E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?---

Avrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?

Avrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?
11 Eylül 2023 - 14:13 borsagundem.com

Wall Street’in yüksekten seyreden teknoloji hisselerine karşı Avrupa’nın en güçlü tepkisi kabul edilen lüks hisse senetleri, önemli bir testin eşiğinde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en sıcak sektörü olan lüks hisse senetleri önemli bir sınava giriyor. Ancak sektörde sorunlar giderek birikiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, lüks hisse senetlerinin, Wall Street'in yüksek uçan teknoloji hisse senetlerine karşı Avrupa'nın en güçlü tepkisi olduğu teorisi teste tabi tutuluyor.

Avrupa’nın cevabı ne olacak?

Fortune’dan Julien Ponthus, Michael Msika’nın haberine göre, Cartier'in sahibi Richemont'un başkanının inatçı enflasyonun Avrupa'daki talebi etkilemeye başladığı yönündeki uyarısı, geçen hafta lüks hisse senetlerinde bayılmaya yol açtı. Bu kötümser mesaj, Çin'den gelen bir dizi endişe verici ekonomik sinyale ve ABD'deki eğilimlerin yumuşadığına dair işaretlere eklendi.

Tüm bunlar, yatırımcıların bu pahalı sektöre olan güvenini test ediyor ve lüks hisse senetlerinin, Wall Street'in yüksek uçan teknoloji hisse senetlerine karşı Avrupa'nın en güçlü tepkisi olduğu teorisi hakkında soruları gündeme getiriyor.

Temmuz ayındaki son zirveden bu yana yaklaşık 180 milyar dolar silinmiş durumda ve yıl içindeki kazançlar pamuk ipliğine bağlı. LVMH bu düşüşün yaklaşık yüzde 60'ını tek başına oluşturuyor ve Louis Vuitton çanta üreticisi, bu süreçte Avrupa'nın en büyük şirketi olarak ilaç üreticisi Novo Nordisk’e yerini kaptırıyor.

Sektöre en büyük darbe Çin’den

Avrupalı lüks perakendecilerin satışlarının beşte birinin kaynağı olan Çin'deki yavaşlayan toparlanma sektöre en büyük darbeyi vuruyor. Ancak rahatsızlık Paris, Madrid ve Londra'nın lüks alışveriş bölgelerine de sıçramış gözüküyor. Rupert, Richemont hissedarlarına, Cenevre’deki yıllık toplantısında “Avrupa'da devam eden enflasyon yerel talebi etkilemeye başlıyor” diyor.

Paris'teki Axa Investment Managers portföy yöneticisi Gilles Guibout, yılın ilk yarısında yatırımcıların bu sektöre yöneldiğine atıfta bulunarak, “Lüks konusunda gördüğümüz şey, ‘karşılıklı anlaşmaya dayalı bir yükseliş'in sonu. Avrupa genel olarak dünya büyümesine karşı çok hassastır ve yavaşlama olduğuna dair kanıtlar bulunduğundan bu durum lüks sektörüne zarar veriyor” diyor. Guibout lüks konusunda zayıf bir pozisyona sahip ve daha fazla geri çekilme onları daha çekici hale getirene kadar hisse senetlerini satın almayı planlamıyor.

Harcama yerine tasarruf

Çin'in hizmet sektörlerine ilişkin son anket, lüks markalar için daha olumsuz veriler ortaya koyuyor. Bu yılın en yavaş büyümesi Ağustos ayında gerçekleşmiş durumda. Bu, ülkedeki tüketicilerin, ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle gelecekteki gelirleri konusunda iyimser olmadıklarını ve harcamak yerine tasarruf etme eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Ve artan tahvil getirileri, teknoloji firmaları gibi genişleme için ağırlıklı olarak sermayeye dayanan ve düşük faiz oranlarından yararlanan bir grup şirket için yaralayıcı oluyor. Gösterge ABD Hazine tahvil getirileri Ağustos ayında 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak hisse senetleri üzerindeki hissiyata yeni bir darbe daha vuruyor.

