E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, 17 üyeli Euro Bölgesi'nde 2010 yılında yüzde 6,2 olan bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı 2011 yılında yüzde 4,1'e gerilerken, 27 üyeli AB'de önceki yıl yüzde 6,5 olan bu oran geçen yıl yüzde 4,5'e indi.
Euro Bölgesi'nde 2010 yılında yüzde 85,3 olan toplam borcun GSYH'ye oranı ise 2011 yılında yüzde 87,2'ye, AB'de önceki yıl yüzde 80 olan oran, 2011 yılında yüzde 82,5'e yükseldi.
İrlanda geçen yıl yüzde 13,1 ile en fazla bütçe açığı veren ülke oldu.
Önceki yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB'den 67,5 milyar euro kurtarma kredisi alan İrlanda, bankalara verilen kredilerin geri alınabileceği gerekçesiyle banka kurtarmalarının bütçe açığına dahil edilmemesi gerektiğini savunuyor. Bankalara verilen krediler sayılmasa bile İrlanda yüzde 9,4 ile hala AB'de en yüksek bütçe açığına sahip ülke oluyor.
İrlanda Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, varlıkların teknik ''yeniden sınıflandırılması'' sonucu ortaya çıkan yüzde 9,4 oranının, hükümetin kurtarma kredileri karşılığında ulaşmaya söz verdiği yüzde 10,6 bütçe açığı hedefinin altında kaldığı belirtildi.
Açıklamada, İrlanda'nın bu yıl bütçe açığının yüzde 8,2'ye düşmesinin beklendiği de kaydedildi.
Maliye Bakanı Michael Noonan, ''bütçe açığında tek haneli rakamlara dönüşün olumlu gelişme olduğunu ve kamu finansmanının düzeltilmesinde çok güçlü ilerleme sağlandığını gösterdiğini'' ifade etti.
İrlanda'nın bütçe açığı 2010 yılında banka kurtarmaları yüzünden yüzde 31,2'ye çıkmıştı.
İrlanda'dan sonra geçen yıl en fazla bütçe açığı veren ülkeler yüzde 9,1 ile Yunanistan, yüzde 8,5 ile İspanya, yüzde 8,3 ile İngiltere, yüzde 6,4 ile Slovenya, yüzde 6,3 ile Kıbrıs Rum kesimi, yüzde 5,5 ile Litvanya, yüzde 5,2 ile Fransa ve Romanya, yüzde 5,1 ile Polonya oldu.
En düşük bütçe açığı veren ülkelerin ise yüzde 0,5 ile Finlandiya, yüzde 0,6 ile Lüksemburg ve yüzde 1 ile Almanya olarak sıralandığı geçen yıl, bütçe fazlası veren ülkeler ise yüzde 4,3 ile Macaristan, yüzde 1 ile Estonya ve yüzde 0,3 ile İsveç olarak kayıtlara geçti.
Geçen yıl toplam borcunun GSYH'ye oranı en yüksek olan ülke yüzde 165,3 ile Yunanistan olurken, bu ülkeyi yüzde 120,1 ile İtalya, yüzde 108,2 ile İrlanda, yüzde 107,8 ile Portekiz, yüzde 98 ile Belçika, yüzde 85,8 ile Fransa, yüzde 85,7 ile İngiltere, yüzde 81,2 ile Almanya, yüzde 80,6 ile Macaristan, yüzde 72,2 ile Malta, yüzde 71,6 ile Kıbrıs Rum kesimi, yüzde 68,5 ile İspanya ve yüzde 65,2 ile Hollanda izledi.
Estonya'nın toplum borcunun GSYH'ye oranı yüzde 6, Bulgaristan'ın yüzde 16,3, Lüksemburg'un yüzde 18,2, Romanya'nın yüzde 33,3, İsveç'in yüzde 38,4, Litvanya'nın yüzde 38,5, Çek Cumhuriyeti'nin yüzde 41,2, Letonya'nın yüzde 42,6, Slovakya'nın yüzde 43,3 ve Danimarka'nın yüzde 46,5 oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:46)