E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği vatandaşları daha fazla genişleme istemediklerini söyleyen, Birliğin 10 ile 20 yıl içerisinde dağılabileceğine inandığı kaydedildi. Araştırmaya katılanlar "AB'nin uluslararası alanda daha güçlü ve bağımsız bir şekilde kendi yolunu çizebilmesi" gerektiğini belirtti.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) 14 ülkede 40 bin kişiyle yaptığı anketin sonuçları açıklandı. Düşünce kuruluşu ECFR, Fransa, Almanya, Macaristan, Belçika, İtalya, Hollanda, Avusturya, İspanya, İsveç, Slovakya, Romanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da kamuoyu çalışması yaptı.
Ankete katılanların büyük kısmı, AB'nin Yüksek rekabet gücüne sahip çok kutuplu bir dünyada diğer oyuncular arasında kendi yolunu belirlemesi, gereksiz çatışmalardan kaçınması ve çıkarlarına zarar verebilecek krizler ile mücadele etmesi gerektiği savunuyor.
Avrupalılar Rusya, Çin ve İran hakkında ne düşünüyor?
Ankete katılanlar Avrupa Birliği'nin daha güçlü ve daha bağımsız bir şekilde hareket etmesi gerektiğini, uluslararası çatışmalarda mümkün olduğunca yer almaması ve yaşanan krizlerde daha tarafsız olması gerektiğini yolunda görüş belirtti.
Avrupalıların büyük bölümü Rusya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki çatışmalara yönelik sorulara ise Avrupa Birliği'nin krizlere müdahale etmeyerek tarafsızlığını koruması gerektiğini belirtti.
Birçok kişi Rusya'nın Avrupa kurumlarını dengesini bozmak ve istikrarsızlaştırmak amacıyla müdahale etmeye çalıştığını ifade etti. Anketten ayrıca hükümetlerin dış müdahalelere yönelik yeterince önlem almadığı sonucu çıktı.
Avusturya'da ankete katılanların yüzde 18'i, Hollanda'da ise Avrupalıların yüzde 17'si ülke çıkarlarının Çin'in agresif rekabet uygulamalarından korunduğunu düşünüyor. Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde bu oran yüzde 16 düzeyinde, Almanya'da yüzde 13, Fransa'da ise yüzde 4 olarak ortaya çıktı.
Ticari müzakerelerde ülke çıkarlarınızı daha iyi kim savunur sorusuna ise ankete katılanların çoğu hükümetlerin araya girmesi gerektiğini savundu. AB'ye bu konuda güven Danimarka'da yüzde 21 iken Fransa'da bu oran yüzde 12 olarak gösterildi.
Anket kapsamında Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar konusunda da sorular soruldu. Polonya'da ankete katılanların yüzde 55'i yaptırımların yeterli olmadığını savunurken, Slovakya'da bu oran yüzde 19'a düştü. Almanya'da ise vatandaşların yüzde 29'u yaptırımların daha da sertleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ankete katılanların çoğu İran ile yapılan nükleer anlaşmanın devam ettirilmesi gerektiğine inanıyor. Avusturya'da ankete katılanların yüzde 67'si, Danimarka'da yüzde 55'i Fransa'da ise yüzde 47'si Avrupa Birliği'nin bu yönde çalışmalarını destekliyor.
AB genişlemeli mi ?
Batı Balkan ülkelerine genişleme Avrupa Birliği'nin gündeminde olan bir konu.
Ankete katılanların çoğu Avrupa Birliği'nin Balkan ülkeleriyle genişlemesine sıcak bakmıyor. Avrupa Birliği bütçesine Fransa, Almanya ve Hollanda gibi önemli ölçüde katkıda bulunan ülkelerde yaşayan Avrupalıların yaklaşık yüzde 40'ı birlik içinde ülke sayısının artırılmasını istemiyor. Almanya yüzde 46, Avusturya yüzde 44, Fransa yüzde 42, Danimarka ise yüzde 37 oranında genişlemeye karşı çıkıyor.
Polonya, Romanya ve İspanya ve Yunanistan Avrupalıların genişlemeye en sıcak bakan ülkelerin başını çekiyor. Polonya'da genişlemeye evet diyen kesimin oranı yüzde 31, Romanya'da bu oran yüzde 39, İspanya'da yüzde 32, Yunanistan'da ise yüzde 46 oranında çıktı.
İklim krizi ve göç
Avrupa Birliği Suriye savaşını sonlandırmak için yeterince çaba gösterip göstermediği sorusuna ise anketin gerçekleştiği ülkelerin çoğu hayır cevabını veriyor.
Avrupa Birliği'nin Suriye konusunda yeterince çaba göstermediğini düşünen ülkelerin başında yüzde 710 ile Yunanistan geliyor, daha sonra yüzde 62 ile İspanya, Yüzde 54 ile Romanya var. Hollanda'da bu oran yüzde 30 düzeyinde.
Ankete katılanların yarısından fazlası İklim krizi konusunun diğer sorunları geride bırakarak bir öncelik olarak ele alınması gerektiğini savundu.
Büyük çoğunluk Avrupa Birliği'nin dış sınırlarının daha iyi korunması ve gelişmekte olan ülkelere para yardımı yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
turkiyede yaşasalar anksiyeteden ölürler :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:02)