E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Ataç İnşaat tarafından bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan bir açıklama, halka arzın ardından batma noktasına getirilen Ataç İnşaat’ta yaşanan kavgayı, usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Küçük yatırımcıyı yerlerde süründüren şirketler içinde yer alan Ataç’ta bankalarla borçlara ilişkin anlaşma yapılacağı iddia ediliyordu. Şirket’in TELOS Investment'e devrine ilişkin ortaklık görüşmelerinin sonlandırıldığı belirtilen açıklamada sahte imza suçlamaları büyük dikkat çekti. Ayrıca açıklamanın altında yer alan Murat Uysal imzası da yatırımcıların dikkatinden kaçmadı. Ve ortaya ilginç bir manzara çıktı.
İŞTE KAP’A YAYINLANAN AÇIKLAMA
Ataç İnşaat Ve Sanayi A.Ş’nin TELOS Investment S.A’ya devrine ilişkin ortaklık görüşmeleri sonlandırıldı ve hisse devir sözleşmesi feshi hakkında mutabakat görüşmelerine başlandı.
Ataç İnşaat'tan konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Ataç Yönetim Kurulu’na, TELOS İnvestments S .A tarafından, şirketimiz ortakları ile yürütülen görüşmelerin sonlandırılarak, Hisse Devir Sözleşmesinin fesh edildiği bildirilmiş olup, işbu feshin nedenlerine ilişkin olarak iş bu bilgilendirmenin yapılması Yönetim Kurulu’nca uygun bulunmuştur.
5 Şubat 2014 Tarihinde kamuya açıklandığı üzere, TELOS investments S.A, ile ATAÇ İnşaat ve Sanayi A.Ş (“Şirket”) A ve B grubu hissedarları arasında 4 Şubat 2014 tarihinde hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır. Hisse Devir Sözleşmesi’nin imza tarihinden bu yana Şirket’in durmuş olan faaliyetlerinin yeniden başlatılması ve mevcut borçlarının yapılandırılması adına yoğun faaliyette bulunulmuş ve bu faaliyetlere ilişkin olarak 7 Temmuz 2014 tarihli Özel Durum Açıklaması İle yatırımcılar bilgilendirilmiştir.
Ancak 7 Temmuz 2014 tarihli açıklamayı takiben yaşanan bir takım gelişmeler ve Hisse Devir Sözleşmesi’nde belirlenen önşartların sağlanmasının mümkün olmayacağının anlaşılması nedeniyle, ortaklık görüşmelerinin sonlandırılarak Hisse Devir Sözleşmesi’nin karşılıklı mutabakat ile feshedilmesine karar verilmiştir.
Ortaklık görüşmelerinin sonlandırılması kararının alınmasına ilişkin nedenlerin başında, Hisse Devir Sözleşmesi ile belirlenen ön şartlardan birisi olan, finansal borçların yeninden yapılandırılması hususunun, Hisse Devir Sözleşmesi’ni imzalayan hissedarların olumsuz tutumları nedeni ile gerçekleştirilmesinin artık mümkün olmaması gelmektedir. Şirketimiz Yönetim Kurulu'nda yer alan üyelerin yoğun uğraşları neticesinde. Şirket’in en büyük iki alacaklısı konumunda olan Yapı Kredi Bankası ve Şekerbank ile borçların yeniden yapılandırılması konusunda anlaşmaya varılmıştır. Ancak İş bu anlaşmaların imzalanması aşamasında Hissedarların bir takım talepleri ve ortaya çıkan usulsüzlükler nedeni ile borç yapılandırma sözleşmeleri imzalanamamıştır.
