E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarAvrupa’ya Robin Hood Vergisi---

Avrupa’ya Robin Hood Vergisi

Avrupa’ya Robin Hood Vergisi
23 Ocak 2013 - 07:37 borsaningundemi.com

Avrupalılar'ın sırtındaki vergi yükü kalkacak

Avrupa Komisyonu’nun Vergilerden Sorumlu Üyesi Semeta, 9 üye ülke hızla karar alırsa 2014 başında finansal işlemlere vergi getirileceğini söyledi. Robin Hood Vergisi olarak da anılan vergiyle krizin sorumlusu olarak gösterilen finans sektörü vatandaşın sırtındaki yükü alacak.
Avrupa Komisyonu, Tobin Vergisi olarak anılan finansal işlemler vergisi için çalışmaları hızlandırdı. Avrupa Komisyonu’nun Vergilerden Sorumlu Üyesi Algirdas Semeta, Almanya, Fransa ve diğer 9 Euro Bölgesi üyesi ülkenin, hükümetler hızlı karar alabildikleri takdirde gelecek yıl Ocak’tan itibaren finansal işlemlere vergi getirebileceklerini söyledi. Semeta Avrupalı bakanlarının toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Üye ülkeler arasında konunun hızla görüşülmesi yönünde siyasi irade oluşursa, vergilerin Ocak 2014’ten itibaren devreye girme ihtimali var” dedi.
Bedeli birlikte ödeyecekler
Dünyada Robin Hood Vergisi olarak da bilinen vergi ile krizin faturasının sıradan vatandaşın üzerinden alınması ve finans sektörünün de katkı yapması sağlanacak. Avrupa Komisyonu, geçen yıl vergi için gerekli hukuki gerekliliklerin karşılandığını ve verginin Avrupa ortak pazarında bir sıkıntı yaratmayacağını açıklamıştı. Bu vergi ile Euro Bölgesi ülkelerinin ihtiyacı olan gelirleri sağlayabilmesi bekleniyor. Verginin temelinde ise ‘adil olmak’ yatıyor. Krizin faturasının paylaşılması hedefleniyor.
Robin Hood Vergisi nedir?
Nobel ödüllü ekonomist James Tobin’in 1970’lerde ortaya attığı vergi önerisi, döviz kuru işlemlerine uygulanacak oransal bir vergi olarak tanımlanıyordu. İlk başlarda sadece döviz işlemlerinde uygulanması konuşulan verginin sonraki yıllarda tüm finansal piyasa işlemlerinde alınabileceği fikri ortaya çıkmıştı.
Tobin Vergisi, krizin patlak verdiği 2008 yılından bu yana ABD, Avrupa ve Asya’da sıkıntı yaşayan ülkelerde tartışılıyordu.
60 milyar euro getirecek
FİNANSAL işlemler vergisine karşı çıkan kesimler yeni verginin bankacılık faaliyetlerinin başka ülkelere taşınmasına sebep olmasından endişe ediyor. Komisyon’un bir önceki teklifleri, hisse ve tahvil ticaretinden yüzde 0.1, diğer işlemler üzerinden yüzde 0.01 vergi alınmasını öngörüyordu. Komisyon tahminlerine göre vergi tüm AB’de uygulanırsa, yıllık yaklaşık 60 milyar euro gelir sağlanması mümkün olacak.
Fransa bu gelirlerin AB bütçesine aktarılmasını isterken Almanya, paranın ulusal hükümetlerde kalmasını istiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)