E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupalı tüketiciler bu yaz para harcama konusunda daha isteksiz davrandıklarını kanıtlıyorlar. CNBC’nin haberine göre tüketici harcamalarındaki isteksizlik Kovid-19'dan kaynaklanan şokun ardından ekonomik toparlanmaya zarar verebilir.
Tüketici davranışlarındaki isteksizlik bölgede Kovid-19 kısıtlamalarının ilk kaldırıldığı dönemle bir tezat oluşturuyor. Tüketiciler virüsün beklediklerinden daha uzun bir süre devam etmesinden endişelenerek tutumlarını da buna göre ayarlıyor.
Yatırım bankası Jefferies’in Avrupa Ekonomisti Marchel Alexandrovich konuyla ilgili açıklamasında, “Pandemi 18 aydan daha uzun bir süredir devam ettiğinden evden çalışma yöntemlerine giderek daha fazla alıştık ve harcamalar konusunda daha temkinliyiz” ifadelerine yer verdi.
İngiltere merkezli küresel yatırım yönetimi şirketi Janus Henderson'ın Çoklu Varlıklar Ekibi Başkanı Paul O'Connor'a göre, tüketiciler özellikle kalabalık etkinliklere katılma konusunda şüpheci davranıyor. O’Connor toplu taşıma kullanma, alışveriş merkezlerine gitme ve hatta spor salonlarına üye olma gibi alanlarda ekonomik göstergelerin kademeli bir artış gösterdiğini belirtiyor. Ancak ekonomi uzmanı, “Tüketicinin sürekli olarak şüpheyle yaklaştığını gördüğümüz bazı alanlar mevcut” uyarısında da bulunuyor.
Ipsos Moris tarafından Temmuz ayında yayınlanan bir anket, İngiltere'deki tüketicilerin% 40'ının henüz yurtdışında tatil yapmaktan rahatsız olduğunu gösterdi. Ankete katılanların %40'ından fazlası spor veya müzik etkinlikleri gibi büyük halk toplantılarına gitmekten rahatsız olduklarını da belirtti.
Buna ek olarak, O'Connor, İngiltere'de ve Avrupa'nın başka yerlerinde Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesine rağmen, ofislere geri dönüş konusunda fazlasıyla tereddütlü olunduğunu belirtti. O’Connor, insanların zamanlarının çoğunu evde geçirerek hibrit bir çalışma modelini tercih etmeleri nedeniyle bunun kafeler gibi "ofis çevresindeki ekonomiyi" etkilediğini de sözlerine ekledi.
Sorunun nedenleri
Bu tüketici davranışları hem hükümet mevzuatından hem de salgının gelişimi tarafından etkilenmektedir.
Alexandrovich, virüs taşıyan biriyle temas etmemek için tatile çıkmadan önce evlerinden çıkmayan bazı "tereddütlü" tüketicileri örnek verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere'de, sonraki günlerde korona virüs testi pozitif çıkan biriyle temas halinde olan bireyler tam aşılanmış olsa bile 10 gün boyunca kendini izole etmesi gerekiyor. Bu arada, son derece bulaşıcı olan delta varyantı son haftalarda vaka sayılarında ciddi bir artışa yol açtı.
Pantheon Macroeconomics ekonomistleri Temmuz ayında yaptıkları bir açıklamada, İngiltere'den gelen kanıtların, vaka sayılarındaki artışın ekonomik aktiviteyi engellediğini gösterdiğini belirttiler. Ekonomistlere göre insanların yeniden açılmanın nimetlerinden tam olarak yararlanmaktan kaçınması bunun en önemli sebebi.
Söz konusun durum İngiltere’ye ilişkin büyüme beklentilerinin üçüncü çeyrekte bir miktar düşürülmesine neden oldu. Ekonomistler, "Tahmincilerin yakında Avrupa'da da aynı şeyi yapmak zorunda kalacaklarını düşünüyoruz. Özellikle de üçüncü çeyreğe Euro Bölgesi GSYİH'nın %3 oranında sıçrayacağına dair bir sınır belirleyen ekonomistler beklentilerini yeniden düşüneceklerdir” açıklamasına yer verdi.
'Varlık alımını tartışmak için erken'
Ağustos ayında borsalar düşecek mi?
Avrupa borsaları yükselişle açıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:48)