E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa sermayesi ortaklı (anonim ve limited) şirket kuruluşları inişte, Körfez ve Ortadoğu sermayeliler ise hızla artıyor. TOBB’un “kuruluş – kapanış istatistikleri”, hangi bölge ve ülkelerden girişimcilerin iş yapmak açısından Türkiye’ye daha iştahlı baktıklarını ortaya koyan önemli bir gösterge. Bu istatistiklerin son 3 yıllık verileri, trend olarak Avrupa sermayeli şirket kuruluşlarının azaldığını, Körfez ve Ortadoğu sermayeli kuruluşların arttığını ortaya koyuyor.
Yüzde 100 yabancı sermaye veya yerli şirketlerle ortak şekilde kuruluşları içeren verilere göre 2014’te Avrupa sermayeli bin 113 şirket kurulmuş. 2014’te bu sayı 950, geçen yıl ise 774! 2014'e kıyaslandığında 2016’daki düşüş yüzde 30.5 düzeyinde.
Avrupa sermayeli kuruluşlarda Almanya, her zamanki gibi birinci sırada. Ancak orada da %15.2’lik azalma var. Avrupa’nın büyük ve önemli ekonomileri dikkate alındığında İngiltere’de düşüş yüzde 60.8, Hollanda yüzde 43.9, Avusturya’da yüzde 32.1 düzeyinde. Düşüş yüzde 72.2 ile en yüksek orana Norveç’te ulaşıyor. Danimarka, İspanya, İsveç’te yüksek oranlı düşüşler dikkat çekiyor. Buna karşılık İrlanda, Portekiz, Sırbistan ve Romanya’da artış var. 2013’te Türkiye’de 21 Romen sermayeli şirket kurulmuş. 2015’te 9’a düşmekle birlikte, 2016’da 62'ye çıkmış.
Arap ülkeleri iştahlı
Geçen yıl Arap ülkeleri sermayeli 2 bin 940 şirket kuruldu. Bu rakam Avrupa sermayeli kuruluşların yaklaşık 4 katı! 2014’te bu bölge sermayeli 2 bin 185, 2015’te de 2 bin 729 şirket kurulmuştu. Tren yukarı gidiyor. 2016 toplam rakamı, 2014’e kıyasla yüzde 34.6 artış ifade ediyor. Tunus ve Cezayir dışında bütün Arap ülkelerinden kuruluşlarda artış var. Düşüş olan iki Arap ülkesi rakamı da geçen yıla kıyasla aslında artış ifade ediyor. Sayısal bazda en yüksek artış Katar (%145.5) ile Ürdün (%144.2) kaynaklı. 2014’te sadece 11 Katar sermayeli şirket kurulmuşken, geçen yıl bu sayı 27’ye yükselmiş. Ürdün sermayeli şirket sayısı da 52’den 127’ye çıkmış.
Suriye şampiyonluğu bırakmıyor
Suriyelileler 2016’da bin 764 şirket kurmuş. Bu rakam 2014’te kıyasla %40.3 yukarıda. Körfez bölgesi ve Ortadoğu sermayeli şirket kuruluşlarının yüzde 50’den fazlası Suriye sermayeli. İkinci en yüksek sayı (2016’da 286) Irak'ta. Bu ülke sermayeli şirket kuruluşlarında azalma dikkat çekiyor. 2015’te 304 Iraklı şirket kurulmuştu! Libyalı şirketlerde de durum aynı, geçen yılın rakamı 2014’le kıyaslandığında artış gözüküyor ancak geçen yılla kıyaslayınca yarı yarıya düşme var. 2015’te 211 Libya sermayeli şirket kurulmuşken, geçen yılın sayısı 113!
