E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'nün (IEEFA) yaptığı açıklamaya göre, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan bu yana geçen 2 yıl içinde gaz talebi Avrupa'da yüzde 20 azaldı.
Avrupa'nın geçen yılki doğalgaz tüketimi ise ülkelerin verimlilik önlemlerine yönelmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artmasıyla son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Doğalgaz talebindeki söz konusu düşüş, temel olarak Almanya, İtalya ve İngiltere'den kaynaklandı.
Ülkelerin yeni sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) altyapısı inşa etmeyi sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "Şubat 2022'den bu yana 8 ithalat terminali faaliyete geçti ve 2030'a kadar 13 projenin daha faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu da Avrupa'nın LNG terminallerinin toplam kapasitesinin 10 yılın sonuna kadar beklenen LNG talebinin 3 katı olabileceği anlamına geliyor." ifadelerine yer verildi.
"Rusya'nın Avrupa'ya LNG sevkiyatı yüzde 11 arttı"
Açıklamada, Avrupa'nın Rusya'dan boru gazı ithalatını azaltmadaki başarısının, bu ülkeden artan LNG sevkiyatıyla tezat oluşturduğuna işaret edilerek, "2021-2023 yıllarında Rusya'nın Avrupa'ya LNG sevkiyatı yüzde 11 arttı. İspanya'ya sevkiyat 2 katına, Belçika'ya ise 3 katından fazlasına çıktı. Türkiye ve Yunanistan 2022'de Rus LNG'si ithal etmeye başladı. Geçen yıl Avrupa'nın Rus LNG ithalatının yüzde 80'i İspanya, Fransa ve Belçika'dan kaynaklandı." bilgisi paylaşıldı.
IEEFA Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden 2 yıl sonra, Avrupa'nın enerji sistemi daha çeşitlendirilmiş ve daha dayanıklı. Kriz bir ölçüde kontrol altına alındı, verimlilik önlemleri artırıldı, yenilenebilir enerji kaynakları ve ısı pompası kurulumları hızlandı. Bu da kıtanın gaz talebini azaltmaya devam etmesini sağladı." değerlendirmesinde bulundu.
Makarewicz, Avrupa'nın tek bir kaynağa çok fazla bağlı kalarak enerji arz güvenliğini tehlikeye atma tecrübesi edindiğine dikkati çekerek, "Avrupa, geçmişteki hatalarından ders almalı ve geçen yıl LNG ithalatının neredeyse yarısını sağlayan ABD'ye aşırı bağımlı olmaktan kaçınmalıdır." ifadesini kullandı.
Doğalgaz ve petrol ithalatı arttı, LPG ithalatı azaldı
Doğalgaz merkezi için yeni adım
Türkiye doğalgaz depolama kapasitesinde zirveye oynuyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:40)