E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Parlamentosu, Kıbrıs'ta kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması kararından geri dönülmesini, Kıbrıs sorununun iki toplumlu, iki bölgeli federasyon temelinde çözümünü hedefleyen müzakerelerin yeniden başlatılmasını, AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasını istedi.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 'Türkiye'nin yasa dışı eylemleri sonrasında Maraş'ta artan gerilim ve müzakerelerin yeniden başlamasına duyulan acil ihtiyaç' başlıklı bağlayıcılığı olmayan ortak karar tasarısı kabul edildi.
TÜRKİYE KINANDI
Tasarıda kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması "Türkiye'nin yasa dışı faaliyeti" olarak nitelendirildi ve kınandı. Maraş'ın açılmasının adada ayrılığı artıracağı savunularak Maraş'ın statüsünün değişmemesi istendi.
Türkiye'den kararını geri alması, Türk askerini adadan çekmesi, Maraş'ı yasal sakinlerine 'geçici BM yönetiminde' devretmesi ve adanın nüfus yapısını değiştirmemesi istenen tasarıda Kıbrıs sorununun çözümünden sonra AB müktesebatının adanın tamamında uygulanmasının gerektiği belirtildi. Tasarıda çözümün sadece iyi niyet ruhu ve uluslararası hukuk uyarınca diyalog, diplomasi ve müzakereyle bulunabileceği, kalıcı çözümden bütün bölge ülkelerinin fayda sağlayacağı ifade edildi.
AB Konseyi'ne Türkiye'nin eylemlerine karşı birlik içinde kalınması ve Türkiye'ye yaptırım uygulaması çağrısı yapıldı. Yaptırımların yalnızca diyalog, samimi iş birliği ve sahada somut ilerleme olması durumunda uygulanmayabileceği savunuldu.
FEDERASYON VURGUSU
İki devletli, iki toplumlu federasyon temelinde bir çözüm için Kıbrıs müzakerelerinin Crans-Montana'da kalınan yerden en kısa sürede yeniden başlamasına yönelik BM Genel Sekreteri'nin çağrısının vurgulandığı tasarıda, 'tek seçenek' olduğu savunulan bu tür çözüme destek yinelendi ve doğrudan müzakerelerin bir an önce başlatılması istendi. Ayrıca Türk makamlarının iki devletli çözüm kararından üzüntü duyulduğu kaydedildi.
Tasarıda Maraş'ın açılmasının mülkiyet sahipliğini değiştirmeyi hedeflediği, Maraş'ın iadesi umudunu baltaladığı iddia edildi ve bundan endişe duyulduğu kaydedildi. Ayrıca Türkiye'den "Maraş'ın yasal sakinleri" dışındaki kişileri buraya yerleştirmemesi istendi.
Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarının barış ve istikrar arayışlarının yanında olduğu belirtilen tasarıda, AB Komisyonu'na Kıbrıs Türk toplumuna yardımı öngören ikinci Yıllık Eylem Programı'nı hemen uygulaması ve Kıbrıslı Türk ve Rum toplumundaki sivil toplumu desteklemesi çağrısı yapıldı. Tasarıda ayrıca AB ve AB üyesi ülkelere Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için daha aktif rol oynamaları çağrısında bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 15 Kasım'da Maraş'ı ziyareti sırasındaki 'Maraş'ın açılması ve adanın kalıcı olarak ayrılmasına yönelik' açıklamalarından üzüntü duyulduğu belirtilen tasarıda, Türkiye'den tek taraflı adımlardan kaçınması istendi.
Tasarıya eklenen değişiklik teklifinde ise Kıbrıs Rum Kesimi'nin toprak bütünlüğüne destek vurgulandı ve AB ülkelerine, 'üçüncü ülkelerin adada Rum tarafı dışında bir devleti tanımasına' karşı çıkması çağrısı yapıldı.
Ada'da 2004 yılı Nisan ayında oylanan, dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın adını taşıyan, Kıbrıs'ta Türk ve Rum taraflarının bağımsız bir Kıbrıs Devleti'nde bir araya gelmesini öngören Annan Planı'na Kuzey Kıbrıslılar büyük çoğunlukla 'evet' demiş, plana 'hayır' diyen Rumların hemen ardından AB'ye üye kabul edilmeleri KKTC'de büyük hayal kırıklığı yaratmıştı.
