E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa'nın doğalgaz üretimi, sahalarda süren bakım çalışmaları nedeniyle geçen yıl 19 milyar metreküp düşüşle 214 milyar metreküpe geriledi.
Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun (GECF) 2024 yılına ilişkin doğalgaz raporunda bölgelerin üretimine ilişkin veriler paylaşıldı.
Küresel doğalgaz üretimi yükseldi
Buna göre, küresel doğalgaz üretimi geçen yıl önceki yıla göre yüzde 0,8 artarak 4,08 trilyon metreküpe ulaştı. Söz konusu dönemde, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Asya-Pasifik'te doğalgaz üretiminde artış, Avrasya ve Avrupa'da ise düşüş yaşandı.
Avrupa'da yüzde 8,2'lik düşüş
Avrupa'nın doğalgaz üretimi, sahalarda süren bakım çalışmaları nedeniyle geçen yıl önceki yıla göre 19 milyar metreküp (yüzde 8,2) düşüşle 214 milyar metreküpe geriledi.
Avrupa'da üç ana üretici Norveç, Hollanda ve Birleşik Krallık'ın üretiminde sırasıyla 7 milyar, 5,5 milyar ve 4,6 milyar metreküp düşüş yaşandı.
Bakım sürelerinde yaşanan uzamalar rakamları etkiledi
Raporda bu düşüşün, bakım çalışmalarının uzaması ve bazı olgun gaz sahalarının kapatılması nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi.
Norveç'in gaz üretimi 2023'te önceki yıla göre yüzde 5,3 düşüşle 126 milyar metreküp seviyesinde kaldı. Norveç'in üretimindeki düşüş, temel olarak Kuzey Denizi'ndeki önemli üretim sahaları olan Troll sahası ve Kollsnes gaz işleme tesisindeki bakım süresinin uzamasından kaynaklandı.
"Türkiye, ithalata bağımlılığı azaltma ve enerji güvenliğini güçlendirme yolunda önemli bir adım attı"
Raporda, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz keşfine ilişkin değerlendirmelere de yer verildi.
Türkiye'nin Sakarya Gaz Sahası'nda üretime başladığına işaret edilen raporda, "Türkiye, Sakarya sahasından gaz üretiminin başlamasıyla yerli gaz arzını artırma konusunda önemli bir ilerleme kaydederek ithalata bağımlılığı azaltma ve enerji güvenliğini güçlendirme yolunda önemli bir adım attı." ifadesi kullanıldı.
Romanya'nın Karadeniz'de büyük gaz sahaları geliştirmeye yönelik stratejik planları olduğuna dikkat çekilen raporda, "Avrupa genelinde yaşanan diğer bazı gelişmeler, bölgenin gaz üretim kapasitesini güvence altına almaya ve genişletmeye yönelik devam eden çabaların göstergesi." görüşüne yer verildi.
Avrupa'nın geçen yılki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatındaki düşüşe de değinilen raporda, Türkiye'nin LNG ithalatındaki azalışa vurgu yapıldı.
Türkiye'nin satın aldığı LNG miktarındaki düşüşün ana sebebinin ülkede daha yüksek gaz üretimi ve daha düşük gaz tüketimi olduğu ifade edildi.
Rezervi yükseltecek yeni keşifler gelebilir
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da 19 Nisan'da yaptığı açıklamada Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda doğalgaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ve günlük doğal gaz üretiminin mayıs ayı gibi 5 milyon metreküpe çıkmasının hedeflendiğini belirterek, "Bu sahada çok farklı lokasyonlarda rezervi yükseltecek yeni keşifler gelebilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Sakarya Gaz Sahası'nda halihazırda günlük 4 milyon metreküp doğalgaz üretiliyor.
ABD'nin doğalgaz ihracatının artması bekleniyor
Avrupa, yer altı doğalgaz depolarını doldurmaya yöneldi
Petrol ve doğalgaz ithalatı arttı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:12)