LVMH CEO'su Bernard Arnault'un dünyanın en zengin insanı statüsü, MSCI lüks hisse senetleri endeksinin Temmuz ortasından bu yana yaşadığı yüzde 15'lik düşüşün önemli bir bölümünü oluşturuyor. Arnault'un serveti, 7 Eylül itibarıyla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 212,4 milyar dolardan 170,4 milyar dolara geriledi. Yine de Fransız işadamı, LVMH'den hisse satın alma geçmişini sürdürdü ve o tarihten bu yana yaklaşık 215 milyon Euro yani 230 milyon dolar değerinde Hisse satın aldı.

Diğer yatırımcılar için sektörün yüksek değerlemeleri herhangi bir hayal kırıklığına karşı çok az tolerans bırakıyor. MSCI Avrupa Tekstil, Giyim ve Lüks Mallar Endeksi, tahmin edilen kazançların 24 katıyla tarihsel ortalamalarının üzerinde ve karşılaştırma endekslerine göre de yüzde 90'ın üzerinde devasa bir primle işlem görüyor.

Palatine Asset Management'ın Paris merkezli kıdemli portföy yöneticisi Bruno Vacossin, bunun varlıkları azaltmak ve kazançları sabitlemek için iyi bir zaman olduğunu söylüyor. Vacossin, “Lüks hisse senetlerinin itici güçlerinin kırıldığını düşünmüyorum ancak büyüme eğilimi daha zayıf” diyor.

Avrupa ekonomisi tekliyor, Çin kötü haber kaynağı haline geliyor

Fiyat baskıları devam ederken faaliyetlerin zayıfladığı Avrupa'nın tekleyen ekonomisine ilişkin endişeler ve Çin'den gelen bitmek bilmeyen kötü haber akışının yanı sıra, son ABD kazanç sezonu da tüketici kalıplarının zayıfladığına dair kanıtlar sunuyor. Bu durum karşısında analistlerin lüks şirketlere yönelik öngörüleri bazı yatırımcılara hala fazla iyimser görünüyor.

Vacossin, LVMH ve Hermes'teki pozisyonlarını azalttığını ekleyerek, “Birçok broker hedef fiyatlarını revize etti ve ben fikir birliğinin biraz fazla yüksek olduğunu düşünüyorum” diyor. Moncler SpA ve Swatch Group gibi iki şirketin ise mevcut raporlama yıllarında çift haneli büyüme kaydetmesi bekleniyor.

HSBC analistleri bu hafta lüks sektörünün üçüncü çeyrek sonuçlarının muhtemelen ‘yumuşak’ olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Avrupa'da lüks ürünlere yapılan harcamaların, uçuş kapasitesi ve vizelerle ilgili kısıtlamaların turist sayısını sınırlaması ve yerel olumsuzlukları artırması nedeniyle Ağustos 2019 seviyelerinin yalnızca yüzde 41'ine ulaştığı belirtiliyor.

Daha da düşebilir

Dahası, teknik analistler LVMH ve diğer lüks hisse senetlerinin düşüşünün daha da kötüleşebileceğine dair risk olduğuna işaret ediyor. DayByDay teknik analisti Valerie Gastaldy, “Sektördeki düşük performansın önümüzdeki aylarda da devam etme olasılığı yüksek. Hermes düşüş hızının anahtarı olacak. Oldukça iyi dayanıyor ve sektörün geri kalanına biraz zaman kazandırıyor gözüküyor. Ancak yıl sonuna baktığımızda genel olarak hem mutlak hem de göreceli performans açısından riskler aşağı yönlü olmaya devam ediyor” şeklinde konuşuyor.

Analistlerin hisse fiyatı tahminleri hâlâ bu tür endişeleri yansıtmıyor. Toplam fiyat hedefleri, gelecek yıl LVMH için yüzde 25'lik bir artış, Gucci'nin sahibi Kering için yüzde 28'lik bir artış ve Birkin çanta üreticisi Hermes için yüzde 9,5'lik bir artış şeklinde. Tahminlerine göre MSCI sektör endeksi de yüzde 12'nin üzerinde potansiyel getiri sunuyor.

Palatine Asset Management'tan Vacossin, “Hisse senetleri bu yıl iyi performans gösterdi. Bu nedenle biraz kar elde etmek mantıklı. Fakat bunun trenddeki geniş bir değişiklikten ziyade taktiksel bir hareket olduğunu düşünüyorum” diyor.

Lüks eşya üreticilerinin hisselerinde büyük değer kaybı

 

Çin önlemleri gevşetti, lüks markaların hisseleri patladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)