E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiAtatürk Havalimanı’nın kapanması TAVHL’i nasıl etkileyecek---

Atatürk Havalimanı’nın kapanması TAVHL’i nasıl etkileyecek

Atatürk Havalimanı’nın kapanması TAVHL’i nasıl etkileyecek
16 Nisan 2019 - 10:53 borsaningundemi.com

Alan Yatırım Atatürk Havalimanı’nın kapanması ile TAV Havalimanı Holding'in nasıl etkileneceğini analiz masasına yatırdı.

ÖZET BİLGİLER

TAV, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesini kazanan Tepe ve Akfen Grupları’nın ortak girişimi olarak kuruldu. Hem havalimanı yapım projelerinde hem de havalimanı işletmeciliğinde kısa süre içerisinde küresel bir marka konumuna gelen TAV Havalimanları Holding, 2007 yılında halk arz edildi. 2012 yılında ise Aeroport de Paris SA (Group ADP), TAV Grubu’nun çoğunluk hissedarı haline geldi. Şirketin ödenmiş sermayesi 363 milyon 281 bin TL olup, piyasa değeri yaklaşık 8.8 milyar TL (1.5 milyar US$)’dir.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın önde gelen havalimanı işletmecileri arasında yer alan TAV Havalimanları, Türkiye’de Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum, Gazipaşa Alanya ve Antalya havalimanlarını işletmektedir. Yurtdışında ise, Gürcistan’da Tiflis ve Batum,  Tunus’ta Monastir ve Enfidha-Hammanet, Makedonya’da Üsküp ve Ohrid, Suudi Arabistan ve Hırvatistan’da faaliyet göstermektedir. Duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı faaliyetleri göstermektedir.

TAV Havalimanları Holding 6 Nisan 2019 tarihi itibariyle ticari yolcu trafiğine kapatılan ve %100 iştiraki olan Atatürk Havalimanı’ndaki faaliyetlerini durdurmuştur. 03.07.2015 – 02.01.2021 tarihleri arasındaki 15,5 yıl süreyle işletme hakkını bünyesinde bulunduran şirkete, Atatürk Havalimanı’nın sözleşme süresinden önce ticari uçuşlara kapanması nedeniyle 2 Ocak 2021 tarihine kadar olan süre için potansiyel kar kaybı DHMİ tarafından tazmin edilecektir. Tazminatın ne şekilde ve nasıl ödeneceği henüz belirli olmamakla birlikte yaklaşık 650 milyon € seviyesinde olabileceği tahmin edilmektedir. Atatürk Havalimanı için hisse üzerinde fiyatlanmanın gerçekleştiğini ve DHMİ tarafından tazminatın ödenmesi ile birlikte fiyatlamaların üzerindeki etkisinin ortadan kalkacağını düşünmekteyiz.

Gelir ve Gider Dağılımı

2018 ciro rakamlarına göre Atatürk Havalimanı gelirleri Şirket gelirinin  %48’ini oluşturmaktadır. 2018 yılında Atatürk Havalimanı’nın faaliyeti göz önünde bulundurulduğunda havacılık gelirlerinin yaklaşık %78’si yurtiçi havalimanlarından elde edilirken yaklaşık % 22’si yurtdışı havalimanlarından elde edilmiştir.

Portföyünün en fazla kar getiren havalimanının kapatılmasının öncesinde yeni yatırımlara yönelen şirket, 2018 yılında Antalya Havalimanı’nın %49’unu satın almıştır. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise %40 hissesi için Limak grubu ile  hisse alım sözleşmesi imzalamış olup, mevcut ortak olan Malaysia Airports’un sahip oldukları ön alım haklarını kullanıp kullanmama kararı beklemektedir. Yeni Havalimanı’nın faaliyete başlaması ve Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara kapatılmasıyla şirket, İstanbul’un büyüme potansiyelinden faydalanmak ve bir ayağını İstanbul’da tutmak için Sabiha Gökçen Havalimanı fırsatını değerlendirmek istemektedir.

