E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Açıklama şöyle:
Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji'nin Genel Müdürü Ali Aydın'a göre, geleceğin enerjisinde söz sahibi olmak için Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde gerekli düzenlemeleri ve yatırımları gerçekleştirmesi gerekiyor. Geleceğin enerjisi olarak görülen rüzgar enerjisinin Avrupa'daki gelişiminde belirsizlikler baş gösteriyor. WindEurope'un 2023 Rüzgar Enerjisi Görünümü raporuna göre, Avrupa'nın rüzgar enerji kapasitesinin gelişimi gerekli adımların atılması halinde 88 GW artarak 277 GW olabilir. Ancak aynı rapora göre, Avrupa hükümetlerinin ulusal enerji ve iklim planlarındaki belirsizlikler, gerekli düzenleme izinleri ve yatırımların gecikmesi, Avrupa'yı hedeflenen seviyeden uzaklaştırıyor. Türkiye'nin sahip olduğu rüzgar enerjisi kapasitesi için önemli adımlar atmasının gerektiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, gelecek 5 yıllık süreçte rüzgar enerjisinin Türkiye'deki gelişimi için de gerekli düzenlemelerin yapılması ve yatırımların devam etmesi gerektiğine inanıyor.
Yıllık Kapasite 13 GW ile 22 GW Arasında Olabilir
WindEurope'un gerçekleştirdiği çalışmaya göre, 2023'e kadar yıllık yeni rüzgar enerjisi kapasitesinin 13GW ile 22GW arasında değişebileceği öngörülüyor. Avrupa hükümetlerinin ulusal enerji planlamalarındaki gerekli düzenlemelerine ve yatırımlarına bağlı olarak büyüme oranlarının değişeceği belirtilen raporda, en kötü senaryo olarak 5 yıllık süreçte 67 GW kurulumun gerçekleşebileceği dile getiriliyor. Avrupa'daki düzenlemeler ve yatırımlarla ilgili belirsizliklerin rüzgar enerjisinin gelişimine olumsuz yansıyacağını belirten Ali Aydın, "Bu belirsizlikler, enerji tedarik zincirine darbe vurabilirken, son yıllarda elde edilen önemli maliyet indirimlerini de etkileyebilir." ifadelerinde bulundu.
Yeni tesislere 208 milyar euro yatırım yapılacak
2023'teki Rüzgar Enerjisi Görünümü raporuna göre, yeni tesislerin 4'te 3'ü kara rüzgarına yönelik olacak. Avrupa'da yeni rüzgar enerjisi varlıklarına 2023 yılına kadar 208 milyar euro yatırımın yapılacağı öngörülürken, Almanya, İspanya ve İngiltere'nin 2023 yılına kadar hala en fazla rüzgar enerjisi kapasitesine sahip ülkeler olacağı görülüyor. Büyümenin Almanya'da yavaşlayacağı, Fransa, İspanya ve İsveç'te ise hızlanacağı da belirtildi. Özellikle rüzgar enerjisinde önemli bir kapasiteye sahip olan Almanya'nın büyüme hızının yavaşlamasına dikkat çeken Ali Aydın, "Almanya gibi rüzgar enerjisinde söz sahibi olan bir ülkenin büyümedeki yavaşlamasının ana nedenlerini rüzgar enerjisindeki gerekli olan izin ve düzenlemeler ile teşviklerin düşük seviyede kalması olarak görüyorum. Rüzgar enerjisine dair kalkınmamızı planlarken Avrupa ülkelerinin sahip olduğu belirsizliklerden ders çıkartarak doğru atılımlar yapmamız gerekiyor." Açıklamalarında bulundu.
Rüzgar enerjisinin gelişimi ekonomiyi de etkiliyor
Avrupa'daki rüzgar enerjisinden doğan ekonomik istihdam, yapılan yatırımlarla önemli kazanımlara dönüşüyor. Geleceğin enerjileri arasında en ucuz yenilenebilir enerji olarak sıyrılan rüzgar enerjisi, kamu ve özel sektör dahilinde önemli ekonomik kazanımlar sağlayarak daha çevreci bir ekonomiyi de beraberinde inşa ediyor. Ancak 300 bin kişilik bir istihdama yol açan rüzgar enerjisindeki yatırımların durması ise ekonomilerde olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir. Özellikle Almanya'da son 4 yıl içerisinde 35 bin kişinin iş kaybına uğraması, rüzgar enerjisinin gelişimindeki aksamaların hangi boyutta zarar verebileceğini gösteriyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
"RÜZGÂR" ülkemin her yanından esmeli, DÖVİZLER CEP'E İNMELİ!.. AB büyük yatırım yaparken RÜZGÂR ENERJİ'ye ülkemin güzel insanları, yöneticileri de kesenin ağzını açmalı, YATIRIMIN KRALINI RÜZGÂR KAPMALI!..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:25)