E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Şeker, Defence Port Turkey savunma sanayii fuarı için geldiği Pakistan'da, savunma alanında Pakistan'la yürütülen iş birliğini AA muhabirine değerlendirdi.
Türkiye ile Pakistan arasında 30 ATAK helikopterinin satışı için sözleşme imzalandığını hatırlatan Şeker, helikopteri satarken ABD menşeli motor için bir ihracat lisansı alınması gerektiğini söyledi.
ABD'DEN LİSANS FRENİ
Şeker, lisansın alınmasıyla ilgili sürecin geciktiğine vurgu yaparak, "ABD makamlarına ihracat lisansı almak için başvurduk. Beklentimiz daha hızlı tamamlanmasıydı ancak gecikti. Bizim bu konuda takibimiz sürüyor, Pakistanlı dostlarımız da anlayış gösteriyor. Lisans çıkar çıkmaz hızlı bir şekilde helikopterleri Pakistan'a teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker, lisans çıktığı andan itibaren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TAI) aylık üretim hızıyla kısa sürede helikopterleri teslim edebileceğini dile getirdi.
ALTERNATİF PLAN HAZIR
Türkiye'de helikopter motoru üretme çalışmalarının da bulunduğuna dikkati çeken Şeker, ABD'den ihracat lisansıyla ilgili olumsuz bir yanıt alınması halinde yerli motora yöneleceklerinin altını çizerek şöyle devam etti:
"Lisansla ilgili olumsuz bir yanıt alırsak alternatif planlarımız hazır. Çok önceden helikopter motoru üretme çalışmamıza başladık. Türk Motor Sanayii (TEI) firmamız bu çalışmayı yürütüyor. Bir mesafe alındı ve çekirdek motor üretildi. Denemeleri yapılıyor. İlla ki ABD ya da yabancı bir kaynağa mecbur değiliz, lisans çıkmazsa kendi yolumuza devam ederiz. Çözümlerimiz hazır."
ABD menşeli motorun ihracat lisansının çıkmaması halinde B planı olarak yerli motor kullanımının ihtimaller arasında olduğunu belirten Şeker, "Motorun denemelerini yapıyoruz. Sertifikasyon süreçlerini saymazsak beklentimiz iki yıl içinde hazır hale gelmesi. Lisansla ilgili olumsuz bir yanıt alırsak B planımızı devreye sokar, oradan devam ederiz." değerlendirmesinde bulundu.
PAKİSTAN SAVUNMA SANAYİİ TÜRK ŞİRKETLERİN RADARINDA
Şeker, Türkiye ile Pakistan arasındaki savunma sanayii iş birliğine de işaret ederek, Türk şirketlerinin Pakistan'da yürüttüğü ve talip olduğu projeleri anlattı.
Pakistan'ın bir tank modernizasyonu projesi olduğunu söyleyen Şeker, "Pakistan'ın Al-Khalid 2 tanklarının modernizasyonu projesiyle ilgileniyoruz. Hem Roketsan zırhları hem Aselsan silah ve elektronik sistemlerinin uygulanabilmesi için ilgilendiğimiz bu projede adaylardan biriyiz." ifadelerini kullandı.
Şeker, Aselsan'ın Yazılım Tabanlı Telsiz projesinin Pakistan'da uygulanması için görüşmelerin de sürdüğünü hatırlatarak, "STM şirketimizin de yürüttüğü bir denizaltı modernizasyon projesi var. Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonu yapılıyor. Yeni bir denizaltı sınıfının modernizasyonuyla ilgili görüşmeler ise sürüyor." diye konuştu.
Türkiye'nin de Pakistan'dan askeri eğitim uçağı aldığını da anımsatan Şeker, bu uçakların üretildiği fabrikada TAI mühendislerinin çalıştığını sözlerine ekledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
amerikan malı istemiyoruz.
Benim projemi kabul etmezseniz işte böyle ele muhtaç olursunuz....
Zihniyet neden hiç değişmez. Zamanında ilk uçak üreticilerinden biri olan bu ülkeye engel olan, hala ki çalışır durumda olan devrim arabasına engel olan, Türkler bişey yapamaz diyen beyinsizler, madem bizden bişey olmaz neden ASELSAN İn mühendislerini çalmaya çalışırlar o vakit Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.
Aselsan , tai den son zamanlarda holdanda ingiltere gibi ülkelere en az 150 ad çok iyi eğitimli/tecrübeli mühendisler transfer oldu. Beyin göçünü mutlaka engellemeliyiz.
Demek ki neymiş % yüz yerli değilmiş, ama tabi ki kiç yoktan iyidir. Bir gün motorunda yapılması dileğiyle.
Haber de yazan belli ABD motor vermiyor yani demek oluyorki biz montaj yapıyoruz yerli ve milli montaj bu bu kadar basit biz ancak ithal eder montaj yapar göndeririz bu da yerli ve milli olmaz
Avrupa devletleride bunları bir günde yapmadı.Yerli araba üretimine engel olan zihniyet yeniden hortladı galiba
Madem ihracat ta sorun oluyor, MOTORU Pakistan alsın bize versin, fiyattan düşülsün :)
hocam kayserili misin 🖒☺
haniyapıyordunuz 15 senedir tümvergileri savunmaya döktünüz dahamotor yapamıypruz yazık topunuza yazık.Odtü sanada yazık iyisin madem yap .Motoru abd den aldıktan sonrageriye ne kalıyor benim kaportacı dayıoğlu yapsın sana dışını hemyapmayı beceremeyecksin hemde ihracat yapmaya kalkıyorsunn .Yarın Avusturalya motor almanya da kamera vermezse damatını hava araçları da iptal
turkye de tank helikopter savas ucagi savas gemisi yapilamaz cunku oyle bir teknolojimiz yok yapacak muhendislerimizde yok tv lerde gordugumuz sunu yaptik bunu yaptik hep montaj sanayisi....