POLONYA MİLLETVEKİLLERİ TASARIYA KARŞI ÇIKTI
Oylamaya Avrupa Parlamentosu'ndaki Polonyalı milletvekillerinin çoğu katılmadı.
Parlamentodaki AB-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ryszard Czarnecki'nin girişimiyle Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler Grubu (ECR) üyesi Polonyalı milletvekilleri oylamada yer almadı.
Czarnecki, sosyal medyada, "Ben ve ECR'deki Polonya delegasyonunda yer alan milletvekilleri, Maraş ile ilgili bu karar tasarını desteklemedik. Biz Türkiye ile daha fazla diyalog kurulmasından yanayız" ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kttc federasyona girerse, ne Türklük kalır ne de din. Batılı modern bir toplum olur, arada kaynarlar
bize bir şey yapamazlar.hepsinin durum kötü.muhakkak bir kaç ülkeden veto gelecektir.blöf yapıyor bence.italya , ispanya, diğer ülkeler batmış durumdalar.
Yarın borsa yükseliş devam eder en az yüzde 1 üstü
Eyyy avrupa sen reisi tanımadın mı. Ülkeyi satar yinede size boyun eğmez.
bizler krizlere karsı millet olarak bağışıklık kazanmış durumdayız.asıl sizler düşünün başlarınıza neler neler gelecek.ab yi yönetler kadar cahil yöneticiler yok .bunlar 30-50 sene sonrayı düşünemiyorlar.kuş uçtunmu elinde bir daha kafese dahi koyamazsınız.
Tasarı ilerlemeden önlemlerini geliştirmeli
Avrupa ülkeleri Türkiyeyi Libyada, Kıbrısta, Suriyede, Irakta, Azerbaycanda görmek istemiyor. Ortadoğuda ikinci İsrail olacak büyük Kürdistanı istiyor. Çin ve Rusyayı kuşatmak için Ortasyayı istiyor ama Nahçıvan üzerinden değil Macron uşağı Paşinyanın Rusyasız Ermenistanı üzerinden. Libya tartışılır ama diğerleri Türkiye için hayati önemde. Kabul edilemez istekler. Kırılma yaşanıyor. Çin Avustralyanın yarım milyar dolar kömür yüklü 50 gemisini denizin ortasında bekletiyor. Amerika elektroniği Çinden Vietnama taşıyor. Kuzey Kutbunda petrol arayan Rus şirketlerine yaptırım uyguluyor. Türkiye gümrük birliğinden çıkarak dünya ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları yapmaya çalışsın. Ortada Yunanistan Kıbrıs yok Almanya var. Bunlarla anlaşamayız.
Evet turkıyeden para kacyar zendinlere ve onun yabancılara bızde yarın amborgo koyalım
Ne oldu tutuştunuz mu yıllardır kktc nin haklarını görmezden gel sonrada yaptırım mı çok basit güya kktc hem AB de hemde AB de değil değil mi hemen kktc de bir referandum AB den ayrılık için ardından Bi Kıbrıs Türk cumhuriyeti devletinin ilanı böylece AB ile ayrılmış kendi kaderini tayin etmiş olur halkların kendi geleceğini kendisinin tayin etme özgürlüğü vardır AB de buna bişey diyemiyor sonrası sepeti koluna herkes kendi yoluna bunu Türkiye Cumhuriyeti kktc hemen karar verip referandum tarihini dünyaya ilan etmeli bu taktirde AB şapkayı önüne koyup düşünmeye başlar aksi halde tüm kibrine devam eder
BİZ HENÜZ TAM ÜYELİK KRİTERLERİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİMİZDEN AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ ÜLKEMİZE SALDIRMAK IÇİN BAHANELER ARAMAYA BAŞLADILAR BİR an önce sarı olarak UÇAK ÜRETİMİNE BAŞLAMALI YILDA EN AZ 1000 BİN UÇAK ÜRETMELİYİZ
Cep telefonu üretiyordun 2000 lerde şimdi pil ithai
Ne diyon len sen karanfilli?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:05)