E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global hisse senedi endeksi, 2009 yılında başlatmış olduğu yükseliş trendini sürdürmekte. 2008 yılında global finansal krizin ardından dünyada merkez bankalarının büyümeyi destekleyici politikaları özellikle finansal sisteme sağlanan kamu destekler paralelinde 2009 yılının ikinci yarısından itibaren küresel hisse senetlerinde görülen toparlanma 2010 yılında da devam etmişti. İlerleyen yıllarda çeşitli ekonomik ve siyasi gelişmelerin etkisiyle zaman zaman duraksama görülse de, yükseliş trendi etkili olmaya devam etmekte. Özellikle 2016 yılı Kasım ayında Trump’ın ABD’de başkan olması sonrası global Hisse senetlerinde görülen yükseliş, Avrupa’da siyasi risklerin azalması ile birlikte ivme kazandı. Global bazda hisse senetlerinin piyasa değeri yıl başından bu yana %9,31 oranında artış kaydederek 73 trilyon $ tutarına ulaşmış olup, 2015 yılındaki zirve seviyesini yenilemiştir. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta sonu yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AB/Euro lehdarı Emmanuel Macron’un Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olması sonrasında, haftanın ilk işlem gününde global hisse senedi endeksinin 1897 seviyesini test ederek 2014 yılındaki zirve seviyesini yenilemiş olması da söz konusu yükseliş trendinin etkili olduğunun diğer bir göstergesidir.
Grafik 1: Global Hisse Senedi Endeksi (2000-2017)
Grafik 2: Dünya Hisse Senetleri Piyasa Değeri (2007-2017)
Piyasa değeri açısından ele aldığımızda, global hisse senetleri piyasasının %14’ünü oluşturan Avrupa hisse senetleri son birkaç yıldır görülen zayıf seyrini geride bırakarak tüketici güveni ve büyüme beklentilerinde görülen iyileşme ve siyasi risklerin de geride bırakılması ile yönünü yükselişe çevirmiştir. ABD Doları bazında bakıldığında; MSCI Avrupa endeksi Trump’ın ABD’de başkan seçilmesi sonrasından günümüze %18 oranında yükselerek ilgili dönemde %15 oranında yükseliş kaydeden S&P 500 Endeksi ile farkı kapatmaya çalışmıştır. Önümüzdeki dönemde endeksler arasındaki söz konusu farkın daha da kapanması beklenmektedir.
Grafik 3: Dolar Bazında MSCI Avrupa Endeksi ve S&P 500 Endeksi
Grafik 4: Dax Endeksi ve Euro Bölgesi Tüketici Güveni
2017 yılının neredeyse tamamını seçim süreci ile geçirecek olan Avrupa’da Mart ayında Hollanda’da gerçekleşen seçimlerde popülist söylemleri ile öne çıkan Geert Wilders’ın kazanamaması ve söz konusu seçim sonucunun Fransa ve Almanya’ya örnek teşkil edebileceği beklentileri sonrası Avrupa Hisse piyasalarında yükseliş görüldü.Hollanda seçimleri sonrası Fransa’da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde anketlerde AB lehdarı Macron’un ön plana çıkması ile Avrupa hisse piyasalarında görülen yükseliş etkisini sürdürdü. Bu paralelde yıl başından bu yana Almanya’da Dax endeksi %10 oranında yükseliş kaydederken, Fransa’da CAC 40 Endeksi ilgili dönemde %13 oranında yükseliş kaydetmiştir. Avrupa’da gerek siyasi risklerin azalmasının etkisiyle tüketici güveninde görülen artış gerek devam eden parasal genişlemenin yavaş da olda büyüme beklentilerinde iyileşme yaratmasının etkisiyle Avrupa hisse piyasalarında görülen yükselişin seçim süreci Eylül ayında sona erecek olan coğrafyada etkisini sürdürmesi beklenebilir.
Tablo 1: Avrupa Hisse Senetleri Piyasa Değeri Gösterimi
Grafik 5: Avrupa Hisse Senetleri Piyasa Değeri
Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:03)