E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupa Konseyi, Türkiye için ihlal süreci başlatıyor---

Avrupa Konseyi, Türkiye için ihlal süreci başlatıyor

Avrupa Konseyi, Türkiye için ihlal süreci başlatıyor
02 Aralık 2021 - 19:32 borsaningundemi.com

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, tutuklu bulunan Osman Kavala için Türkiye'nin AİHM kararını yerine getirmediğini belirterek ihlal sürecini başlatma kararı verdi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin düzenlediği oylama sonucu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen iş insanı Osman Kavala’yı tahliye etmeyen Türkiye için ihlal sürecinin başlatılmasına karar verildiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren ‘Türkiye’nin Soros’u’ diye hedef gösterdiği Kavala, 17 Ekim 2017’de gözaltına alınıp 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

1493 gündür tutuklu olan Kavala, ‘casusluk’, çArşı ve Gezi davalarının birleştirilmesiyle oluşturulan ‘torba dava’da en son 8 Ekim’de hakim karşısına çıkmış ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

AİHM 10 Aralık 2019 tarihinde Kavala’nın tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetmiş, ‘derhal serbest bırakılması’nı istemişti.

AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala’nın 30 Kasım’a kadar serbest bırakılması için süre vermişti. Aksi halde Avrupa Konseyi üyesi Türkiye hakkında taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) uymadığı gerekçesiyle ihlal prosedürü başlatacağına dikkat çekilmişti. Bu, Kavala dosyası için Türkiye açısından son uyarı anlamındaydı.

Ezici çoğunluk ‘ihlal’ talep etti

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre bakanlar komitesi adına büyükelçiler seviyesinde toplanan ve AİHM kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu delegeler komitesinin üç gün boyunca yaptığı toplantılar sona erdi.

Komite oylamayla Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasını talep etti. Oylamada ihlal sürecinin başlatılabilmesi için üye ülkelerin üçte ikisinin oyu gerekiyordu.

Habere göre, 47 üyeli Avrupa Konseyi’nde bu sürecin başlatılması için gerekli 32’den fazla üye Ankara aleyhine el kaldırdı.

Resmi kararın yarın açıklanması beklenirken, Türkiye’yle ilgili ihlal süreci başlatılması kararıyla birlikte bununla ilgili resmi bir bildirim Türkiye’ye gönderilecek ve Ankara’dan belirli bir süre içinde yanıt vermesi talep edilecek.

Türkiye, üyelikten çıkarılabilir

İkinci aşamada ise bakanlar komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46’ncı maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye’yi toplu bir şekilde AİHM’e şikayet etmek için ayrı bir karar alacak. Bu yönde alınacak kararda da üyelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

AİHM’nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da komite, Türkiye’ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi

10 elçinin Kavala çağrısının arkasında Biden var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.