E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’de mortgage krizinin tetiklediği ve gelişmiş ülkelerin birer birer girdabına girdiği küresel çalkantıda, son aşamada politik sıkıntılarla yoğrulmaya başlayan ve ekonomisi karşılıklı güvensizliklerle zedelenmiş bir bölge haline gelen Avrupa Birliği’nde (AB) ülkeler eve dönme telaşında. Politik ve ekonomik konularda orta noktada buluşamayan bu sıkıntılı bölgede, ‘yaramaz çocuk’ konumundaki Yunanistan’da başlayan ve dünya genelinde ekonomik çalkantının boyutlarını artıran siyasal buhran giderilse bile küresel krizden çıkış zor görünüyor.
Gelişmiş ülkelere bakılırsa, toparlanma potansiyeli en yüksek ülkenin dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin olduğu net olarak söylenebilir. Avrupa’da ise, Yunanistan’ın kısa dönem politik sıkıntıların giderilmesinden sonra bile EuroBölgesi’nde uzun süre kalması beklenmiyor.
İntegral Menkul Değerler tarafından yapılan analizde, Yunanistan’ın kademeli olarak Euro Bölgesi’nden çıkarılacağı ve AB’nin kendi içerisinde daha odaklı ve kontrollü bir finansal sisteme geçeceği tahmin edilirken, bu değişimin başta para biriminin birliği ve sonrasında da AB’nin devamı için kritik olduğu belirtiliyor. Başta İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olmak üzere piyasalarda henüz bu olasılık fiyatlanmış gözükmüyor. Bu olasılığın fiyatlanması durumunda İMKB’nin ilk aşamalarda 52.000 seviyelerine geri çekildikten sonra 58.000 seviyelerine tırmanması; doların 1.88 TL seviyelerini denemesi beklenebilir.
Sıkıntılı ülkeler sorgulanıyor
Euro Bölgesi’nde 6 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde Yunanistan’da kemer sıkma politikaları karşıtı Syriza Partisi’nin oy oranını artırarak ön plana çıkması ve ülkede herhangi bir koalisyon üzerine anlaşılamaması piyasalardaki huzursuzluğu artırırken, Yunanistan’ın eurodan çıkışı senaryoları ile ilgili tartışmalar da hızlandı. Avrupa Merkez Bankası dâhil olmak üzere birçok finansal kurum Yunanistan’ın Avrupa ortak para biriminden çıkmasını fiyatlamış ve stresin artmasıyla euro/dolar paritesinde 1.2500 seviyelerine kadar çekilmeler olmuştu. Yunanistan’ın eurodan çıkması durumunda diğer sıkıntıdaki ülkeler olan İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın da akıbeti sorgulanmaya başlarken, gerginlik bu ülkelerin tahvil faizlerinin yükselmesine, borsaların düşmesine ve bu ülkeler ile kuvvetli bağları bulunan bankaların satış baskısı altına girmesine neden olmuştu. Şimdi gözler Yunanistan’da 17 Haziran’da tekrarlanacak seçimlerde. Ancak İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Ozan Batu, Yunanistan’da kemer sıkma yanlısı bir siyasi eğilim olasılığının artmasına rağmen, bugüne kadar yaşanan kararsız ve kaotik ortamın Euro Bölgesi’nde ülkelerin kendi içlerine yönelmelerine neden olabileceğini düşünüyor.
