E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği üyesi 28 ülke, 23 ve 26 Mayıs 2019 tarihleri arasında Avrupa Parlamentosu vekillerini seçmek üzere sandığa gidiyor. Parlamento, Avrupa Birliği’nde yaşayan 450 Milyon nüfusu temsil ediyor ve üye ülkeler nüfuslarına göre AP’de temsil ediliyor. Birliğin en kalabalık ülkesi Almanya, 96 parlamento üyesiyle temsil edilirken, Almanya’yı 74 ve 73 sandalye ile Fransa ve İngiltere takip ediyor. 750 temsilci ve 1 başkandan oluşan Parlamento, farklı siyasi yelpazedeki gruplardan oluşuyor. Brexit sürecini geçtiğimiz aylarda Ekim ayı sonuna erteleyen İngiltere de 2019 seçimlerine katılacak ülkeler arasında yer alıyor. 2014 yılında yapılan seçimlerde merkez sağ partilerin temsilcileri parlamentoda en fazla vekille temsil edilme hakkını kazanmışlardı. Sosyal demokratlar ise 189 sandalye ile ikinci büyük grup olarak parlamentoya girdiler. AB kurumları arasında doğrudan halk tarafından seçilen organ olan AP, üye ülkelerde yaşayan vatandaşların demokratik menfaatlerini ve siyasi görüşlerini temsil ediyor. Yasama faaliyetlerini yürütmek, bütçeyi kontrol etmek ve Avrupa Konseyi’ni denetlemek temel işlevleri arasında yer alıyor.
2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerine sayılı günler kala sağ popülist partilerin eksenindeki tartışmalar da yoğunlaşmaya başladı. Aşırı sağ partilerin parlamentoda blok oluşturma çabaları birliğin geleceğini tehdit edebilecek unsurlar arasında gösteriliyor. Ülkeler bazında yapılan genel seçimlerde oy oranlarını ciddi oranda arttıran aşırı sağ partiler Avrupa Parlamentosu seçimlerine daha önce hiç olmadıkları kadar iddialı giriyorlar. 2008 küresel krizi sonrasında oluşan konjonktürde birliğin toplumsal sınıfları arasındaki uçurum derinleşti. İş piyasasının daralması, işçi sınıfıyla beraber orta sınıfı da olumsuz yönde etkiledi. 2013 yılında %11’lere ulaşan işsizlik oranı, Avrupalı seçmenin ana akım siyasi partilere olan güvenini sarstı. Bu süreçte göçmenlerin işsizlik sorununa neden olduğunu düşünen aşırı sağ partiler ile işsizlik sorununa alternatif politikalar geliştirmeye çalışan sol partiler yükselişe geçti. Fransa’da Maria Le Pen’in lideri olduğu Ulusal Cephe, İspanya’da VOX, Almanya’da AfD, İtalya’da Lega Nord’un oylarının yükselmesi ortak bir gelecek hayali kuran Avrupalıları tedirgin ediyor. Öte yandan işsizlik oranının yüksek olduğu İspanya ve Yunanistan’da sol partiler Syriza ve Podemos’un aldığı oylar da solun yükselişe geçtiğini gözler önüne seriyor. Bu bağlamda, sağ ve sol popülizm merkez partilerin aleyhine olacak şekilde büyümeye devam ediyor. Bu durumu anket sonuçları da gözler önüne seriyor. Seçmenlerin büyük çoğunluğu göçmen krizini Avrupa’nın temel sorunu olarak görmeye devam ediyor. Ekonomi ve iklim değişikliği ise sandığa gidecek seçmenin gündeminde ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. 2015 ve 2016 yılları arasında Suriye’deki çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte Avrupa’ya 1 milyondan fazla sığınmacı gelmişti. 2016 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşma ile sığınmacıların en çok kullandığı rotalardan birisi olan ve “Batı Balkanlar rotası” olarak da bilinen Doğu Akdeniz rotası büyük ölçüde kapandı. Her ne kadar göç akını 2016 yılındaki kadar yoğun olmasa da seçmenin gündeminde kalmaya devam ediyor.
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:24)