E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya piyasaları Fed gerçeğiyle yüzleşti---

Asya piyasaları Fed gerçeğiyle yüzleşti

Asya piyasaları Fed gerçeğiyle yüzleşti
20 Ağustos 2020 - 11:41 borsaningundemi.com

Asya piyasaları Perşembe günü Wall Street’teki iyimserliğin ve ABD Merkez Bankası’nın korona virüs pandemisi sürecinde ekonomi için işaret ettiği meydan okumanın ardından düşüşe geçti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japonya’nın performans göstergesi Nikkei 225, ilk seansta %1 düşüş kaydetti. Güney Koreli Kospi, %3 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng’i %1,9 düşüş yaşadı. Shangai Composite %1 oranında, Avusturalya’ı S&P/ASX 200 %0.9 oranında düşüş gösterirken, Singapur ve Tayvan endeksleri sert düşüşler yaşadı. Endonezya ve Malezya piyasalarıysa tatil dolayısıyla kapalıydı.

IG’nin piyasa stratejisti Jingyi Pan, “en yeni Fed tutanakları, piyasalar için gerçeğe dönüşü tetikledi. Ancak, yükseltilmiş fiyatlarla, masadan biraz karla kalkmak için bahane oluşturdu” dedi. Açıklamasının devamında, “Fed’in Temmuz ayındaki FOMC toplantısının tutanakları, pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisi ve orta vadedeki risklerini yansıtmıştı” ifadesini kullandı.

Merkez bankası, kısa vadeli faiz oranlarını tarihi bir oranla düşürerek, piyasalardaki artışın en önemli tetikleyicilerinden biri olmuştu. Aynı zamanda piyasaların düzgün bir şekilde seyretmesi için gerekli miktarda hisse alacağının da garantisini vermişti. 

Çarşamba günü açıklanan Fed’in son toplantısının tutanakları, politika belirleyicilerin ekonominin yönünü tahmin etmekte güçlük yaşadığını gösterdi. Ekonominin yönünü korona virüs pandemisinde yaşanan gelişmeler belirleyecek.

AxiCorp.’un baş piyasa stratejisti Stephen Innes, MarketWatch’un haberine göre, “piyasalar kaçınılmaz olarak Eylül ayını belirlemeye çalışırken, bu belirsiz zamanlarda FOMC tutanakları piyasaların balonunu söndürdü. Bugün hisseler geçici olarak yer çekimine yenik düşüyor” dedi.

S&P 500 endeksi, pandemi sürecinde yaşadığı kayıpları yok ederek 3,374.85 seviyesine yükseldikten bir gün sonra %0.4 oranında düşüş yaşadı. Dow Jones Industrial Average da aynı şekilde elde ettiği yükselişi terk ederek %0,3 oranında düşerek 27,692.88 seviyesine geriledi. Nasdaq Composite ise %0,6 düşerek 11,146.46 seviyesinde seyretti. 

Asya piyasaları, büyümesini sürdürmek için büyük oranda sağlıklı bir ABD ekonomisine ihtiyaç duyuyor. Ekonomisi ihracata dayalı olan Japonya, ABD ekonomisindeki yavaşlamayla birlikte resesyona girdi. Aynı şekilde üretimin ve turizmin durmasıyla, tüketimin azalmasıyla birlikte Çin’de de benzer bir durum yaşandı. Analistler dünyanın üçüncü büyük ekonomisi için iyileşmenin yakın olduğunu söylüyor ancak korona virüs için aşının henüz bulunamamış olmasının getirdiği belirsizlikleri de göz ardı etmiyor.

Yatırımcılar halihazırda ABD Kongresi ve Beyaz Saray’ın, işsizlik desteği ve diğer canlandırma paketlerinin süresi dolduktan sonra, ekonomiye daha fazla yardım sağlamak için anlaşacağını düşünüyor.

Dünya çapındaki yatırımcılar aynı zamanda, ABD ve Çin arasında yükselen gerilim cephesinde de gelişmeleri izliyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinin uzun süredir ticaret konusunda anlaşmazlıkları var ve Başkan Donald Trump son dönemde Çin’in teknoloji şirketlerini hedef aldı. Piyasaların üzerinde bekleyen bombalardan bir diğeri de, politikalarda büyük değişimlere neden olabilecek ABD başkanlık seçimleri.

ABD’nin büyük şirketleri için kar bildirme dönemi neredeyse sona ererken, S&P 500 endeksindeki şirketler bahar ayları için karlarında sert bir düşüş açıkladı. Bu veriler Wall Street’in beklentilerinin tersine çıkarak, olumlu karşılandı.

Son sürpriz ise teknoloji devi Apple’dan geldi ve ilk kez bir ABD şirketi 2 trilyon dolar açıkladı. Japonya’nın Nintendo Co.’sunun da dahil olduğu teknoloji şirketleri, pandemi hızlanır ve evden çalışma dönemi başlarken yükseliş gösteriyor.

Asya borsalarında son günlerin en sert düşüşü

 

Asya borsaları ABD-Çin gerilimi ile geriledi

 

Asya borsaları haftaya karışık başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)