E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Amerikan şirketleri Avrupa pazarını kademeli olarak terk ederken Çinli şirketlerin sayısıysa giderek artıyor. Çin’den AB ülkelerine yapılan doğrudan yatırımlar çoktandır 100 milyar doları aştı, başta liman işletmeleri olmak üzere Avrupa’nın birçok önemli altyapı tesisiyse el değiştirdi.
Sputnik'teki haberde bu sürecin perde arkası bilgiler yer aldı.
LİMANLARA YATIRIM
Çinli gemicilik ve lojistik hizmet şirketi COSCO Shipping 1,5 yıl önce Atina’daki Pire Limanı’nın yüzde 51’lik hissesini 280,5 milyon euro karşılığında satın aldı. Düzenlenen ihalede Çinli şirket, kazandı gözüyle bakılan Amerikan yatırım şirketi Cartesian Capital Group dâhil olmak üzere 5 rakibini eledi. Limanın yeni işletme müdürü, limanı Avrupa’nın en büyük konteyner merkezine, Yunanistanı ise Asya ile Doğu Avrupa arasında güçlü bir aktarma merkezine dönüştürme sözü verdi.
Geçtiğimiz yılsa COSCO şirketi, 200 milyon euro ödeyerek İspanyol Noatum Port Holdings’in hisselerinin kontrol paketini, Danimarkalı Maersk şirketinden de 42 milyon dolar karşılığında Belçika’nın Zeebrugge limanındaki konteyner terminalinin tamamını satın aldı.
En çok ses getiren anlaşmaysa Avrupa’nın en eski limanlarından biri olan Hamburg limanında yeni konteyner terminalinin yapım ihalesini, CCCC adlı Çinli konsorsiyumun kazanması oldu. Konsorsiyumda Çin’in en zengin iş adamı, Alibaba şirketinin kurucusu Jack Ma’nın olduğu biliniyor.
Rusya Stratejik Komünikasyon Merkezi Başkanı Dmitriy Abzalov, “Tüm bu anlaşmalarda Çinlilerin karşısında Amerikan sermayeli şirketler vardı ve bu durum, Avrupalıların kendi pazarlarına ABD’li şirketlerin yerine Çinli yatırımcıları bırakmakta daha istekli davrandıklarını gösteriyor” açıklamasında bulundu.
ÇİN'İN AVRUPA YATIRIMLARI 6 YILDA 22 KAT ARTTI
Çinli yatırımcılar limanların yanı sıra Avrupa’da diğer önemli altyapı tesislerini de satın alıyor ya da söz konusu tesislerde belli bir paya sahip oluyor.
Berlin merkezli Mercator Çin Araştırmaları Enstitüsü’nün (MERICS) son verilerine göre Çin’in Avrupa’nın ekonomisine yaptığı doğrudan yatırımlar 2010’da 1,6 milyar euro dolayındayken 2016’da neredeyse 22 kat artarak, 35 milyar euro'ya ulaştı.
Sadece geçtiğimiz yıl Çinli yatırımcılar Avrupa’da 309 şirket veya şirketlerde pay satın alırken, ABD’nin yaptığı doğrudan yatırımlardaysa yavaşlama görüldü.
Moskova Ekonomi Yüksekokulu’ndan Profesör Aleksey Portanskiy, “Çin Avrupa’daki varlığını aktif bir şekilde arttırıyor. Bu eğilim şu anda çok sayıdaki Amerikalı yatırımcılardan ötürü pek fazla fark edilmese de kesinlikle var” diye konuştu.
Çinli yatırımcılar, Avrupa’da giderek varlığını azaltan Amerikan şirketlerinin yerini alıyor. Son zamanlarda Microsoft, Apple, Google, Alphabet, Facebook, Amazon gibi şirketler Avrupa’daki faaliyetlerini Brüksel’in uyguladığı vergi politikalarından dolayı ve bazen doğrudan baskı nedeniyle kademeli olarak azaltıyor.
Uzmanlar, Çin’in Avrupa pazarındaki açılımına ABD’nin şu anki yönetiminin yürüttüğü koruma politikalarının yol açtığını belirtiyor.
Dmitriy Abzalov, “ABD geçen yıl Paris Anlaşması’ndan çekildiğini açıklayınca diğer ülkeler, bu konuda ortak bir tutum belirlemek için görüşmeler yaptı. Sonuçta anlaşma, ABD olmadan da yürürlükte kaldı. Şimdiyse anlaşmada yer alan en büyük ve en önemli ülke Çin” ifadelerini kullandı.
Aleksey Portanskiy de benzer bir görüş ortaya koyarak, “ABD'nin Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan çekilmesi, Pekin’in desteklediği ve Çin’in oldukça ağırlıklı bir rolde olacağı Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık gibi diğer küresel bir anlaşmayı hayata geçirdi” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:31)