E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’nin büyük miktardaki borçlarını ödeyemeyecek hale gelmesine yönelik endişeler, Asya’nın 428 milyar dolarlık borç piyasasında satış dalgasını tetikledi. Bu durum Çin’in emlak devindeki krizin diğer varlık sınıflarına da sıçradığının altını çizdi. Riskli Asya borçlanıcıları tarafından piyasaya sürülen dolara bağlı tahvillerin getirileri bu hafta neredeyse %12’ye yükseldi.
Bu rakam da Ice Data Services verilerine göre korona virüs pandemisinin ilk dönemlerinden bu yana en yüksek seviye oldu. Yılın ilk dönemlerindeki %7’lik seviyenin ardından gelen sıçrayış, Evergrande’nin iflasıyla ilgili endişelerden kaynaklandı. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar şirketin uluslararası piyasalarda bulunan ödenmemiş milyarlarca dolar borcunu ödeyemeyeceğinden endişeleniyor.
Perşembe günü gerçekleşmesi gereken faiz ödemesini yapamadığı takdirde Çin’in en büyük borç yapılandırması devreye girebilir. Bu aynı zamanda uluslararası varlık yöneticilerinin, küresel tahvil getirileri tüm zamanların en düşük seviyelerindeyken getiri arayışı nedeniyle yöneldiği Çin piyasalarında karşılaştığı en büyük şok olabilir.
Evergrande krizi Pekin’in Çin’in emlak geliştiricilerinin borçları üzerinde uyguladığı baskıların ardından ortaya çıktı. Bu şirketler Asya’da dolara bağlı yüksek getirili tahvillerin önde gelen ihraççıları arasında. HSBC CEO’su Noel Quinn, “emlak piyasasındaki krizin diğer alanları etkilemeyeceğini düşünmek naifçe olur” dedi ve etkilerin özellikle sermaye ve tahvil piyasalarında görülebileceğini belirtti. Evergrande’nin likidite krizi dünyanın en büyük gelişen piyasasında küresel yatırımcıların karşılaştığı en büyük düzenleyici risk oldu.
Geçtiğimiz dönemlerde Çin’de teknoloji ve eğitim sektörleri üzerindeki baskılar yatırımcıların endişelerini yükseltmişti. Eurizon SLJ Asset Management CEO’su Stephen Jen, “şimdilerde Çin dışındaki görünüm, Hong Kong ve İngiltere de dahil olmak üzere, Çin konusunda paniğe yakın” dedi. Açıklamasının devamında, “bu piyasaları vuran tüm sürpriz düzenleyici önlemlerin toplamının etkisi” ifadesini kullandı.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Londra merkezli bir başka uluslararası fon yöneticisi de bu hafta Evergrande’nin odak noktalarında olduğunu belirtti. Dolara bağlı 20 milyar dolarlık ödenmemiş borcu bulunan şirketin perşembe günü gerçekleşmesi gereken 83,5 milyon dolarlık bir faiz ödemesi de var.
Şirketin haziran ayında yaptığı açıklamaya göre, gelişen ülke uzmanı Ashmore şirketin tahvillerinde 63 milyon dolarla en büyük paya sahip şirket olurken diğer büyük yatırımcılar arasında UBS ve HSBC de yer aldı.
Jim Chanos: Evergrande krizi Lehman Brothers’ı aşacak
Çin ekonomisi büyük bir fırtınaya hazırlanıyor
Borsalarda en büyük iki endişe sona erdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bırak Çin i, sen kendi ülkenin 400 milyar usd borcuna bak. çin de kasaları full dolu... çaktırmadan destek eder, koymaz çine, 10 yıl önceki ne alırsan 1 tl denen çin ekonomısı yok. Onlarda bizim gibi 10 yılda büyük yol aldılar. Çin için 400 milyar usd tırt para 2021 de. Nasipse bizde 2023 de toparlıcaz 100 milyar usd ler çerez parası olacak ... :D
Korkuyu verip ky ye hisseleri sattırdılar borsalar ralliye başladı.
Göze gözlük. Borsa düştü
Ne rallisi. Borsalar EKSİ kapattı. Bu ülkede artık ralli olmaz. Seçimlere kadar hiç nir şey olmaz. Dünyada düşerse bizdede 2 misli düşer. Hepsi o
Evergrande kuponları ödese dahi galiba piyasaları kötü vurmaya devam edecek. Borsaları düşürecek vb.
Çin bir şey olmaz.bu parayı cebinde kor ve bunları yapanların hepsini de idam eder.
5 SWAP işlem, TAMAM. KASA ARTI OLUR.. jajaja :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:13)