E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği aslında özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin nabzını doğru tutmasıyla tanınır. Odalar birliği yılda üç kez şirketlere durumlarının nasıl olduğunu, ekonomik manzarayı nasıl değerlendirdiklerini ve yakın gelecek için ne planladıklarını sorar. Bu yılın başlarında ortaya çıkan sonuç özel sektörün 2013’ün iyi geçmesini beklediğini göstermekteydi.
Odalar Birliği Başkanı Martin Wansleben ilkbahar konjonktür anketine gelen 24 bin yanıttan, ekonomik canlanma beklentilerinin ertelendiği sonucunu çıkarıyor:
“Sonuçların hayal kırıklığı yarattığını söyleyebilirim. Bundan önceki tahminlerimiz, büyüme hızının bu yıl yüzde 0,7 olacağını göstermekteydi. Kışı yara almadan atlatıp yavaş da olsa tedricen düzeleceğimizi sanıyorduk. 2012’nin son çeyreğinin iyi geçmediğini biliyorduk. Ama şimdi, geçen yılın son aylarının sandığımızdan da kötü geçtiğini ve kış durgunluğunu atlatmak için çok daha dinamik bir gelişmeye ihtiyacımız olduğunu anlıyoruz.”
EKONOMİ İSTİKRAR KAZANIYOR
Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nin yüzde 0,3’lük büyüme hızı tahmininin ekonomiye arzulanan ivmeyi kazandırmaya yetmeyeceği belli oldu. Gerilemede rol oynayan başlıca faktör Avrupa ekonomisinin bir türlü istikrar kazanamaması. Özel sektör dünya piyasasından da umutlu değil ki ihracat beklentileri yerinde sayıyor. Soğuk kış mevsiminin nisan ayına kadar sarkması da ekonomiye iyi gelmedi. Odalar Birliği Başkanı Wansleben yıla kötü girmiş olmanın etkisinin uzun süreceğini ve farkı kapatmanın kolay olmayacağını söylüyor. Ancak özel şirketlerin beklentilerinden birtakım pozitif trendler çıkarmak da mümkün.
Özel sektörden gelen istihdam ve yatırım planlarıyla ilgili verilerin umut verici olduğunu belirten Wansleben, “Beklentilere baktığımızda, özel sektörün sıfır büyüme ya da resesyona düşme endişesinin olmadığını görüyoruz. Münferit işletmelerle görüştüğünüzde de, sanayici sürünerek de olsa darboğazı aşacaklarını söylüyor. ‘Durum pek iyi değil ama iddialı yatırım planlarımız var', diyorlar. Eleman almaya korksalar bile istihdamı arttırmaları, geleceğin pazar ve ürünlerine yatırım yapmaları oldukça ilginç bir durum” diyor.
Odalar Birliği sanayi sektöründe istihdamın 250 bin aratacağını tahmin ediyor. İşletmelerin en büyük sıkıntısı, işe uygun eleman bulamamak. Ekonomik durgunluğa rağmen vasıflı işgücü talebinde azalma olmadı. Odalar Birliği Başkanı Martin Wansleben, Alman işletmelerinin en büyük probleminin kalifiye eleman açığı olduğunu belirtiyor. Wansleben, “Nüfus yaşlanmasının istihdam piyasasını kendiliğinden boşaltacağı endişesine katılmıyoruz. Bu olmayacak. Nüfus yapısını yönlendiremeyen ülke yatırım yeri olma cazibesini kaybeder. Yatırımlar, kalifiye eleman ve müşterinin olduğu ülkelere kayar” açıklamasını yapıyor.
Wansleben Güney Avrupa'nın kriz ülkelerindeki gençlerin işsizlik yüzünden Almanya'ya yerleşmelerinin Alman ekonomisine sınırlı yarar sağladığı, geldikleri ülkelere ise çok şeyler kaybettirdiği görüşünde:
“İki şık var. Ya İspanya'da öğrenim imkânı ve gelecek beklentisi olmadan oturmak, ya da Almanya'da öğrenim görüp gelecek umudu kazanmak. Bu vasıflı işgücünü çalmak anlamına gelmez. Aksine, İspanya, Yunanistan ve diğer kriz ülkelerinin gençlerine gelecek vaat edebilmesi Almanya'nın da çıkarınadır.”
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği bu nedenle, gençlere iş bulmayı kolaylaştıran ikili Alman eğitim sistemini Güney Avrupa ülkelerine ihraç etmeye çalışıyor. Ancak bunun için de, o ülkelerdeki işletmelerin kalifiye eleman yetiştirme yükümlülüğünün kendilerinde olduğunu kavraması gerekiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:25)