Tav Havalimanları Holding’in gelirleri havacılık ve havacılık dışı faaliyetlerinden elde edilmektedir. Havacılık gelirleri yolcu başına sabit ücret tarifesinden oluşmaktadır. Gelirlerinin yarısından fazlasını havacılık faaliyetlerinden elde etmesinden dolayı yolcu trafiği önem arz etmekte olup, yalnızca giden yolcudan ücret alınmaktadır. Yolcu başına dış hat ücreti, iç hat ücretinden daha fazla olduğu için, şirket için en karlı yolcu tipi dış hat yolcularıdır. Havacılık dışı hizmetlerinde ise şirket, işlettiği havalimanlarında, ATÜ’nün elde ettiği gelirlerden %40, BTA’nın gelirleri üzerinden ise %35 komisyon geliri elde etmektedir.

Havacılık gelirleri, Tunus, Bodrum, Gürcistan ve Makedonya’daki güçlü dış hat yolcu büyümesi ile artış gösterirken, gümrüksüz mağaza olarak geçen Duty Free gelirlerinde Türk Lirasının değer kaybının Türk yolcuların alım gücünü etkilemesi ve Avrupalı yolcuların harcamalarındaki düşüş nedeniyle 2018 yılında düşüş yaşanmıştır.

2018 yılında personel giderlerinde yeni projeler nedeniyle çalışan sayısındaki artış ve 4. çeyrekte artan kıdem tazminatı giderlerinden kaynaklı artış görülmüştür. Atatürk Havalimanı operasyonlarının durmasıyla TAV’ın, 4.500 kişiyi işten çıkaracağı ve toplamda 204 milyon TL tazminat ödeyeceği açıklanmıştır. Söz konusu tazminatlar ile bir sonraki dönemde personel giderlerinde artış öngörülebilir.

Gelir ve Giderlerin Döviz Cinsinden Dağılımı

En önemli gelir kalemini oluşturan yolcu başına alınan ücret direkt dış hat, transfer dış hat ve iç hat olarak değişiklik gösterip Euro cinsinden tarifelendirilmektedir. Tav Havalimanları Holding’in gelirlerinin %53 ile ağırlıklı kısmı Euro cinsinden olup, faaliyet giderlerinin %52’si TL bazlıdır. Bu nedenle EUR/TL kurundaki olası yükselişler şirketin karını olumlu etkileyecektir.

DEĞERLEME

TAV için iki ayrı değerleme yöntemi kullanılmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi (%25 Ağırlık) ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir (%75 Ağırlık). Mevcut benzer rakip şirketler TAV gibi Dünya'da aktarma noktaları olarak kullanılan önemli uluslararası havalimanlarının işletmeciliğini yapmakta olup, Atatürk Havalimanı'nı da (AHL) aynı segmentasyonda değerlendirerek TAV'ın değerlemesini bu ölçüde yapmış bulunuyoruz. Şirket 2021'e kadar AHL'nin işletim haklarına sahip olup, uçuşların 2019 yılından itibaren 3. Havalimanına aktarılarak AHL'nin kapatılma kararı…

Raporun tamamı ve TAVHL için hisse başına olması gereken fiyat ve yükseliş potansiyeli oranı için TIKLAYINIZ...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 267,75
En Yüksek: 268,75
En Düşük: 266,00
Değişim 0,00 %
FK: 11,07
PD / DD: 1,60
İşlem Hacmi 101.957.629
Toplam Adet: 380.264
Ağırlıklı Ort.: 268,12
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • süheyl berkan01 Mayıs 2019 22:26

    Atatürk Havalimanı  ile yeni liman  hava trafiği bakımından eş zamanlı hizmet vermesi çok tehlikelidir.Bu sebepten kapatıldı.

  • azmi16 Nisan 2019 21:06

    Atatürk Havalimanı neden kapatılır, anlayabilmiş değilim. Londra'da tam yedi havalimanı var. Hepsi de aktif. Uçuşlara açık olmalı. Kargo/Lojistik işleri de yapılabilir. Yeni havalimanında  eksikler olabilir, onlar kapatılabilir. 16 Milyonluk İstanbul'a üç havalimanı az bile.....

  • Mustafa16 Nisan 2019 20:08

    Yarısnı kaybediyor işte varlığının eğer 650milyon euroda doğruysa yani havalimanınız batsın

  • Türkoğlutürk 16 Nisan 2019 13:14

    650,000,000, eurede havaalanına önceden kapandığı için TAV firmasına ödenecek para. Eyt ye para kalmaz tabi.