Euro Bölgesi’ndeki sıkıntıların genel anlamda Yunanistan’da kemer sıkma taraftarı bir hükümetin seçilmesi ile çözülemeyeceğinin net olarak bilinmesine rağmen, uzun zamandan beri stres altında olan ekonomilerin önemli parçası olan Euro Bölgesi bankacılık sisteminin olumlu haberlere aç olduğunun altını çizen Ozan Batu, “Önceki sıkıntılarda bir birliktelik duygusu işlenmeye çalışırken artık Avrupa Merkez Bankası’nın dahi bünyesindeki kurumları ve kendisini risklere karşı korumaya başladığını ve önlemler aldığını görüyoruz. İsviçre’de bankacılık sisteminde sıkılaştırma eforlarının olumlu karşılandığını ve yakın zaman içinde bu tarz parasal kontrol ve sıkılaştırma çalışmalarının Euro Bölgesi’nin geri kalanına yansımasının Euro Bölgesi’nde uzun zamandır aranan ortak hareketi sağlayabileceğini öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Politik ve ekonomik konularda orta noktada buluşamayan bu sıkıntılı bölgede, bu tarz hareketlerin yaygınlaşması için öncelikle kısa dönem içinde Yunanistan gibi önemli sorunların bertaraf edilmesi gerektiğinin altını çizen Batu, “Bu bağlamda, 17 Haziran seçimlerinde, piyasanın beklentisi paralelinde, Yunanistan’da seçim sonuçlarının dengeli olacağını ve bu ortamın yarattığı kararsızlık ve belirsizliklerin Euro Bölgesi’nde ülkelerin kendi içlerine yönelmelerine neden olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı’nın, bu küresel krizden çıkışın oldukça sancılı olacağı yönündeki görüşünü koruduğunu da vurgulayan Batu, “Genel olarak dünyadaki gelişmiş ülkelere bakılırsa, toparlanma potansiyeli en yüksek ülkenin dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin olduğu net olarak görülebilir. Yunanistan’ın kısa dönem politik sıkıntılarının giderilmesinden sonra Euro Bölgesi’nde uzun süre kalabileceğini düşünmüyoruz. Yunanistan’ın kademeli olarak Euro Bölgesi’nden çıkarılacağını ve AB’nin kendi içerisinde daha kontrollü bir finansal sisteme geçeceğini bekliyoruz. Bu değişimin, başta euro para biriminin birliği ve sonrasında da AB’nin devamı için kritik olduğunu söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.
Euro/dolar paritesinde kritik destek 1.25
Bu noktada euro/dolar paritesi ile ilgili beklentilerini de dile getiren Ozan Batu, şu değerlendirmelerde bulundu: “ABD ekonomisinin seçim öncesi Avrupa’ya oranla daha kuvvetli gözükmesi, AB’de her hafta farklı ülkelerde yeni ekonomik sorunların ortaya çıkması, bu sorunların içinden çıkılamaz bir döngüye dönüştü. Ağustos 2011’den bu yana euro/dolar paritesinde gözlenen yükseliş trendi yerini aşağı yönlü bir trende bıraktı ve halen düşen bir kanal içerisinde hareket ediyor. Geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın euro para biriminden çıkarılabilme ihtimalinin artması ve Yunanistan’da halen bir koalisyonun kurulamamasına bağlı olarak paritede son 20 ayın dip seviyesi olan 1.2496 seviyeleri görüldü. ‘Yunanistan eurodan çıkacak, euro/dolar paritesi1.12’leri görecek’ öngörülerinin yapıldığı bu zamanlarda seçim öncesi anketlerde ön planda olan iki partiden kemer sıkma politikalarına ılımlı bakan Yeni Demokrasi Partisi’nin oy oranı kritik derecede önem taşıyor.”
Yunanistan’da kemer sıkma ılımlısı bir partinin öncüsünde kurulabilecek bir koalisyonun özellikle euro/dolar paritesinde yükselişleri tetikleyerek bir dönüş noktası oluşturabileceğini kaydeden Ozan Batu, “2008 yılında 1.6035, 2009 yılında 1.5139, 2011 yılında 1.4944 olan zirve noktalarından yaşanan sert satışlar sonrası önemli destek seviyelerinden gerçekleşen alımların etkili olduğunu ve bu bağlamda paritenin şu anki işlem seviyeleri olan 1.2500 dolaylarının uzun dönem için önemli bir destek seviyesi olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda bu seviyeler günlük periyotta olası bir çift dip oluşumunun da habercisi. Olası yukarı yönlü tepki alımlarında ilk etap olarak 1.2900 dolayları ve yaklaşık sekiz aydır süregelen düşen trendin uç noktası olan 1.3000 önemli hedef noktaları olarak gösterilebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Integral Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:10)