Yapı Kredi Bankası ile iki farklı plan üzerinde görüşülmüştür. Anteks firmasının yeniden faaliyete geçirilmesini de içeren birinci tur görüşmelerde, Shamrock ve Cİlander firmaları ile yapılan ortaklık görüşmeleri neticesinde, Anteks firmasının mevcut borçlarının yeni kurulacak ve %50 ortaklığın bulunacağı yeni bir şirkete aktarılması, bu firma üzerinden tekstil faaliyetlerine yeniden başlanılması ve Şirket' in en değerli varlıklarından olan Altınova arazisinin zamanla tüm ipoteklerden arındırılmış şekilde Şirket’e aktarılması yönünde anlaşma sağlanmış ve Yapı Kredi Bankası tarafından bu plan da kabul edilmiştir. Ancak Şirket ortaklarından Halil Ataman tarafından Anteks firması için belirlenen değerlemeler düşük olduğu gerekçesiyle, iş bu anlaşmaya karşı çıkılmış ve kendisine daha iyi şartlarda ortaklık yapılabilmesi adına görüşmeler yapması için yetki verilmesi talep edilmiştir. İş bu yetkilendirme süresince herhangi bir gelişme yaşanmamış ve bu arada hem Yapı Kredi Bankası İle olan anlaşma hem de Shamrock ve Cİlander firmaları ile olan anlaşmalar gerçekleştirilememiştir.
Yapı Kredi Bankası ile yeniden müzakereler sonucunda, Şirketin ve bağlı ortaklıklarının bütün borçlarının 18 ay geri ödemesiz toplam 8 yıl vade ile yapılandırılması konusunda mutabık kalınmışsa da bu defa kredilerde şahsi kefaleti bulunan Halil Ataman’ın şahsi kefaletinin ciddi oranda düşürülmesine rağmen muvafakat etmemesi nedeniyle yapılandırma sözleşmesi imzalanamamıştır.
Şekerbank ile yapılan müzakereler neticesinde, Şekerbank’ın başlattığı icra takiplere istinaden, üzerinde ipotek bulunan Şirket hissedarlarına ait bir kısım taşınmazların, 3 yıl süreli vefa hakkı ile banka tarafından Şirket borçlarına mahsuben satın alınması, vefa hakkı süresi boyunca elde edilecek kira gelirlerinin %50'sinin mal sahibi ortaklara bırakılması ve satışlar sonrası kalan borç tutarının 18 ay geri ödemesiz toplam 60 ay vadeli olarak taksitlendirilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştır. Ancak öncelikle mal sahibi ortakların bir kısmının kira gelirlerinin tamamım talep etmesi nedeniyle ve sonrasında Sevinç Ataman tarafından kredi kullanım süresince ipotek tesisine esas teşkil eden belgeler üzerindeki imzaların kendisine ait olmadığı gerekçeleri ile karşı çıkılmış ve neticesinde yapılandırma sözleşmesi imzalanamamıştır.
Sayın Sevinç Ataman tarafından ileri sürülen iddialar yargıya taşınmış ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/4524 sayılı soruşturma dosyası ile resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak suçu isnadıyla soruşturma başlatılmış ve yapılan Bilirkişi incelemesi neticesinde, Şekerbank kredisinin teminatı olarak, şahsî malvarlıkları üzerine ipotek tesis edilmesi için kullanılan 01.02.2013 ve 25.03.2013 tarihli vekaletnamelerdeki imzaların Sevinç Ataman ve Fatma Kızılırmak’ın elinden çıkmadığı, imzaları model alınmak suretiyle sahte olarak atıldığı tespit edilmiştir. Cumhuriyet Savcılığı'nca bahsi geçen soruşturmaya devam olunmakla, Sevinç Ataman tarafından Antalya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi 2014/13) E. sayılı dosyası ile İpoteğin Fekki’ne ilişkin dava açılmış olup, iş bu davada 17/07/20]4 tarihinde verilen ara karar ile Şekerbank tarafından başlatılan icra takibinin Sevinç Ataman yönünden tedbiren durdurulmasına karar verilmiştir.
Tüm bu olumsuzluklar yanında, Hisse Devir Sözleşmesi’nin imza tarihinden bu yana, Şirket hisseleri konusunda Telos Invesment S A lehine herhangi bir tasarrufta bulunulmamış ve Şirket hisselerinin mülkiyeti tüm bu süre boyunca, şirket hissedarlarında kalmıştır.
