E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa Birliği'ne sert çıktı---

Avrupa Birliği'ne sert çıktı

Avrupa Birliği'ne sert çıktı
06 Mart 2014 - 14:36 borsaningundemi.com

"Neden yanlarında Ukrayna’yı istiyorlar da Türkiye’yi istemiyorlar? Bunun mantığı nedir? Bence bunun bir mantığı yok”

"BRIC" ülkeleri kavramının mucidi, uzun yıllar Goldman Sachs'in Başekonomistliği'ni ve Varlık Yönetimi Başkanlığı'nı yürüten ünlü İngiliz ekonomist Jim O'Neill, Avrupa Birliği’ni eleştirerek, Avrupa, Ukrayna ile daha iyi ilişkiler, daha güçlü ekonomik bağlar kurmak istiyor da Türkiye ile niye istemiyor? Bunun bir mantığı yok” dedi.

The Economist’in düzenlediği Üst Finans Yöneticileri Zirvesi’nde açılış konuşması yapan O’Neill Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin olarak, “Eğer Avrupa gerçekten Ukrayna’nın istediği şekilde yol alması için güçlü bir duruş sergilemiş olsaydı belki de bütün bu karmaşa yaşanmazdı” dedi.

Avrupa’nın Türkiye ile neden daha yakın ilişki içerisinde olmadığına ilişkin eleştirilerde bulunan O’Neill, “Avrupa, Ukrayna ile daha iyi ilişkiler, daha güçlü ekonomik bağlar kurmak istiyor da Türkiye ile neden istemiyor? Neden yanlarında Ukrayna’yı istiyorlar da Türkiye’yi istemiyorlar? Bunun mantığı nedir? Bence bunun bir mantığı yok” ifadelerini kullandı.

ABD ve Çin’in büyüme hızları açısından yer değiştirebileceği öngörüsünde bulunan O’Neill, “ABD büyük bir olasılıkla biraz daha eski Çin gibi olacak. Biraz daha tasarruf edip, biraz daha az harcayacak ve bu şekilde daha az ticaret açığı vermiş olacak. Çin de büyük ihtimalle bunun tam tersi yönde hareket edecek. Çin’in yavaşlamasının asıl sebebi Çin’de otoritelerin odaklandığı nokta niceliksel olarak yüksek büyümeden çok, ekonomik büyümenin niteliğinin artırılması” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın ekonomik verilerinin iyileşmeye işaret ettiğini vurgulayan O’Neill, “AB ekonomisinde artan şekilde büyümeyi görüyoruz. Avrupa’nın çevre ekonomileri olan İspanya ve İtalya da son verilere göre daha iyi bir ekonomik bir büyüme gösteriyor. İngiltere’de satın alma yöneticileri verilerine göre gelecek birkaç çeyrek boyunca G-8 ülkeleri içerisinde en güçlü büyümeyi kaydedecek” dedi.

ABD ekonomisinin son iki aylık verilerinin beklenen kadar iyi gelmediğini belirten O’Neill, şöyle devam etti:

“ABD ekonomisinin geçen senenin sonuna doğru ciddi bir şekilde iyileştiğini görüyoruz. Fakat son iki ay içerisinde, son verilere göre bu iyileşmenin şaşırtıcı bir şekilde daha yumuşak olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki iki aylık dönem ABD verileri için tahmin edilenden daha önemli olacak. Çünkü herkeste beklenti ABD ekonomisindeki büyümenin yeniden hızlanması yönünde. Eğer ABD ekonomisi yavaşlarsa bu negatif anlamda bir sürpriz olur.” 

 Türkiye 2050’te en büyük 14. Ekonomi 

Gelişmekte olan ekonomiler arasında Nijerya’nın oldukça başarılı bir ekonomi yönetimi gösterdiğini vurgulayan O’Neill, Nijerya’nın 2015 yılında dünyanın en büyük 15. ekonomisi olacağını öngörüsünde bulundu. O’Neill’in sunumunda kullandığı projeksiyona göre, Türkiye ekonomisinin  2050 yılında dünyanın en büyük 14. ekonomisi olması bekleniyor.

Ukrayna’da son günlerdeki gelişmelerin küresel ekonomiye ilişkin etkilerine de değinen O’Neill, Rusya’nın G-8 den çıkarılmakla tehdit edilmesinin gereksiz bir adım olduğunu belirterek, “Rusya’yı G-8’den çıkarmak Rusya’nın çok da umurunda... Zaten neden Rusya G-8’in içerisinde de Çin değil? Tamamen saçmalık” dedi.

  “Rusya ile kavga zarar verir”

Rusya’nın G-8’den çıkarılmamak için Batı'ya yalvarmasının beklenmemesi gerektiğini belirten O’Neill, “ABD için Rusya’nın bu zamana kadar yaptıkları karşılığında cezalandırmak için sert yorumlar da oldukça zor. Rusya dünyada, bölgesindeki başka bir ülkeye girmiş tek ülke değil.  ABD de bunu yaptı. Biz de buna dahil olduk” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya karşı Bat'ının uygulayabileceği olası yaptırımlara değinen O’Neill, “Kendimize bu süreçte zarar vermek istiyor muyuz, bunu sormamamız lazım. Bunu yakından takip etmesi gereken ülke Almanya. Rusya ile büyük bir kavgaya girişmek aslında onlara zarar verir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Stratejits06 Mart 2014 20:06

    Kırım rusya ile birleşme talebi gibi Türkiye kuzey süriye ve kuzey ırakla birleşirsek AB ye hiç htiyacımız olmaz , ozaman onlar gelir bizimle birleşmek ister hep! nedenmi? ekonomik kaynakların birleştiğini düşünün? cari açık olmaz cari fazlalık olur ! turkiye yılda ne kadar daha para basma hakkı elde eder? bu bu coğrafyada yaşayan butun halkların yararına. bütün sivil kuruluşlarda bu yönde amaç ve bilinç geliştirmeli

  • ali uzun06 Mart 2014 16:32

    işte doğru söze nedenir...ukraynaya nerdeyse halı döşeyecekler...rusyadan koparmak için..

  • Yavarma06 Mart 2014 15:16

    Avrupa birligine yalvaricagina calis,Durust ol ,Herseyi Kendi Gelecigin icin yap,(norvecin yaptigi gibi)

  • Gunaydin06 Mart 2014 15:14

    Av Birligi Bir hiristiyanlar kulubudur Bunu Kabul etsenizde etmesenizde Bu bir gercektir,T,C Icin Av Birligi haleden ote deyildir,Umarim Turk Milleti Kendi benligini bulur ve Herseyi Avrupa birligi icin deyilde Kendi Gelecegi icin Calisir

  • ali06 Mart 2014 15:03

    çünkü Ukrayna Müslüman değil...hıristiyan...bunu anlamayacak ne var?