E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yaşanan sert fiyat hareketleri nedeniyle borsanın en spekülatif hisseleri arasına giren Ataç İnşaat, halka arzdan hemen sonra açıkladığı 75 milyon liralık rekor zarardan sonra 13.4 milyon liralık vergi cezası yatırımcıları şaşırttı. Geçtiğimiz günlerde Ataç tarafından konuyla ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu’na şu açıklama yapıldı: “ Şirketimizin 2006 - 2007 - 2008 - 2009 yılları hesapları üzerinde mahalli Vergi Müfettişlerince tamamlanmış ve şirketimize salınmış olan vergi ziyaı ve ceza ile ilgili olarak; 6.478.030,87 TL vergi aslının tamamı üzerinde, 8.585.261,75 TL vergi ziyaı cezasının da % 5'i (429.263,10 TL) üzerinde Vergi Dairesi ile uzlaşılmıştır. 6.478.030,87 TL vergi aslına 6.569.913,02 TL de gecikme faizi ayrıca hesaplanmıştır. Bu durumda ödenmesi gereken toplam kamu borcu 6.478.030,87 + 6.569.913,02 + 429.263,10 = 13.477.206,99 TL olarak kesinleşmiştir. Bu tutarın KDV asıllarına ait 1.390.613,77 TL dışındaki kısmı olan 12.086.593,22 TL'nın 36 ay süre ile taksitlendirilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulmuştur. Bu müracaatımız henüz incelenmektedir.”
Bu açıklama tam anlamıyla sürpriz oldu, çünkü bugüne kadar bu kadar büyüklükte bir vergi cezasıyla ilgili kamuya açıklanmış bir bilgi bulunmuyordu. Ayrıca halka arz izahnamesinde de bu bilgiler yer almıyordu. Vergi cezasını ve konuyla ilgili kamuoyunun merak ettiği soruları Ataç yöneticilerine yönettik ve ilginç yanıtlar aldık.
İŞTE SORULAR, İŞTE YANITLAR
Soru: Ataç 2011 yılında halka açıldı. 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait vergi denetimi ile ilgili herhangi bir bilgi neden izahnamesinde yer almadı?
Yanıt: “Ataç’ta aktif büyüklüğü ve satış hacmi dolayısı ile her yıl düzenli olarak vergi denetimleri yapılıyor. Halka arz esnasında söz konusu vergi cezaları ile ilgili bir tebligat henüz elimize ulaşmamıştı.”
Soru: Bu konuda yatırımcı neden daha önce bilgilendirilmedi?
Yanıt: “Gelişmeler ile igili olarak KAP’a açıklamada bulunduk. Bu konuda bir gecikme yaşanmadı.”
Soru: Ödenecek vergi tutarının şirket aktifleri üzerindeki etkisi ne olacak?
Yanıt: “Ataç sermayesi Ekim ayı içerisinde 300 milyon TL’ye yükselecek ve aktif büyüklüğü yaklaşık 1.3 milyar TL’ye ulaşacak. İlgili vergi cezası ise aktif büyüklüğün yüzde 1’ine denk geliyor. Hali hazırda grubun vergi idaresinde 40 milyon TL’ye yakın KDV alacağı ve yaklaşık 10 milyon TL peşin ödenen vergisi bulunuyor. Bu cezanın nakit akışına etkisi de olmayacaktır.”
Soru: Açıklamalarda KDV, stopaj ve Damga Vergisi'ne dair olan bu cezaların verilmesinin asıl nedeni nedir? Yani Maliye Bakanlığı hangi gerekçe ile bu cezaları kesti?
Yanıt: “Rapor detayı ile ilgili kısa bir cevap vermemiz mümkün olmayıp uygulamadaki yorum farklılıkları sebebi ile ilgili ceza tahakkuk etmiştir diyebiliriz.”
Soru: 2009 yılından sonrasına ait dönemler için de herhangi bir vergi denetimi söz konusu mu?
Yanıt: “2010 yılı ile ilgili rutin bir inceleme devam ediyor.”
Soru: Ataç İnşaat’ın başka bildirilmemiş vergi borcu ya da hakkında başlatılmış bir mali inceleme bulunuyor mu?
Yanıt: “Ataç’ın vergi borcu bulunmuyor.”
Soru: Halka açmayı planladığınız Anteks başta olmak üzere diğer şirketlerinizin de benzer vergi borçları bulunuyor mu?
Yanıt: “Hayır, şirketlerimizin vergi borcu bulunmuyor.”
BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI YAPACAK
Yaklaşık bir yıl önce halka açılan Ataç İnşaat eğer Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onay verirse üçüncü kez sermaye artırımı yapacak. Şirket bu yıl içerisinde 100 milyon liradan 125 milyon liraya bedelsiz olarak artırdığı sermayesini bu sefer 168 milyon lira artırarak 293 milyon liraya yükseltiyor. Ancak, sermaye artırımının ortakların yeni pay alma hakkının kısıtlanarak tahsisli olarak satılacağı belirtiliyor. Çünkü Ataç İnşaat’ın ortakları geçtiğimiz dönemde yüklü miktarda hisse satışı gerçekleştirmişti. Şimdi bu satıştan doğan kaynak, bedelli sermaye artırımında tahsisli olarak kullanılacak.
