E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa ekonomisinden kötü sinyaller geliyor---

Avrupa ekonomisinden kötü sinyaller geliyor

Avrupa ekonomisinden kötü sinyaller geliyor
06 Ağustos 2014 - 14:54 borsaningundemi.com

İtalya'da ekonominin resesyona girmesi ve Almanya'daki fabrika siparişlerinin düşük gelmesi Avrupa ekonomisine darbe vuruyor

İtalya ekonomisinin ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde daralarak resesyona girmesi ve Almanya fabrika siparişlerinin jeopolitik gerilimlerin tırmanması ve küresel büyümenin yavaşlaması ile 2011’den bu yana en büyük düşüşü kaydetmesi, Euro Bölgesi ekonomik toparlanmasını tehdit ediyor.

Ulusal istatistik enstitüsü Istat'ın Roma'da yaptığı açıklamaya göre, İtalya'da gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ikinci üç aylık döneminde, yüzde 0.1 gerilediği önceki çeyreğe göre, yüzde 0.2 düştü. Berlin’de bulunan Ekonomi Bakanlığı açıklamasına göre, sezonsal dalgalanmalar ve enflasyonla güncellenen fabrika siparişleri, Haziran ayında yüzde 3.2 geriledi. Açıklanan iki veri de Bloomberg anketine katılan ekonomist tahminlerinin altında kaldı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) iki ay önce mevduat faizini negatife düşürmeyi içeren benzeri görülmemiş bir teşvik paketi açıklamıştı. AMB’nin Ağustos ayı para politikası toplantısı öncesinde ise İtalya ve Almanya’dan olumsuz veriler geldi. AMB’nin aldığı önlemlerin ekonomiye yansımasının zaman alacağı belirtilirken, anketler Ukrayna’daki krizin Euro Bölgesi’nin ekonomik toparlanmasına yönelik güveni zayıflattığını gösteriyor.

Frankfurt’ta bulunan Commerzbank AG başekonomisti Joerg Kraemer, “Bugün açıklanan veriler endişe verici ve Euro Bölgesi toparlanmasının hala ağır ilerlediğini gösteriyor. AMB ekonomik görünümünün aşağı yönlü olduğuna yönelik riskler açıklanan veriler ile artıyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2014 yılı için küresel ekonomi görünümünü geçtiğimiz ay düşürdü. Buna göre dünya ekonomisi, 2014’te yüzde 3.4 genişleyecek. Nisan ayında ise IMF tahmini yüzde 3.6 büyüme görüleceği yönündeydi. 2015 yılında ise büyüme yüzde 4 olarak belirlenirken Nisan ayında öngörü yüzde 3.9 idi.

İtalya'da gençler arasında işsizliğin yüzde 40'ın üzerine çıkması ve ülke borcunun 2 trilyon euro (2.7 trilyon dolar) civarında olması ile birlikte, Başbakan Matteo Renzi, Euro Bölgesi'nin üçüncü en büyük ekonomisini tekrar büyüme yoluna sokma konusunda baskı altında. Beklenenden daha düşük gerçekleşen büyüme, Renzi'nin, açık-GSYİH oranını bu yıl yüzde 2.6'ya düşürme ve Avrupa'nın ikinci en büyük borç yükünü daraltma planlarını zayıflatabilir. 

Avrupa Birliği, geçtiğimiz hafta Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek sağlaması nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımları genişletme kararı aldı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya ise yaptırımlardan jeopolitik risklerden olumsuz etkilenerek ikinci çeyrekte olası bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya kaldı.

Londra’da bulunan BNP Paribas SA Avrupa ekonomisti Evelyn Herrmann, “İmalat sektörü görünümü cesaret vermiyor. Temmuz ayında yoğunlaşan jeopolitik gerilimler ivmelenmeyi yavaşlatabilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)