E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2008 yılında ABD'de başlayan ekonomik kriz kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. ABD'de bankalar kapandı, krediler ödenemez hale geldi, büyük şirketler iflas korumaya başvurdu. Bu durumdan Avrupa da nasibini aldı!
Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre, Amerika'da bundan 5 yıl önce Wall Street'te hamburgerinin içine altın yaprağı koyduran bankacıların yarattığı krizin faturasını dünya ödemeye devam ediyor. Krizin büyük faturası ABD'ye çıktı. Dünyanın en büyük ekonomisinde son 4 yılda çıkan batık faturası 12.8 trilyon dolar. AB ise krizin ikinci büyük kaybedeni oldu. Şu ana kadar ortaya çıkan batık tutarı 4.5 trilyon euro yani 5.9 trilyon dolar. Ancak bu AB'nin batıklarının artmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü AB'de kriz dibe vurmuş değil ve batıklar yeni ülke iflaslarıyla giderek artıyor. Yani Batı'nın krizle elinden kayan serveti 18.7 trilyon doları buldu. Bu rakam milli geliri 2011 itibarıyla 774 milyar dolar olan Türkiye'nin 30 katına ve dünyanın toplam milli gelirinin ise yüzde 26.7'sine karşılık geliyor Avrupa Komisyonu'nun son raporuna göre Avrupa küresel krizin başladığı 2008 yılından Ekim 2011'e kadar bankalara ve reel kesime parlamentolar tarafından aktarılan kaynağın AB'nin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 36.7'si anlamına geliyor.
1.6 TRİLYON BANKALARA
Faturadan aslan payını alan Avrupa'daki bankaların kasalarına devlet bütçelerinden giden paranın toplam tutarı ise 1.6 trilyon euroyu buldu. AB ülkelerinin bankalara sağladıkları yardım AB GSYH'sının yüzde 13'üne ulaştı.
FİNANS AB'NİN ÜÇ BUÇUK KATIYDI
AB ülkeleri yardımın yüzde 67'sini finansman garantisi şeklinde verdi. Avrupa'da krizin derinden hissedilmesinin ardında bankacılığın ulaştığı devasa yapı da etkili oldu. Kriz öncesi finans sektörünün toplam büyüklüğü 2008'de 43 trilyon euroya çıktı. AB GSYH'nın üç buçuk katına ulaşan bankaların en büyük 10'unun bilançosu ise 1 trilyon euroya kadar çıktı.
AVRUPA 4.5 TRİLYON EUROYU KRİZE HARCADI
Avrupa'da en büyük hasarı alan ise İngiltere, Fransa ve Almanya oldu. Bu üç ülkenin sırasıyla finansal kesimlerinin büyüklüğü 9.93, 8.52 ve 8.45 trilyon euroyu buluyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:27)