HİSSELER 9 LİRADAN 1 LİRAYA DÜŞTÜ
Hisselerin 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ve ardından ortakların yüklü miktarda hisse satışına başlaması ile Hisse fiyatı 1.60 liraya kadar düşmüştü. Yüzde 25 bedelsiz sermaye artırımı sonrası ise hisseler 1.13 liraya kadar geriledi. Yaşanan sert fiyat hareketleri ve sürekli üst üste sermaye artırım kararları sonrası gelen vergi cezası, borsada gözlerin Ataç hisselerine çevrilmesine neden oldu. Bu yüzden Haziran 2011 tarihinde halka arz edilen Ataç İnşaat, bir yıl gibi kısa sürede İMKB'nin en spekülatif hissesi konumuna geldi.
Ataç’ın halka arz serüvenine şöyle bir göz atarsak; hisseler 12.5 liradan satıldı. Daha doğrusu satılmadı, çünkü şirketin yüzde 15'i halka arz edilmek istendi ancak sadece yüzde 6'sı satılabildi. İddialara göre bu satışın da bir kısmını patron kendisi aldı çünkü aksi halde halka arz gerçekleşemeyecekti. Şirket her ne pahasına olursa olsun halka açıldı. Ardından da ortak satışı ve sermaye artırımları başladı.
ÖNCE BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI YAPILDI
Başarısız halka arzdan sonra şirket hisselerinin önemli bir kısmı patronların elindeyken Ekim 2001 tarihinde yani halka arzdan yaklaşık 5 ay sonra yüklü miktarda sermaye artırımı gerçekleştirildi. Sermaye 38 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarıldı. 12.5 liradan halka arz edilen hisseler bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştikten sonra 3 liraya kadar geriledi. Bölünme oranı dikkate alındığında hisselerin halka arz fiyatı yaklaşık 4.8 liraya denk geliyor. Yani Ataç hissesi alanlar sürekli kaybetti. Mayıs ayı başında ise şirketin tüm ortakları yüklü miktarda hisse satışına başladı. Ancak bu satışlar öncesi hisselerin bir anda 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ise borsa kulislerinde, “Ortak satışına zemin hazırlandı” şeklinde yorumlara yol açtı. Hisselerin blok olarak Endeks Türev isimli aracı kuruma geçmesi kafalarda yeni soru işaretlerine neden olmuştu!
HALKA ARZ FİYATININ ÇOK ALTINDA HİSSE SATIŞI
5 ortak, Mayıs-Temmuz ayları arasında yaklaşık 40 milyon lot hisse satışı yaptı. Ortak satışından elde edilen gelir ise yaklaşık 60 milyon lira. Sermaye artırımları baz alındığında 4.80 lira olan Ataç İnşaat hisseleri ortak satışlarıyla 1.70 lira seviyesine kadar düşüş kaydetmişti. Ortak satışları bittikten sonra bu hisseler 1.60 liraya kadar geriledi. Ayrıca ortak satışı öncesi hisseler 3 liradan 9 liraya kadar yükselmişti. 9 lira seviyesinden hisse alan bir yatırımcının zararı yüzde 80'ni aşmış durumda. Yani 100 liralık Ataç hissesi alan bir yatırımcının parası 20 liranın bile altına geriledi. Peki, kim kazandı?
ŞİRKET, BEDELLİ ARTIRIMI YALANLAMIŞTI
Satış, sermaye avansı olarak gerçekleştirildi, yani ileride yapılacak bedelli sermaye artırımı için ortaklar parayı şirket hissesi satarak koydu. Sermaye avansı olarak yapılan satışlar sonrası borsa kulislerinde bedelli sermaye artırımı yapılacağı söylentisi çıktı ama şirket kısa bir süre önce bunları yalanladı. Bu arada da ortak satışları devam etti. Mayıs başından Temmuz ayına kadar 15 defa yüklü miktarlarda ortak satışı gerçekleştirildi.
Şirket de bu arada sermayesi 100 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarıldı. Şimdi bedelli sermaye artırımı için gözler SPK’da…
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sayın yetkili otoriteler araçta yapılan bu işlere nitelikli dolandırıcım denir turk halkının tasarrufları borsa oyunları ile patronların cebine aktarılmaktadır sayın mali suçlar savcısı sizi göreve davet ediyorum şirket halka atılırken değerleme raporu verenler dahil olmak üzere dava açın eğer açmasanız hukuk devleti değiliz
burada kimler iş yaptı herkes biliyor.patronun bunlarla olmaması düşünülemez bile.bunu yapanlar masum degil
Bu tür şirketler! için ky adına göstermiş olduğunuz hassasiyet dolayısı ile tebrik ederim. SPK'nın KY'nın soyulmasına artık bir dur demesi lazım!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:17)