E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya ve Almanya arasında doğalgaz akışına ilişkin kriz nedeniyle fiyatlar rekor kırarken Gazprom'un rüzgar tribünlerini tamir etmesi gereken Siemens'i hedef alması gerilimi daha da artırdı.
Sözcü'nün haberine göre, Rusya’nın Avrupa’ya sevk ettiği doğalgazın ana hattı olan Kuzey Akım 1 boru hattındaki kriz büyüyor. Rusya’nın doğalgaz arzını çarşamba gününden itibaren kapasitenin yüzde 20’sine düşürmesi ve Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un rüzgar tribünü tamiri üzerinden Siemens ve Almanya’yı eleştirmesi gerilimi artırdı.
Geçen ay sonunda Kuzey Akım boru hattındaki bazı türbinler Alman Siemens firması tarafından bakım için Kanada’ya gönderilirken Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını öne süren Kanada, bu türbinleri önce Alman firmasına teslim etmemişti.
Hem Almanya hem de Avrupa Birliği (AB) tarafından Kanada’ya yapılan müracaatlar ve baskılar sonucunda Kanada türbinleri göndermiş ve geçtiğimiz haftalarda yapılan 10 günlük bakım çalışması nedeniyle boru hattından Avrupa’ya gaz akışı yarı yarıya düşürüldü.
SIEMENS’İ HEDEF ALDI
Gaz tribünleri konusundaki bu sorunlar sürerken Gazprom’un bu kez Siemes’i hedef alan açıklamaları halihazırda sorunlu olan doğalgaz piyasasını daha da gerdi. Gazprom’un genel müdür yardımcısı Vitaly Markelov konu ile ilgili açıklamasında Rusya’nın diğer türbinlerle ilgili sorunlar hakkında defalarca Siemens Energy’ye şikayette bulunduğunu söyledi.
Markelov TV röportajında konu ile ilgili, “Bu konuda Siemens’in Rusya temsilciliğine defalarca başvurduk, 10 mektup gönderdik. Siemens, tespit edilen hataların dörtte birinden fazlasını düzeltmedi” dedi.
Yetkili ayrıca mayıs ve haziranda arızalar nedeniyle Siemens tarafından onarılması gereken diğer üç motorun da vaktinde onarılmadığını belirtti.
FİYATLAR REKOR KIRMIŞTI
Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gönderdiği gaz miktarını bugün itibarıyla kapasitenin yüzde 40'ından yüzde 20'sine düşüreceğini açıklamasıyla fiyatlar sert artmıştı.
Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ağustos vadeli gaz kontrat fiyatı, bugün yüzde 10'un üzerinde artışla 227,5 Euro'yu görmüştü.
Bin metreküp için 2 bin 400 dolara denk gelen bu rakam, Ukrayna savaşının başlamasının hemen ardından mart ayında kaydedilen rekor seviyelerin ardından en yüksek fiyatlar olarak kayıtlara geçti.
NE OLMUŞTU?
Gazprom, daha önce bakım çalışmalarını gerekçe göstererek 11 Temmuz – 21 Temmuz 2022 tarihleri arasında Kuzey Akım 1’i tamamen kapatmış, gaz arzı 21 Temmuz’da yeniden başlasa da boru hattının Kanada’da onarımda olan ve Kanada’nın yaptırımlar sebebiyle Rusya’ya göndermediği türbin sebebiyle kapasitenin yüzde 40’ına düşürülmüştü.
Gazprom, bu kararın ardından, 25 Temmuz’da “teknik sebepler” gerekçe göstererek gaz akışını yarı yarıya azaltacağını duyurdu.
ALMANYA KARANLIĞA GÖMÜLDÜ
Almanya’da bu hafta enerji sorunları nedeniyle hayata geçirilen tasarruf önlemleri kapsamında büyük kentlerdeki meydanlarda anıt ve tarihi binaların ışıklarının kısılmasına, kamuya açık yerlerde suyun kapatılmasına ve belediye spor tesislerindeki duşlarda sadece soğuk su akmasına karar verilmişti.
Uygulama sonrası Başkent Berlin’de birçok meydanda ışıkların kapatılmasıyla tarihi anıtlar ve kamu binaları karanlığa gömüldü. Hanover, belediye tesislerinde sıcak suyu kapatan ilk büyük Alman kenti oldu. Aşağı Saksonya eyaletindeki belediye tesislerinde de sıcak su sınırlı olacak, mobil soğutma ve ısıtma cihazları da yasaklanacak.
Gazprom'dan Kuzey Akım'daki gaz sevkiyatını düşürme kararı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Muhahahah, ne saf adamlar var. Rusya doğalgazı Avrupa'ya satamazsa elinde kalır..cin hint doğalgaz mı kullanıyor? Kömür, nükleer, güneş enerjisi kullanıyorlar.
Rus moskofu kes şu serefsiz Avrupa nin gazını. Soğuktan Afrika ya kacsinlar.
Aynı Osmanlıya yaptığı gibi değil mi? Öyle bir şamar vursun ki, Kafkaslardan, balkanlardan, Kırım'dan söktüğü gibi Osmanlıyı, avrupa da titresin. Ulan ne ezik adamlarsiniz, rus dayağına aşık olmuşsunuz
Boş yapıyorsunuz, paranız bitince gazinizi avrupaya satmak için yalvaracaksiniz. Kömür var, nükleer var, cezayir, Azeri gazı var
Ruslar Avrupa'ya satamadiklari gazı depolayacak yer bulamayacak ve kuyuları kapatmak zorunda kalacak.
Biride atıp tutuyor du Meral miyidi neydi adı. Bunlar süzme salak. Abdnin peşinde gidenlerin hâlini Afganistan'da gördük. Uçaklardan atılıyordu. Uyanık ol Türk milleti bırak chpyi ipi sapı. Yoksa elindekilerde gider
senin gazın kaçmış galiba.rusya nın pazar sorunu yok ki.çin hepsini alıyor amma da dünya dan kopuk insanmıssın.doğalgaz olmaz ise avrupa nereden para kazanacak fabrikaları bir bir kapanacak iflaslar başlayacak milyonlarca insan issiz kalacak.azerbeycan gazını ab gitmesine rusya izin verirmi be ahmak boru hattı rusyanın kontrolündeki ülkelerden geçmektedir.
Onlarda. çin hindistan koca asya var
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:25)