E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk özel sektörünün 2012 yılı Haziran ayı itibarıyla 127.2 milyar dolara ulaşan yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun yüzde 71'i Avrupa ülkelerinden temin edildi. Bu dönemde Birleşik Krallık'tan alınan krediler 24 milyar 397 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, 16 milyar 813 milyon dolarla ABD ikinci oldu. Özel sektörün Haziran 2012 itibarıyla 32.8 milyar dolara ulaşan kısa vadeli kredile borcunun 7 milyar 323 milyon dolarla, yüzde 22.4'ü Birleşik Krallık'tan temin edildi.
Merkez Bankası verilerine göre, 2012 yılı Haziran ayı sonunda özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 2011 yılı sonuna göre 76.9 milyon dolar, bir önceki aya göre 391.7 milyon dolar artışla 127 milyar 167 milyon dolar düzeyine yükseldi. Bu borcun yüzde 71'ini oluşturan 89 milyar 672 milyon dolarlık bölümü Avrupa ülkelerinden temin edildi. Haziran sonu itibarıyla Asya ülkelerinden alınan 17 milyar 573 milyon dolarlık kredi, toplam kredilerin yüzde 13.8'ini oluştururken, Amerika ülkelerinden sağlanan uzun vadeli krediler yüzde 15.5 pay ile 19 milyar 713 milyon dolar, Afrika'dan temin edilen uzun vadeli krediler yüzde 0.1 pay ile 131 milyon Dolar düzeyinde gerçekleşti. Birleşik Krallık (İngiltere, Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda) 24 milyar 397 milyon dolarlık uzun vadeli kredi borcuyla, uzun vadeli kredilerin yüzde 19.2'sini oluştururken, bunu 16 milyar 813 milyon dolar ve yüzde 13.2 payla ABD izledi. Özel sektörün en çok uzun vadeli kredi temin ettiği ülkeler arasında 3'üncü sırada yüzde 10.3 pay ve 13 milyar 151 milyon dolarla Hollanda, 4'üncü sırada yüzde 9 pay ve 11 milyar 431 milyon dolarla Almanya, 5'nci sırada yüzde 8.7 pay ve 11 milyar 121 milyon dolar kredi borcuyla Bahreyn yer aldı.
Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, Haziran sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 62.6'sını oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurtdışından sağladığı 79.7 milyar doları tutarındaki borcun, yüzde 57.6'sı hizmetler sektörü, yüzde 41.5'i sınai sektörler ve yüzde 0.9'u da tarım sektörü tarafından kullanıldı.
Kısa vadeli kredilerde adres finans sektörü
Türk özel sektörünün 2012 yılının ilk yarısında 2011 yılı sonuna göre yüzde 20.8 artışla 32 milyar 751 milyon dolara ulaşan bankalar hariç özel sektörün yurtdışından temin ettiği, ticari olmayan kısa vadeli kredile borcunun yüzde 88.4'ünü 28 milyar 954 milyon dolarla finansal krediler oluşturdu. Bu dönemde finansal olmayan krediler ise 3 milyar 797 milyon dolara ulaştı.
Birleşik Krallık'tan 9.6 milyar dolar kredi
2012 yılı Haziran sonu itibarıyla bankalar hariç, ticari kredilerin dahil edilmediği özel sektörün yurt dışından sağladığı 32 milyar 751 milyon dolarlık kısa vadeli kredi borcunun 7 milyar 323 milyon doları Birleşik Krallık'tan temin edildi. Birleşik Krallık'ın toplam kısa vadeli kredi borcu içindeki payı yüzde 22.4 oldu. Bunu yüzde 15.2 pay ve 4 milyar 985 milyon dolar krediyle Hollanda, yüzde 8 pay ve 2 milyar 609 milyon dolarla Belçika, yüzde 5.7 pay ve 1 milyar 863 milyon dolarla Lüksemburg izledi. Haziran 2012 itibarıyla Türk özel sektörünü önemli ölçüde fonlayan ülkelerden birinin de Fransa olduğu görüldü. Haziran itibarıyla özel sektörün Fransa'dan temin ettiği kısa vadeli kredi borcu 1 milyar 746 milyon dolara ulaştı. (Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:06)