. FirstEnergy’in 2010 yılı verilerine göre 307 milyon varil rezervi olduğu belirlenen Türkiye’de yüzde 88’lik kısım petrol tarafında. Dünya Enerji Ajansı verilerine göre ise 2011 yılında 258 milyon varil tüketim gerçekleşti.    
2011 yılında petrolün yüzde 92’sini doğalgazın da yüzde 98’ini ithal eden Türkiye’nin enerji, enflasyon ve büyüme tarafında önemli bir engeli olarak görülen enerji ithalatını azaltmak için çalışmaları hızlandırdığı kaydediliyor.
Yasa ile belirlenmiş olan yabancı şirketlerin ve TPAO’nun eşit muamele görmesinin Türkiye’nin lehine olmadığına dikkat çeken Petrol Mühendisleri ve Enerji Odası Grubu Başkanı Necdet Pamir, Chevron örneğini gösterdi. Pamir Karadeniz’de TPAO ile yapılan anlaşma sonrasında TPAO’nun ceza ödemek zoruna kaldığını belirtti.
Standart Bank’tan Tim Ash ise Türk Hükümetinin yabancı yatırımcıyı çekmek için büyük imkanlar sunduğuna dikkat çekti.
2012 yılında 2.3 milyon ton petrol üreten Türkiye’nin ortalama üretimi 44 bin varil. Norveç’te ise bu rakam günlük 2 milyon varil civarında. Rusya’ya dönüldüğünde ise rakam 10 milyon varile çıkıyor.  2012’nin ilk 11 ayında üretimde TPAO’nun patı yüzde 69 oldu.
Türkiye’nin süreçte avantajının Kuzey Irak Kürt Yönetimi olabilir. Bağdat Yönetimi ile arası açık olan Kürt Yönetimi Türkiye üzerinden ihracat yapacağını açıklarken bölgede Türk şirketleri de önemli faaliyetler yürütüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)