Dolayısıyla ortaklık görüşmeleri sonlandırılması nedeniyle, hisselerin geriye devrine ilişkin ilişkin bir işlemin gerçekleşmeyecektir. Hisse Devir Sözleşmesi’nde imzası bulunan Sayın Hüseyin Çalık 21.06.2014 tarihinde vefat etmiştir. Hüseyin Çalık’ın, bizleri de derinden üzen vefatı sonrası mirasçıları tarafından Tereke Tespitine ilişkin Antalya I. Sulh Hukuk Mahkemesi 2014/62 sayılı dosyası ile dava açılmış olup, iş bu dava sonuna kadar müteveffa Hüseyin Çalık'ın Şirkette bulunan hisseleri İle İlgili tasarrufta bulunması mümkün değildir.
Şirketin geçtiğimiz dönemde faaliyetlerinin devamı için tüm çaba gösterilmiş ve özellikle Erzurum Sakalıkesik Ovası sulama işleri başlatılmıştır. Ne var ki, bu proje ile ilgili olarak da 2012 yılında yapılan bir kısım hakedişler karşılığı işlerin yapılmadığı yolunda bir teftiş kurulu raporu olduğu ve bu duruma ilişkin olarak da Erzurum Cumhuriyet Savcılığı’nın 2013/14399 sayılı dosyası ile savcılık soruşturması bulunduğu anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, Hisse Devir Sözleşmesi’nde belirlenen ön şartların tamamlanmasının mevcut hissedarların tutumu, imza sahteciliği gibi çok ciddi İddialar ve yukarıda açıklanan bir kısım başka sebeplerle çıkmaza girdiği ve son açılan tereke tespit davası sonucu Hisse devirlerinin ne zaman gerçekleşeceği konusunda oluşan belirsizlik nedeni ile ortaklık görüşmelerine son verilmesine karar verilmiştir.
Şu an itibariyle Telos Invesment SA ile şirketimiz hissedarlarından Halil Ataman ve İnci Ataman arasında fesih mutabakatı görüşmeleri devam etmekte olup, bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır."
ŞİRKET BUGÜNE NASIL GELDİ?
Büyük umutlarla halka arz edilen ve aynı umutlarla yatırımcıların sahip çıktığı Ataç İnşaat, geldiği nokta ile hem hayal kırıklığı yarattı hem de küçük tasarruf sahiplerini perişan etti. 2011 yılında 3.5 TL fiyatlardan işlem görmeye başlayan Ataç hisseleri, bugün 10 kuruşluk fiyatlara düşdükten sonra işleme kapatıldı.
Şirket zararları ve hisseler üzerinde dönen tezgahların belini büktüğü Ataç İnşaat ve Sanayi AŞ adına KAP’a yapılan açıklamada Serhat Uysal’la birlikte imzası bulunan Murat Uysal, aynı zamanda borsanın finansal yapısı kötüye giden şirketlerinden olan Latek Holding’in de Yönetim Kurulu üyesiydi. 12.5 liradan Ataç hissesi satan eski SPK çalışanı Melih Yücel de Murat Uysal gibi aynı şirketlerde görev yaptı. Melih Yücel, Ataç Yönetim Kurulu Üyeliği görevi sırasında borsanın batak şirketlerinden biri olan “Gözaltı Pazarı”ndaki Mango’da da yönetim kurulu üyesiydi. Ancak Yücel’in işler bozulunca Mango’dan ayrılması dikkat çekmişti.
Bir önemli detay ise, 2013 yılında haklarında SPK tarafından Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusu yapılması kararı alınan bu iki ismin, ‘yüz akı’ olmak iddiasıyla girdikleri borsada 3 senede batak noktasına getirilen Ataç’ta Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmalarıydı. KAP açıklamasında Murat Uysal ile birlikte imzası bulunan Serhat Uysal’ın ise Ataç İnşaat’ta ne gibi bir göreve sahip olduğu, hangi sıfatla açıklamaya imza attığı bilinmiyor. Ve bugün yatırımcıların ahını alan Ataç, karı ve temettüleriyle değil, borçlarıyla, hisse oyunlarıyla, sahtekarlık iddialarıyla konuşulan bir şirket durumunda.
