E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa'daki daralma Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkiliyor---

Avrupa'daki daralma Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkiliyor

Avrupa'daki daralma Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkiliyor
11 Mart 2019 - 16:00 borsaningundemi.com

Birkaç ay önce ithalattaki sert düşüşe görece güçlü dış talebin eşlik ettiğine değinen uzmanlar, Avrupa'daki yavaşlamayla birlikte ihracatın da yavaşladığına dikkati çekti.

Cari işlemler açığı ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla 6 milyar 221 milyon dolar azalarak 813 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 iki aylık cari işlemler açığı 21 milyar 592 milyon dolara gerilerken bu rakam 105 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Verinin ekonomideki daralmayı yansıttığını anlatan uzmanlar, özellikle Avrupa tarafındaki yavaşlamanın negatif etkisinin hissedileceğine dikkati çekti. Uzmanlar, yılın ikinci yarısından itibaren ise ekonomide beklenen canlanmanın başlaması halinde cari açığın yükselişe geçeceğini kaydetti.

"Dış talep de yavaşlıyor"

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, ithalattaki güçlü çift haneli daralma ve ihracattaki zayıf tek haneli artışın etkilerinin görüldüğünü söyledi. İthalattaki düşüşün, ithal ikamesi kaynaklı olmadığı için ekonomik durgunluğa işaret ettiğini ifade eden Erkan şunları kaydetti:

"Birkaç ay önce ithalattaki güçlü düşüşe zayıf Türk Lirası ve görece güçlü seyreden dış talebin de etkisiyle ihracat artışı da eşlik ediyordu. Türk Lirası'nın yeniden değerlenmesi ve özellikle Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama, ihracatta yavaşlamaya neden oldu. AB'ye ihracat, Türkiye'nin ihracatında yaklaşık yüzde 50 paya sahip, özellikle Almanya çok önemli bir ticaret ortağı. O bakımdan, Avrupa'daki yavaşlama Türkiye açısından elverişli değil. Nitekim son Avrupa Merkez Bankası toplantısında 2019 büyüme öngörüsü yüzde 1,7'den yüzde 1,1'e düşürüldü."

Erkan, önceki çeyreğe ek olarak, iç talepteki gibi dış talepteki yavaşlamanın ticaret dengesi ve cari işlemler dengesi üzerinde olumsuz etki yapmasını beklediklerini belirterek, negatif büyüme koşullarının hüküm sürmesini bekledikleri 2019, 1. ve 2. çeyrek dönemlerinde büyüme hızındaki yavaşlamaya bağlı olarak cari açığın düşük kalmasını beklediklerini bildirdi.

"Büyüme tercihi belirleyici olacak"

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya Özer de, dış açıkta yaşanan azalmanın ana nedenin ekonomik aktivelerde yaşanan yavaşlama olduğunu söyledi. Yalçıknkaya, ödemeler dengesi ile eş zamanlı olarak açıklanan büyüme verisinde milli gelirin 784 milyar dolar olarak açıklandığını belirterek, bu rakamla cari açığın milli gelire oranın yüzde 2,7 gibi düşük bir seviyede oluştuğunu dile getirdi.

Yalçınkaya şunları kaydetti:

"Şu anda ekonomik koşullar daralmayı gösterdiği ve talep koşulları azaldığı için cari işlemlerde dengeli bir görünüm var. Geçen yılı yüzde 2,6 büyüme ile kapattık. Ancak çeyreklik olarak yüzde 3 daralma yönünde açıklandı. 2019 yılı 3. ve 4. dönem için ekonomik büyümenin artırılması desteklenirse, biz dışarıya borçlanmaya devam eden bir tablo ortaya koymayı sürdüreceğiz. Başka bir ifadeyle, büyümenin ne şiddetle tercih edileceği dışa bağımlılığımız açısından belirleyici olacak."

Şubat ayı içinde düşük bir cari açık verisi gelebileceğini ifade eden Yalçınkaya, "Finansman tarafında portföy girişlerinin hızında yavaşlama öngörüyoruz. Finansman hesabının ağırlıklı olarak sıcak para ile gerçekleşmiş olması çok olumlu değil. Yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide beklenen canlanmanın başlaması durumunda yüzde 2,7 cari açık rakamı yükselebilir. Ancak bu oranlar içeride dövize yukarı yönlü baskı yaratacak nitelikte değil."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • önemli bence11 Mart 2019 22:38

    bugün fox tv izlicem, bir başladı reklamlar izle izle dakikalarca malum Fatih beyin haberleri işte. Neyse başları a reklamı, b reklamı, c reklamı, d reklamı derken, yaa TV de 1 taner yerli ve milli bir ürün göremedim ? yok o x marka temizlik, yok a marka detarjan, a markası içecek, z markası krem, c markası ürün... Ya bizlere yerli ve milli denen ekonomimizin ürünleri %100 tamamn yabancı sermayeli ürünler, ve çocukluğumdan gunumuze tamamen tuketıcı olmuş ben. Gerçekdende ekonomimiz bir kaç ayda saçma sapan tanzimle, 60 ay kredile, tarım destekle iyleşecek bişi deil. yerli milli palavralarını tv reklamlarında urunlere bakın, anlayacaksınız. yerli bişe ürettiğimiz yok, uyanıp adam gibi şahlanmamız lazım bence.