yunan kanalı izlede biraz neler yaptığımızı öğren sen ve senin kafadakiler elbette yapamaz ama bu vatanın hayırlı evlatları her şeyin en iyisini yapar
Açıklamaya bak ya kendi motorumuzu yapıp kendi motorumuzla ucacagiz demiyordu eğer lisan çıkmassa B planı varmis!!! Sanki göbekten bağlı bunlar yapanci ya. milliyetçi bir hükumet saniyorduk ama bu açıklama hayal kırıklığı yarattı bizde
Biri resim yapmış ve sormuş nasıl oldu diye herkes onunda ekleseydin bununda yapsaydın demiş oda getirip fırça boyaları bırakmış daha iyisini yapin demiş günler geçmiş 1 kişi bile çıkmamış Maalesef daha iyisini yapmayı bırak başını veren bile Yok düne kadar sonumuzu dikmek için küçük bir ineyi bile dışardan alıyorduk simdik koskoca helekopteri yapıyor silahını yazılımını tasarımını ve motoru için az kaldı her partinin bildirgesi var varsa daha iyisini yapmayı vad eden ona oy verelim yoksa buna BUKADAR BASİT ( zamanında kendi topraklarimiz içinde partisini verdimiz helekopteri kullanıyorduk şimdi dünyanın bir ucunda na helekopter satıyor Suriye'de ayaklarımızı kulaniyoz)
motor baskasına aitse yerlı olan ne
Yalan atıp milli duyguları istismar ediyorlar.
Atak helikopterinin. De gururu şu ya düştü. Ve hasıl ABD ye göbekten bağlıyız. YAZIK...
Kaporta yerli, motor yabancı olduğu sürece dışarıya bağımlılığımız sürer.Kendimiz üretmezsek yabancının keyfini bekler dururuz, hem de parası hazır veya ödemişken.
Kendi motorumuzu yapalım her türlüsünden
ABD motorun görünmeyen bir kısmını kolay aşınan bir malzeme ile yaparsa sonra düşünürsünüz. Bu helikopter neden düştü?
uçağın soförüne 70 bin lira maaş veriyorsun ama mühendise gelince devlette çalışan bir işçiden daha düşük maaş veriyorsun sonrada yıllardır niye teknoloji üretemiyoruz diye gelişmiş ülkelere bağımlı kalıyorsun, ülkeyi yönetenler ilk önce beyinlerine değer verecek...
Boş söze gerek yok, o şoför dediğin insanlar pilot! Sen sıcak evinin salonunda klavye sovalyeliği yaparken adamlar dünyanın öbür ucuna uçuyor. Eğer konu maaş ise pilota ne verildiğine değil, mühendise AZ verildiğine bak önce. Sen gelişmiş bir ülke olsan mühendisin de doyar pilotunda.. hatta sana bi müjde vereyim: SEN BİLE DOYARSIN
bu ülkede herkesv bi köşebaşı tutmuş üretmek yapmak işlerine gelmez musluklar kesilir.Aselsan 50 binveriyorda ne oluyor anca montaj girişimciliğin desteklenmesiama oda olmuyor olmazdaa kısır döngüde
ölüm riski??
o adam hak ediyor.her an ölüm riski olan kutsal insanlar onlar.
Kale havacılık Arge 25M + 25M girişimle/destekle 7 senede Turbo Şaftlı çekirdek jet motoru üretti. Şuan test aşamasında. Bu çekirdek motor helikopterde de kullanılıyor. Ülkemize güvenelim destek olalım az kaldı.
ezbere atıyorsun ingiliz rolls rolce ye ait o motorun lisansı kiminle yapıyor bi araştır
Yerli yerli diyorlar motor yoksa onun yuzde 70 şi yabancıdır. 4 kutu teneke yapmakla yerli olunmaZ
50 yıl önce bu kafa yüzünden kaybettik.
ne yapsaydık % 100 ünü dışarıdanmı alsa idik.bak suriye de ordu daha çatılmaya girmeden teröristleri alt ettiler tekonolijik üstünlükle.senin gibileri olursu bu ülke daha çok kayıp eder.
Motorda yapılıyor rahat ol. O zaman kulp mu bulacaksınız gururmu duyacaksınız şüpheli
Aselsanın 2 ihaleden yaklaşık 500 milyon USD'nin üzerinde sipariş alabileceği konuşuluyor.
Abi motor yapmak bu kadar zor bişey mi bu çağda biraz mğhendislere çalışma talimatı verilsin
YERLİ MOTORU HER DURUMDA MUTLAKA ÜRETMELİYİZ
Aselsan'ın 2 projede yer alması demek yaklaşık 250 milyon USD telsiz + 320 milyon Euro ise tank modernizasyonu iş anlamına gelmektedir. Şirketin işlerine yaklaşık 3,3 milyar TL bakiye siparişi eklenecektir. Telsiz konusunda rakip yok ancak tank modernizasyonu işinde 2 tane rakip vardır.
Bir savaşta düşmana durun ABD den lisans bekliyoruz gelsin savaşa devam ederiz mi denecek ? Böyle yerli milli olunmaz, 100/100 yerlilik hava kara deniz uzay her yerde olmalı. Daha sıkı çalışın. Bu işlere en iyi adamları parasını verin getirin. Osmanlı yerli milli savunma sanayi olmadığı Almana güvendiği için kaybetti.
İhracat lisansı diyor. Kendi kullanımında sorun yok.
ABD olmadan, başka yol bırakmıyorlar
Yerli ve milli motor üretilmeli. Sadece dış aksam ile yetinilmemeli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:45)