E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji arzında Rusya’ya bağımlı olan ve kaynaklarını çeşitlendirme amacıyla çalışmalar yürüten Avrupa hükümetleri, aradığı çözümü Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktaran Güney Gaz Koridoru’nu genişletmekte buldu.
Reuters’in, Avrupa Komisyonu’na ait 11 Temmuz tarihli taslak belgeye dayandırdığı haberine göre, Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşımak için çalışmalar yürüten Avrupa Komisyonu, Azerbaycan ile anlaşma aşamasına geldi. Mutabakat ile Güney Gaz Koridoru’nun kilit bir parçası olan TANAP’ın (Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı) kilit rolü pekişecek.
12 milyar metreküp artacak
Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa’ya ihraç edilen yıllık 8 milyar metreküplük arzın, 2027’de 20 milyar metreküpe çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi. Anlaşma ile birlikte, TANAP’ın da dahil olduğu GGK hattında kapasite artırma amaçlı ortak yatırımların yapılması da planlanıyor.
Boru hattında yapılacak restorasyonla birlikte, düşük karbon oranında gaz ihracatının da önünün açılacağı kaydedildi. Söz konusu geliştirme, AB’nin 2030’a kadar taahhüt ettiği iklim değişikliği ile mücadele hedefleri ile uyumlu olacak.
Ortak enerji yatırımları
Taslak anlaşmada AB ve Azerbaycan’ın yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek için çalışmalar yürüteceği de kaydedildi. Bu kapsamda yapılacak müzakerelerde, fosil yakıta alternatif olan yenilebilir hidrojen kaynaklarının transferi için, elektrik alt yapısını geliştirmenin yollarının aranacağı vurgulandı.
Söz konusu projelerde Türkiye’nin de rol alabileceği ifade ediliyor.
TANAP'ın önemi arttı
Anlaşma ile Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu hat Avrupa’nın öncelikli tedarik rotalarından biri haline getirilmesi planlanıyor. AB’nin krizin çözümü için TANAP’a yönelmesi, gelişmiş altyapısı ile Hazar gazının Avrupa’ya iletilmesinde ana güzergâh olan Türkiye’nin, enerji arzının güvenliği konusunda sahip olduğu kilit rolü bir kez daha tescilledi.
Güney Gaz Koridoru nedir?
Güney Gaz Koridoru (GGK), 2008 yılında Avrupa Komisyonu’nun önerdiği, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinden Avrupa’ya doğal gaz tedarik rotası oluşturma teşebbüsüdür. 45 milyar dolar pahasındaki projenin maksadı, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak ve güç tedarik skalasını genişletmektir. Azerbaycan’dan Avrupa’ya uzanan güzergah, Güney Kafkasya (Bakü,
Tiflis Erzurum) Boru Çizgisi, Trans-Anadolu Boru Çizgisi (TANAP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi’ne, oradan İtalya’nın güneyine ve Avrupa’ya) oluşmaktadır.
Avrupa’nın güç güvenliğinin Türkiye üzerinden sağlanacağı yatırımın ana tedarik kaynağı Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz gaz alanıdır.
Macaristan güçte OHAL ilan etti
Macaristan’da Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Avrupa’daki arz kesintileri ve artan güç fiyatları nedeniyle “enerji OHAL’i” ilan ettiklerini açıkladı.
Budapeşte idaresi, kâfi arzı sağlamak için yerli güç üretim kapasitesini arttıracağını duyurdu. “Uzun süren savaş ve Brüksel’in yaptırımları, Avrupa genelinde güç fiyatlarının yükselmesine neden oldu” diyen Gulyas, aktüel duruma nazaran Avrupa’da sonbaharda ve kışın kâfi ölçüde doğal gaz olmayacağını belirtti.
Macar Bakan, bu kapsamda Ağustos’ta yürürlüğe girecek 7 unsurluk hareket planı hazırladıklarını kaydetti. Önlemler kapsamında doğal gaz üretim ölçüsünün 1,5 milyardan 2 milyar metreküpe yükseltileceği ve kömür üretiminin artırılacağı söz edildi.
TANAP’tan bugüne kadar yaklaşık 9,1 milyar metreküp gaz akışı gerçekleşti
TANAP ile taşınan gaz, Avrupa’da
TANAP'tan Türkiye'ye gelen gaz miktarı 6 milyar metreküpe ulaşacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye'nin aklını kullanması lazım Aleyhte ne varsa Avrupa'dan koparılması gerekir Serbest dolaşım hakkı birinci öncelik tır
AB nin doğalgaz ihtiyacından bize ne .ülkemizi batırmaya çalışanlara zırnık koklatmayacaksınız.
TC nin uzerindeki ambargolar kalkmadan hicbirine izin yok
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:07)