E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakAvrupa'nın beton kralı olduk!---

Avrupa'nın beton kralı olduk!

Avrupa'nın beton kralı olduk!
27 Ekim 2013 - 09:35 borsaningundemi.com

Türkiye’de hazır beton sanayisi Avrupa’da üretim hacmi olarak birinci sıraya yükseldi

İnşaat sektöründeki hızlı büyümenin yanı sıra toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray, Üçüncü Köprü ve Yüksek Hızlı Tren gibi büyük çaplı altyapı ve üstyapı yatırımlarının da desteğiyle Türkiye’de hazır beton sanayi Avrupa’da üretim hacmi olarak birinci sıraya yükseldi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, geçmiş dönemde betonlaşma ile çarpık kentleşme arasında geçmişte yakın bir ilişki kurulduğunu belirterek, betonun günümüzde modern anlamda kentleşmenin ve uygarlığın sembolü haline geldiğini söyledi.
Yavuz Işık, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte THBB’nin 25. yılı dolayısıyla düzenlediği basınla sohbet toplantısında Türkiye'de hazır betonun inşaat sektörü yanı sıra Marmaray ve Üçüncü Köprü projesi başta olmak üzere konut,yol ve altyapı projelerinde yaygın olarak kullanıldığını belirterek" Artık elle beton hazırlama tümüyle tarihe karıştı. Türkiye’de yılda 65 milyon ton çimento üretimi var ve bunun neredeyse tamamı hazır betona dönüşüyor. Türkiye hazır betonda dünyada en kaliteli üretim yapan ülkelerin başında geliyor. Dünyada üçüncü, Avrupa'da birinci sıradayız. Türkiye'de 2013 verileriyle yılda yaklaşık 100 milyon metreküp üretilirken, Türkiye’nin ardından Almanya'da 51 ve İtalya'da ise 49 milyon metreküp üretim yapıyor. İki ülkenin toplamı neredeyse bize ancak ulaşıyor" dedi.
THBB’nin kurulduğu yıllarda 30 tesisin yılda sadece 1,5 milyon metreküp hazır beton ürettiğini belirten Işık,"Bugün 980’den fazla tesisin üretimi 100 milyon metreküpe yaklaştı. Bugün yaklaşık 8 milyar TL ciroya sahip olan sektörümüzde 30 bin’den fazla kişi istihdam edilmektedir” dedi.

"KİŞİ BAŞINA DÜŞEN BETONDA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ"
Kişi başına düşen miktar olarak Türkiye’nin Avrupa ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade eden Yavuz Işık" Almanya'da kişi başı hazır beton tüketimi 0.50 metreküp, İtalya'da ise 0.65 metreküp. Türkiye'de bu oran 1.25 metreküp düzeyinde.Türkiye'de yılda üretilen hazır beton miktarı 100 milyon metreküpe yaklaştı. Yeni projeler hızlansa ve inşaat başta olmak üzere birçok alanda yen yatırımlar gündeme gelse bile Türkiye'deki tesislerin kapasiteleri bu artışa yeterli,bu nedenle yeni tesislere ihtiyaç yok. Biz rahatlıkla yılda 150 milyon metreküplük ihtiyaca yanıt verebiliriz.“

“TÜRKİYE’DE BETON SUDAN UCUZ”
Işık, Türkiye'de hazır betonun dünyada en ucuz ülke olduğunu hatırlatarak" Bir anlamda hazır betonun fiyatı bir şişe sudan bile daha ucuz. Avrupa'da 1 metreküp hazır betonun fiyatı 80 Euro iken, bizde 35 Euro düzeyinde. Çin'den bile daha ucuza hazır beton satılıyor. Bu nedenle sektörde büyük rekabet var. Maliyetin bile altında satılıyor"diye konuştu. THHB’nin geliştirdiği Kalite Güvence Sistemi ile Türkiye’de hazır beton standartının yüksek düzeye çıkarıldığını vurgulayan Yavuz Işık "Güvenli ve dayanıklı yapıların inşaası için standartlara uygun beton üretilmesi ve özellikle deprem riski olan bölgelerde kaliteli beton kullanılması için çaba harcıyoruz”diye konuştu.THBB olarak Türkiye’de kayıtsız şartsız tüm hazır beton firmalarının kaliteli beton üretmesini sağlamak gibi bir sosyal sorumluluğumuz var" diye konuştu.

“BETONUN ÖMRÜ 100 YILA ÇIKTI”
Betonun alternatifi olmadığını ve yapıların beton olmadan inşasının mümkün olmadığını ifade eden Yavuz Işık, THBB'nin sektörün üçte ikisini temsil ettiğini belirterek şu görüşleri ifade etti:
"Şu anda 500 firma yılda yaklaşık 100 milyon metreküp hazır beton üretiyor. THBB'ye üye 84 büyük kuruluşun ise üretimi 65 milyon metreküpe ulaşıyor. Biz tüm denetleme yetkisinin THBB'ye verilmesini talep ediyoruz. Böylece hazır betonda kalite tam anlamıyla standardize olmuş olacak. Bu konuda kalite standartlarına uymayan üyelerimize karşı bile çok acımasız müeyyide uyguluyoruz. Şimdiye kadar 10 üyemizi ihraç ettik.Normalde betonun ömrü 50 yıl olarak hesaplanıyor. Bizdeki kalite teknoloji ve sıkı denetim sayesinde öylesine arttı ki dayanıklılık ömrünün 100 yıla kadar çıktığını söyleyebiliriz.” Işık, Türkiye’de hazır beton teknolojisinin yüksek kalitede olduğunu belirterek “Hazır beton teknolojisi olmasa Marmaray Projesi yapılamazdı” dedi.

