E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​Atalay: Hedef terörün sona ermesi---

​Atalay: Hedef terörün sona ermesi

​Atalay: Hedef terörün sona ermesi
03 Temmuz 2014 - 23:43 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Hedefimiz, terörün sona ermesi, silahların bırakılması ve insanların evlerine dönmesi" dedi

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor. 

Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eleştirileri saygıyla karşıladığını, hepsini samimi kaygılar olarak değerlendirdiğini ifade ederek, "Ülkemizde bütün bu konuların bu kadar açıkça konuşulması da büyük kazanım" dedi. 

Çözüm süreci ile ilgili olarak uzun süredir, büyük bir hassasiyetle çalıştıklarını anlatan Atalay, "Tasarı için yerel seçim sonrasını bekledik.  Seçim öncesi bir iki ay, seçim yoğunluğu ile geçti. Sayın Başbakan'ın başkanlığında geniş toplantılar yaptık. Çözüm sürecinde gelinen safhalar ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili geniş değerlendirmeler yaptık. Bu toplantılara sadece hükümet üyeleri değil, güvenlik birimlerimiz de katıldı" diye konuştu.

 Çözüm sürecinin çerçeve bir yasaya kavuşturulmasının, uzun süredir dillendirilen bir konu olduğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:

"Bu konu akil insanlar raporunda da çok fazla vurgulandı. Sonuçta şekillenen bu tasarıyı huzurlarınıza getirdik. Daha soyut bir çerçeve yasa. Burada tasarı için kimi 'af' kimi başka şeyler söyledi. Öyle şeyler yok bu yasanın içinde. Gerekli olduğunda bu konuda yeni yasal düzenlemeler hazırlanacak ve onlar da huzurlarınıza getirilecek. 

Biz bu süreci şeffaf bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Kimin kiminle konuştuğu, nelerin konuşulduğu gibi pek çok şey açık. Hedefi de baştan açıkladık. Buruda hedefimiz, terörün sona ermesi, silahların bırakılması ve insanların evlerine dönmesi. 

Bu yasada özellikle şeffaflık maddesi koyduk. Toplumsal kesimlerin bu konudaki duygularını, değerlendirmelerini almaya çalışıyoruz. Süreç ne kadar şeffaf yürürse, toplumun desteği o kadar artıyor. Bu süreçle ilgili bundan sonra daha somut adımların atılacağı safhada, bunu şeffaf bir şekilde yürütme niyetindeyiz. Herkes her şeyi bilsin, toplum değerlendirsin. Bu noktayı önemsiyoruz. 

Yasayla ilgili hedef şiddeti bitirmek, silahların bırakılmasını sağlamak, örgüt mensuplarının eve dönüşü ile ilgili devletin düzenleme yapmasını sağlamak ve normal bir toplumsal yaşama geçmek. 

Ülkenin bölünmesidir, özerkliktir.... Buna benzer şeyler duymak bizi üzüyor. Hepimiz burada ülkenin büyük bir sorununu samimiyetle çözmeye çalışıyoruz. 

Bizler, AK Parti için, 'kardeşliğin, birliğin, bütünlüğün çimentosu' deriz. Ülkemizin her yerinde olan bir partiyiz. Biz, Kürt vatandaşlarımızın da en fazla oyunu alan partiyiz. 

Nice şehitlerimizin evlerinde acı hala yaşanır. Bölgedeki acıları iyi biliyoruz. Güvenlikçi bakışla hiçbir ülke sorununu çözememiş. Güvenlikçi çözümler dışında çözümler aramış ve bulmuşlar. Cesaretli liderler, risk alan liderler onlar. 

Çok endişe ve korku içinde çözüm üretilemez. Kaygılarımız var. Geçirdiğimiz tarihi süreç, bölgemizdeki sorunlar... Bunlar bizde kaygı oluşturuyor. Ama korkulara kapılarak hiçbir sorunu çözemeyiz. Cesaretli adımların atılması gerekiyor. 

Burada söylenen, 'Yüce Divandır, sorgulamadır...' Onlar Rabbimizin takdiridir. Biz bu politikaları, milletimiz, ülkemiz için hayırlı gördüğümüz için yürütüyoruz. Bunun için bu riskleri alıyoruz."

"Bunları da bertaraf edeceğiz"
Çözüm sürecini tüm safhaları ile anlattıklarını belirten Atalay, eve dönüş, rehabilitasyon gibi yeni düzenlemeler olursa, onları da Meclis'e getireceklerini ifade etti. 

Bu konunun parlamentoda isminin konmasının, devletin bir çözüm süreci yürüttüğünün bilinmesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Atalay, kurumların, bireylerin de konuya bu şekilde bakacaklarını dile getirdi. Verilmiş bir karar olmadığını kaydeden Atalay, yol haritası üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Bu süreçte siyasi partilerin katkılarına ihtiyaçların olduğunu belirten Atalay, "Bugüne kadar olmuş bitmiş bir şey yok. Şu an çözüm sürecinin getirdiği, bölgede normal bir hayat. İstemediğimiz bazı şeyler de oluyor. Güvenlik birimlerimize, 'İstanbul'da bir asayiş olayına nasıl müdahale ediyorsanız, burada da öyle müdahale edeceksiniz' diyoruz. Güvenlik birimlerimiz başka bir yere aktarılmış değil. Bizim de istemediğimiz şeyler oluyor ama bundan sonra atılacak somut adımlarla bunları da bertaraf edeceğiz" dedi. 

Atalay, çözüm sürecine ilişkin toplumda ciddi bir desteğin söz konusu olduğunu kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)