MURAT UYSAL’DAN AÇIKLAMA
Ataç İnşaat adına KAP açıklaması yapan Av. Murat Uysal, borsagundem.com’da yayınlanan ve isminin geçtiği iki haberle ilgili olarak açıklama gönderdi. İşte o açıklama:
“Firmanızın www.borsagundem.com isimli internet sitesinde 04.09.2014 tarihinde “Ataç İnşaat’ta büyük kavga” ve 08.09.2014 tarihinde yayınlanan “Ataç İnşaat bu hale nasıl geldi?” başlıklı, şahsımın yönetim kurulu üyesi olduğu ATAÇ İNŞAAT VE SANAYİ A.Ş ile ilgili iki adet haber yayınlanmıştır.
İlgili haberlerde, daha önce yönetim kurulu üyeliği yaptığım farklı şirketler ile ilgili devam eden hukuki süreçlerden bahsedilerek, Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş ile ilgi kurulmaya yönelik ifadelere yer verilmiştir. Daha önce görev yaptığım kurumlar referans gösterilerek haber yapılması, şahsımın itibarını zedelemekle birlikte, Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş yatırımcı nezdinde yanlış izlenimler yaratabilecektir.
Saygın bir basın kuruluşunun yanlış bilgilendirildiğini düşündüğüm bu haberlere açıklık getirme ihtiyacı doğmuştur. Şöyle ki; şahsım, Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. yönetim kurulu üyeliğine 20.09.2013 tarihinde atanmış olup, atamanın temeli müvekkilim olan kuruluş ile Ataç İnşaat hissedarları arasında imzalanmış bulunan mutabakattır. Devamında hisse devir sözleşmesi imzalanmış ve hisse devir sözleşmesinde belirtilen bazı ön şartlar gerçekleşmeyeceğinden hareketle sözleşmenin feshine karar verilmiştir. Şu an itibariyle şirket hissedarlarının konuya ilişkin atacakları adım beklenmekte olup, başkaca bir durum söz konusu değildir. Yönetim kurulu üyeliği bilindiği üzere belli sorumluluklar içermekte olup, gelişmelerin kamuya duyurulması bu yükümlülüklerden birisidir. Haberinizde bahsi geçen iş ve işlemler şahsımın Ataç İnşaat ile hiçbir ilişkisi bulunmayan dönemlerde olduğu iddia edilen bir kısım işlemler olup, konunun bu açıdan da kamuoyuna duyurulması gerektiği açıktır. Eski dönemlere ilişkin bir haberde ismimin geçmesi kamuoyunu yanıltıcı olup, şahsımın görevde olduğu döneme ilişkin açıklamalar kamuyu aydınlatma platformunda yayınlanmaktadır. Şahsımın görev yaptığı dönemde Ataç İnşaat hissesi satışı olmadığı gibi, açıklamada geçen ve “büyük kavga” başlığı ile sunulan çeşitli işlemler ise daha önceki dönemlere ilişkin bilgilerdir.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Biz küçük ölçekli yatırımcılar çoluk çocuğumuzun nafakasını bunlara verdik, Yüce Mevla bunların evlatlarından çıkarsın İnşallah
yatırımcını koruyacan kazıklamıyacan dürüst olacan karından kar verecen acımasızca hisse satarsan ah alırsan göz yaşı ile beslenirsen ovunacan mı zannediyon olacağı bu düze çıksan tahtan açılsa kime hisse satacağını zannediyon not 0.50 lotum var sadece
Bunların Danışmanlar Çevik kardeşler değil miydi? bunları borsaya sokan ve butun işlemlerini haleden tahta hareketlerini yaptıranlar . çok kollektif bir operasyondu
kardeşim borsa bu mu. borsaya yatırımcı gelir mi... kanun işlemiyor. bir sürü sahtekarlıklar göstere göstere yapılıyor. kim artık devletin hangi kurumuna güvensin?
Antalya da 1987 yılında kurulmuş Antalya koleji de ATAC in idi şimdi o köklü kurum da satıldı krucu öldükten sonra krucu temsilcileri bu eski krumu iyi yönetemedi yazık oldu .
bunlara halka arz izni verenler ve bu şirketin tüm eski yeni yöneticileri en ağır ceza ile cezalandırılmalıdır.
çoook yazık para ugruna yapılan şu işlere bakın küçük yatırımcının ahı tutmuştur
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:30)