Mısır vakası yaşanıyor
Mısır’la siyasi gerilimin azalması, bu ülke sermayeli şirket kuruluşlarında adeta patlamaya yol açmış durumda. 2014’te 120, 2015’te de 120 Mısır sermayeli şirket kurulmuşken geçen yıl bu sayı 193’e yükselmiş. Artış oranı yüzde 60.8’i buluyor. İran’ın son yıllarda artan Türkiye ilgisi şirket kuruluşlarına da yansımış. 2014’te İran sermayeli 270, 2015’te 286, geçen yıl da 298 İran sermayeli şirket kuruluşu gerçekleşmiş. ABD sermayeli kuruluşlarda yüzde 14.7, Çin sermayeli kuruluşlarda yüzde 19.1, Hindistan sermayeli kuruluşlarda yüzde 31.8, Japon sermayeli kuruluşlarda yüzde 44.4 azalma var.
Rusya sermayeli kuruluşlar dipte
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de yüzlerce Rus sermayeli şirket kuruluşu gerçekleşirdi. Toplam rakam uçak krizi öncesinde bin 800’ü geçmişti. Krizden önce 2014’te 160, 2015’te de 127 Rus sermayeli şirket kurulmuştu. Uçak krizi sonrası büyük düşüş oldu. 2016’da sadece 21 şirket kuruldu. Düşüş oranı 2014’e kıyasla yüzde 86.9 düzeyinde. İlişkilerde başlayan yumuşama sonrası bu rakamın 2017’de tekrar artışa geçmesi muhtemel.
Toplamda düşüş yüksek değil
2014 yılında Türkiye’de 4 bin 736 yabancı sermayeli şirket kurulmuştu. 2015’te bu sayı çok küçük biz azalma ile 4 bin 729 oldu. Geçen yıl sayı 4 bin 5237e geriledi. Toplamda düşüş yüzde 4.5 düzeyinde. Yabancı sermayeli şirketlerde yabancı sermaye miktarındaki düşüş yüzde 10.8 oldu.
Sermayede de manzara aynı
Geçen yıl en yüksek sermayeli AŞ'yi 80 milyon lirayla Japonlar kurdu. AŞ kuruluşlarında sermaye büyüklüğüne göre ilk 20 içinde 9 Batılı, 9 da Arap ve Ortadoğu ülkesi var.
LTD'LERDE SURİYE DAMGASI
Limited şirketlerde de listeye damgasını açık ara Suriye vuruyor. Bin 711 Ltd'ye 237 milyon lira sermaye koymuşlar. Suriye'yi İran ve Irak izliyor. Batı'dan Almanya 4'üncü sırada. Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Libya gibi Arap ülkeleri de ilk 10'da yer alıyor. Sermaye durumu da Arap ve diğer Ortadoğu ülkelerinin yükselişte olduğunu gösteriyor. (Dünya / İbrahim Ekinci)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Araplar Antakyada bile demiryolu raylarını sökmüştür. Liman von sanders paşa ben Halebin güneyinde bir Türk sevgisi göremedim demiştir. Araplar, Türkleri kıskanır. Irakta okullarda Gertrude Bell milli kahramandır. Çanakkale savaşı ikmal yeri olan Mısırlılılar Limni adasında İngilizler için çalışmıştır. Hicazı,Akabeyi saymıyorum bile. Berberi Kuzey Afrika farklıdır. Falih Rıfkı Atayın Zeytindağı'nı okuyun. Mekke Araplarının nasıl göründüklerini öğrenin. İslam sevgisiyle Arap seviciliğini birbirine karıştırmayın. Çok farklı şeyler.
Türkiye niye listede yok Emrah cevap verebilir misin?
iso rumuzlu arkadaş tarihi bilmeden konuşma arapların sattığı falan yok şerif hüseyin denen adamın yaptığı bir hatayı bütün bir millete mal edemezsin. Tavsiyem Ocak 2017 ayının Derin Tarih dergisini oku.
Bu araplar adamı satar... Tıpkı osmanlı'yı cephe'de sattıkları gibi yarın bizi de satarlar. Bunlara güven olmaz
tek nedeni reis.. dünya anladı adamın kıymetini bizim mallar anlamadı..adama diktatör diyorlar bide
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:43)