E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAtak'tan "göz kamaştıran" ihracat başarısı---

Atak'tan "göz kamaştıran" ihracat başarısı

Atak'tan göz kamaştıran ihracat başarısı
19 Temmuz 2018 - 11:26 borsaningundemi.com

Savunma sanayisinde Pakistan'a 1,5 milyar dolar değerinde 30 helikopter satışıyla kırılan tek seferdeki ihracat rekoru, Türkiye'nin geçen yılki toplam mücevher ihracatının yaklaşık yarısına karşılık geldi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında yürütülen Atak helikopteri görüşmeleri sonunda 1,5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı. 

Türkiye'yi taarruz helikopteri ihracatı yapan birkaç ülke arasına sokan bu gelişme, ekonomik boyutuyla da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, geçen yıl yaklaşık 157 milyar dolarlık ihracata imza attı. Pakistan'a yapılan tek kalemlik Atak ihracatı, geçen yılki ülke ihracatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geldi.

Atak ihracatı, Türkiye'nin geçen yıl yaptığı 3,3 milyar dolarlık "mücevher" ihracatın ise yaklaşık yarısını buldu.

Pakistan'a yapılacak 2-3 yıllık bir döneme yayılan Atak teslimatlarının ekonomik karşılığı, yıllık 2,3 milyar dolarlık "su ürünleri ve hayvansal mamuller", 2,2 milyar dolarlık "yaş meyve ve sebze" ile "halı", 1,9 milyar dolarlık "fındık ve mamulleri" ihracatına yaklaştı.

"Deri ve deri mamullerindeki" yıllık 1,5 milyar dolarlık ihracatı yakalayan Atak satışı, birçok sektörün yıllık ihracatını ise geride bıraktı.

Atak ihracatı, geçen yılki 1,4 milyar dolarlık "meyve sebze mamulleri", 1,3 milyar dolarlık "gemi ve yat" ile "kuru meyve ve mamulleri", 950 milyon dolarlık "tütün", 323 milyon dolarlık "zeytin ve zeytinyağı" ihracat rakamlarının üzerinde gerçekleşti.

Sektörün yıllık ihracatının yüzde 87'si

Pakistan'a Atak ihracatı, savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat stratejilerinin başarısına önemli katkılarda bulunacak.

Taarruz helikopteri gibi zorlu bir ürünün ihracat başarısı yakalaması, Türk savunma sanayisi tarafından uluslararası pazarlara yönelik güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Bu satışın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin farklı ülkelerde Atak ihracatına yönelik görüşmelerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Atak satışı, helikopter üzerinde ürün ve çözümleri bulunan bir dizi firmaya yurt dışına açılma olanağı sunacak.

İhracatın lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketini kapsaması Pakistan ile uzun yıllara yayılan bir iş ilişkisi kurulması anlamına geliyor.

Pakistan'a yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracat, savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılki yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracatının ise yüzde 87'sine karşılık geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can19 Temmuz 2018 14:01

    Olumsuz yorumlara bakiyorumda nekadar vatan, devlet dusmani cekemeyenler varmis, Hazmedemiyorsunuz iste, ve her secimde de bu halk sizin gibilere ne oy verir, ne basa gelebilirsiniz, kendi icinizde bile anlasamazssiniz.

  • unutmayin'a cevap19 Temmuz 2018 13:59

    Cekemezssiniz tabi, vatan, devler dusmanlari. Mercedesin, Air Bus, Boeing v.b bircok buyuk markalarin bircok parcasi farkli ulkelerin menseyinde,

  • Kaçan Grup19 Temmuz 2018 13:09

    Cari açık niye düşmüyor?

  • unutmayın19 Temmuz 2018 12:55

    kaportası italyan motoru abd kimi kandırıyorsunuz yerliymiş diye

  • Kavgasız hayat19 Temmuz 2018 12:45

    Hazımsızlık yapmayın. Takdir edin. Bir yerden başlamak lazım. Memleket yıllarca sagci mi olalım solcu mu diye karıştırıldı. Zihinlerde ve gonullerdeki dış güçlerin oyunu olan bu savaşı bitirelim. Geleceğimiz çocuklarımız için çalışalım. Biz de göçüp gidecegiz. Her kademede çalışan işini yapsın yeter.

  • Okie Dokie19 Temmuz 2018 12:20

    İsrail savunma sanayisine güvenim tam.

  • Dobra20 Temmuz 2018 01:56

    İsrail uşağı şeytan okie dokie maşa

  • iso19 Temmuz 2018 12:01

    Unutmayın ki motoru abd üretimi rolls royce... Bir ülkeye satış yapmadan önce bu firmadan izin almak gerekiyor. (rolls royce daha önce pakistana benzer motora sahip araçlar sattığı için ticaret kuralları gereği bu satışa izin vermek zorunda)

  • Dedektif Xx19 Temmuz 2018 13:16

    Kim üretiyor? Türkiye!.. Parçaları %100 Türkiye sanayisinden çıkma olamaz zaten ama üreten ve ihraç eden ülke Türkiye!.. Bu ihracat başarısı ekonomiye bir mihenk taşıdır!.. Durmak yok yola devam... Çekemeyenler başka ülkelere gider, kendi vatanının bugüne kadar yapamadığı tarihi başarıları dışarıdan izler... Hayret ediyorum ya! Bir Tayyip Erdoğan düşmanlığıdır gidiyor! İnsaf edin! Bu kadar da kör olmayın! Bu ülke nerelerden nerelere geliyor bir bakın! Geçmişinizi unutmayın... Saygılarımla...

  • oktay doğaner19 Temmuz 2018 12:54

    mersedesde reno dan motor alıyor.Dünya iç içe girmiş yoruma bak.