E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emekli büyükelçi ve 23. Dönem MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, kaleme aldığı Dışişleri İskelesi kitabında Atatürk ile ilgili bilinmeyen bir konuya değindi. Kitabında, tedavi için Berlin’e gitmeye hazırlanan Atatürk için özel olarak jöle rakı hazırlandığını ve Berlin’e gönderildiğini kaydeden Bölükbaşı şunları yazdı:
“Bonn’a gelişimden kısa bir süre sonra Türk rakısı konusunda akademik bir çalışma yapan bir araştırmacı randevu istedi. Kendisiyle görüştüm. Anlattığı şuydu; Atatürk’ün rahatsızlığının ağırlaştığı ilk dönemde tedavi için Berlin’e gitmesi düşünülmüş. Randevular alınmış, seyahat hazırlıkları başlatılmış. Bu arada Tekel İdaresi, Atatürk’ten önce Berlin’e beş küçük fıçı özel jöle rakı göndermiş. Ancak, hastalığı çok ağırlaşınca Berlin’e gidememiş. Rakı fıçıları ise Berlin’e ulaşmış ve Türk Büyükelçiliği’ne teslim edilmiş.
Araştırmacının resmi kayıtları olduğunu sö
lediği bu hikâyeyi dinleyince çok heyecanlandım. Atatürk için özel hazırlanan fıçı içinde jöle rakıyı ilk defa duyuyordum. Nasıl hazırlandığını ve içildiğini sordum. Rakı katılaştırılıyor, yosun özü gibi bağlayıcı özelliği olan bir madde ile karıştırılıp jöle haline getiriliyordu. Kullanılacağı zaman bir yemek kaşığı jöle bir kap su içinde ısıtılıyor, bir gece dinlendirildikten sonra servise hazır hale getiriliyor. Araştırmacı, kullanılmayan fıçı rakıların İkinci Dünya Savaşı sonrası Berlin’den Bonn’a taşınırken buraya getirildiğine ilişkin bir bilgiye ulaştığını söyleyince hemen ‘içki kavı’ndan sorumlu garsonu çağırdım. Bilgisi olup olmadığını sordum. Cevabı benim için tam bir hayal kırıklığıydı. Evet, fıçı rakılardan biri Bonn’a gelmiş ve ne olduğu bilinmeden uzun süre kavda bir köşede sahipsiz kalmış. Ren Nehri’nin taşması sonucu büyükelçilik kavını su basmış, parçalanan fıçı da atılmış."
‘JÖLE RAKI LOKUM GİBİ AĞIZDA ERİR’
Vatan gazetesine jöle rakıyı anlatan Yiyecek - İçecek Danışmanı Vefa Zat, 50’li yıllara kadar Türkiye’de bu yöntemin uygulandığını söyledi. Zat, jöle rakının istenildiğinde lokum gibi yenildiğini söyledi:
“Jöle rakı 1950’li yıllardan 90’lı yıllara kadar hiç kullanılmadı. 90’lı yıllardan sonra sadece bazen belirli barmenler tarafından özel olarak üretiliyordu. Su ile inceltiliyor ve daha sonra bağlayıcı maddeler kullanılarak jöle haline getiriliyordu. Rengi süt beyaza dönüşüyordu. İstenildiğinde jöle olarak da yenilebiliyordu. Tıpkı lokum gibi ve ağızda eriyordu.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:26)