"TOKİ HAZIR BETON KALİTESİNİ KONUTLARDA DA YÜKSELTMELİ"
TOKİ'nin konut projelerinde tünel kalıp olarak hazır beton kullanıldığını belirten Yavuz Işık, "TOKİ artık sadece konut değil, hastane,okul veya büyük kamu projeleri de inşa etmeye başladı. Şimdi bizim kamu otoritesinden ve TOKİ'den talebimiz konut projelerinde de C-20 beton yerine C-30-35 betonun kullanılması. Bu sayede deprem riskinin yüksek olduğu ülkemizde konutların depreme dayanıklılığı daha da artacak.Mevcut durumda Kocaeli,Sakarya gibi deprem bölgelerinde C-30 beton kullanılmaya başlandı. Biz bunun konut da dahil tüm TOKİ projelerine yaygınlaştırılmasını istiyoruz.Arada çok fazla bir fiyat farkı da yok" dedi. Türkiye'de konut sayısının 20 milyon olarak hesaplandığını ve bunun 8 milyonunun da deprem riskine karşı dayanıklı olmaması nedeniyle kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağını belirten Işık" Burada 300 milyon metreküplük bir hazır beton kullanılacağı öngörülüyor. Kentsel dönüşüm için 20 yıllık süre telaffuz edilse de biz bunun 10 yılda tamamlanabileceğini düşünüyoruz" dedi.

"BETON EN ÇEVRECİ ÜRÜN"
Türkiye'de hazır beton sektörünün önemli çevresel riskler oluşturan termik santraller ve demir-çelik fabrikaları ve yüksek fırınlardan çıkan atıkların bertaraf edilmesinde önemli bir işlev gördüğünü vurgulayan THBB Başkanı Yavuz Işık" 4-5 yıldır biz bu atıkları öğütme tesislerinde tane haline getirip hazır beton üretiminde kullanıyoruz. Yakın bir zamana kadar demirçelik fabrikalarındaki atıklar denize atılıyordu. Şimdi biz bu atıkları özel bir işlemden geçirilmesinin ardından hazır betonda kullanıyoruz. Aynı şekilde termik santrallerda kullanılan kömürden çıkan külleri ve atıkları da biz satın alıyoruz. Bu şekilde önemli oranda çevre korunmasına katkıda bulunuyoruz. Artık termik santrallerinde atık işleme tesisleri de var. Termik santraller bu atık küllerden kurtulduğu gibi üste para da kazanmaya başladılar"diye konuştu.

"ASFALT ALIŞKANLIK OLMUŞ, BETON YOLLAR DÖNEMİ BAŞLAMALI"
Asfalt yol yapımının Türkiye'de bir alışkanlık haline geldiğini, beton yolların gelişmiş dünyada uzun yıllardır yaygın olarak kullanıldığına işaret eden Yavuz Işık şu değerlendirmeyi yaptı: " Artık beton yol yapımı için Türkiye'de her türlü altyapı, teknoloji ,makina parkı ve know-how var.Bizden şartname istenme aşamasına gelindi. Türkiye'de iki noktada beton yola örnek olsun diye biz de master proje hazırladık. Yakın bir gelecekte beton yollarda önemli bir artış bekliyoruz. Asfalt çevreci bir ürün değil.Küresel ısınmanın önemli bir kaynağı.Hem de ithal edildiği için ciddi bir döviz maliyeti oluşuturyor. Ayrıca bakım ve yenileme masrafı istiyor. Hem havayı ısıtıyor hem de ışığı emdiği için otoyollarda ve yollarda gece sürüşünde güvenliği tehdit ediyor.Betonun bir önemli özelliği de yanmaz oluşu. Asfalt yangına çok elverişli. Bu nedenle Bolu Tüneli başta olmak üzere, Türkiye'de tüm tünellerde beton kullanılıyor. Ayrıca yol kenarı ve orta refüjlerde çelik bariyer kullanımı da çok riskli. Bunun yerine beton bariyerlerin yaygınlaşması gerekiyor. Ankara içinde çelik bariyerler önemli oranda beton bariyerlerle değişti. Şimdi sıra şehirlerarası ve otoyollarda."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsavirus04 Kasım 2013 20:58

    çimsa,akçansa,boluc,mrdin,adana,unyec....:) zaten kar artışlarından belli....5-10 seneye bu portföy ortalama %1000-%2000 bırakır bize hehü...tabi sürekli hisseler arası arbitraj ile lot arttırmaya oynayarak..komple satmadan, köpük vakitleri köpük kar transferini en primsize yönlendirerek...sürekli artan lotlar, sürekli temettüler, sürekli bedelsizler..vay ki vay..beton çimento ülkemizin geleceği...tabi bir de brisa:)

  • metin27 Ekim 2013 10:13

    nerede böyle devri geçmiş işler vardır. o alanda one oluruz

  • Vatandas27 Ekim 2013 10:05

    Be Geri Xekali, Avrupanin %60 ina yakin yerlesim sekli mustakil,Betonerme deyil Yesilikler icine serpistirilmis sekilde